Законът е страшно нещо. Само високообразовани и добродетелни хора могат да си служат със закона. С тази перифраза на писателя Йордан Йовков („Думата е страшно нещо“, казва Йовков – бел. ред.), откри конференцията “Етичните правила на професиите на съдията, адвоката и прокурора – гаранция за справедлив процес” адвокат Валя Гигова.

Тя събра десетки адвокати и магистрати и имаше силно международно представителство. Конференцията е организирана от Висшия адвокатски съвет, софийската колегия, Международния съюз на адвокатските колегии с обща правна традиция и в нея се включиха Парижката адвокатска колегия, Асоциацията на председателите на върховните съдилища на франкофонските държави и Клубът на адвокатите франкофони.

„Професиите на адвоката, прокурора и адвоката сме обединени от една обща цел – постигане на правна сигурност и справедливост, но за това не са достатъчна академичната подготовка и познаването на съдебната практика“, каза адвокат Гигова. Тя подчерта, че без разработени етични правила няма как да се поддържа и висок професионален и нравствен стандарт.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова изтъкна, че етичните правила не са само гаранция за справедлив процес, но и гаранция за обществото, че интересът му е защитен. И цитира Кант, който казва, че ако загине справедливостта, човешкият живот не би имал никаква стойност.

Адвокатът не може да е свободен и независим, ако правната среда не гарантира, независима съдебна система, заяви Ели Елкаим, председател на Международния съюз на адвокатските колегии с обща правна традиция. Той самият е адвокат от Лозана.  И каза, че в основата не етичните правила на правните професии е доверието на обществото. По думите му в момента се наблюдава отлив на доверие на гражданите. „Ако не сме за пример, никой няма да ни вярва. А хората не вярват на адвокатите, на журналистите, а на политиците най-малко“, заяви адвокат Елкаим.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пилците се броят от НАП
Пилците се броят от НАП
14 май 2019 11:58
Гост

Сега като почнат проверките на НАП ще видим колко се спазват етичните правила от професията!

Гласоподавател
Гласоподавател
10 май 2019 18:18
Гост

Недоверието в политиците ни е напълно обосновано.

Анонимен
Анонимен
10 май 2019 16:27
Гост

За съжаление сме свидетели как по някога справедливостта наистина се потъпква.

Анонимен
Анонимен
10 май 2019 16:29
Гост

Именно за това обществото губи доверие. А то се печели трудно. Има още много да се учим от международните организации.

Анонимен
Анонимен
10 май 2019 16:24
Гост

Много добро начинание от адвокат Валя Гигова. Етичните правила са част от пътя към високия стандарт.