Висшият съдебен съвет (ВСС) да оцени съответствието на тезите на кандидата за обвинител №1 Иван Гешев, който в момента е зам.-главен прокурор, с професионалните и етични критерии за заеманата от него длъжност. За това настояват в отворено писмо, разпратено до медиите, десетима адвокати.

Повод за него е вчерашното интервю на зам.-главния прокурор пред БНТ (повече за интервюто и видео виж тук), в което той изрази виждането си за разделението на властите и говори за развитието на разследването за хакерската атака в Националната агенция за приходите, довела до изтичането на личните данни на над 5 милиона българи. Пред БНТ Иван Гешев коментира: „Не споделям виждането на десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени. Принципът на разделение на властите е едната част от монетата. Другата е взаимодействието между властите в рамките на правомощията им“.

Под писмото са се подписали доц. д-р Светла Маргаритова-Вучкова, Емилия Недева, Михаил Екимджиев, Александър Кашъмов, Златка Стефанова, Йордан Цветанов, Снежана Стефанова, София Разбойникова, Мария Шаркова и Даниела Михайлова.

Те пишат: „В отговор на заявеното от заместник-главния прокурор, че не приема разделението на властите, че адвокатската професия се свежда до защита, осъществявана за пари без оглед на истината, припомняме следното:

Разделението на властите е върховно достижение на демократичните общества и върху този принцип се изгражда съвременната правова държава. Отричането на разделението на властите е противоконституционно и поставя под съмнение личната безпристрастност и професионалния интегритет на магистрата, който го прави.

Защитникът в наказателния процес има изключителна мисия – да брани невинния до доказване на противното гражданин пред всяка власт, пред следствието, прокуратурата и съда. Не по-малко значима е ролята на повереника на пострадалите от престъпления лица. Дейността на адвоката се  подчинява на високи етични изисквания, които налагат съобразяване с Конституцията, законите и морала. Той не е слуга на клиентите си, а борец за  правото. Точно затова адвокатът, както всеки български гражданин, има интерес от работеща според законите на страната независима прокуратура“.

В писмото си десетимата правозащитници изтъкват, че конституционната роля на адвоката и значимостта на упражняваната от него професия са мотивирали законодателя да го постави наравно със съдията по уважение. „Пред всички органи на съдебната власт и пред другите институции, на адвоката се дължи уважение и съдействие като на съдия, не като на прокурор. Прокурорът и защитникът са отделни страни в наказателния процес и никой от тях няма изначален монопол върху истината, но всеки съдейства за нейното разкриване. Омаловажаването на ролята на адвоката като защитник обезсмисля справедливостта на наказателното производство и е удар по авторитета на правосъдието“, заявяват те.

Десетимата адвокати пишат още, че е несъвместимо с принципите на правовата държава и на презумпцията за невиновност да се обсъждат неприключили наказателни производства с изразни средства, които убеждават публиката във виновността на хора, които все още не са осъдени. „Това делегитимира правосъдието в очите на обществото. Всеки, който нарушава грубо правото на обвиняемите да се считат невинни до доказване на противното, дори да понесе дисциплинарно наказание, трябва да е наясно и с личната морална отговорност за присъдените от българските съдилища и от Европейския съд по правата на човека обезщетения, които гражданите плащат за неговите грешки“, се посочва в писмото.

Правозащитниците заявяват, че е в интерес на държавата „най-висшите по длъжност прокурори, да се въздържат от внушения, които игнорират конституционните принципи, принизяват ролята на адвоката или поставят под съмнение разделението на властите“. „Прокурорите трябва да бъдат истински гаранти за върховенството на закона, независими от конюнктура, политически и корпоративни влияния. В противен случай не са в състояние да отговорят на  професионалните и етични стандарти за магистрати“, заключават те.

8
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Нетърпимост
Нетърпимост
24 юли 2019 16:16
Гост

ВСС няма какво да го питат. Ясно е как ще се произнесе. Да не би като избираха Пеевски за шеф на ДАНС някой да направи нещо в НС? Нали НС го избра. Сега е същото – прокуроската колегия е единодушна, ВСС ще си затвори очите, може би с 1-2 достойни изключения, но техният глас ще остане глас в пустиня. Така че, ако продължа аналогията с Пеевски, единственият път за реакция е както тогава – протести до дупка.

Утре, 9 ч. пред ВСС!

Анонимен
Анонимен
24 юли 2019 13:01
Гост

Ей, видяха един кандидат за Главен и веднага да го гледат под лупа.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2019 16:15
Гост

ми те ако кандидати за подобни отговорни позиции не ги гледат под лупа, то кой ? не може всеки лумпен мутряга да става главен прокурор ей -така

Анонимен
Анонимен
24 юли 2019 12:59
Гост

Високите етични изисквания са за всички в правораздавателната система. Отделен е въпросът, че има такива, които не ги спазват.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2019 11:43
Гост

За професионализма на Гешев няма спор. Оначе беше малко неетично от негова страна да ги настъпи по мазола.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2019 11:01
Гост

Има колеги, които осъществяват защита за пари без оглед на истината. Но това за съжаление петни добрпто име на нашата гилдия.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2019 10:32
Гост

Взаимодействието между властите в рамките на правомощията им би било възможно и при разделението им.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2019 11:03
Гост

Това е възможно само в наистина развити демократични общества, но не и в държава като България…