Адвокатите да не са задължени да влизат в съдебно заседание, облечени с тога, както повелява в момента законът, а това да е по техен избор. Това предлагат да се регламентира депутатите от „Воля“ Симеон Найденов и Слави Нецов.

Те са внесли законопроект (пълния му текст виж тук) за изменение на чл. 40, ал. 7 от Закона за адвокатурата. Именно в тази разпоредба е регламентирано, че „адвокатът или адвокатът от Европейския съюз е длъжен да влиза в съдебното заседание облечен с тога, изискванията за която се определят с решение на Висшия адвокатски съвет“. Депутатите от „Воля“ предлагат думата „длъжен“ да се замени с „може“ и това е единственото им законодателно предложение. Като обясняват, че това не означава, че ще отпаднат тогите, тъй като не се забранява на тези адвокати, които желаят да ги носят, да го правят.

Основният им мотив за промяната е, че и сега това задължение на практика не се спазва. „Единици са случаите, когато адвокати влизат в съдебно заседание с тоги“, пишат Найденов и Нецов.

И посочват серия от причини адвокатите да не спазват това изискване на закона.

„На първо място не са обособени помещения, които адвокатите да ползват като съблекалня или гардеробна за съхранение на тогите или дрехите си. В повечето областни градове, включително в София, сградите на различните съдилища се намират в различни райони на града – Окръжен съд, Районен съд, Градски съд, Апелативен съд, Административен съд, Специализиран съд. Понякога на адвокатите се налага в един и същи ден да присъстват в съдебни заседания в различни съдилища, което затруднява пренасянето и преобличането в тоги“, изтъкват те в мотивите си.

Вносителите припомнят, че още през май 2010 г. Висшият съдебен съвет е препоръчал на председателите на съдилищата в страната да осигурят подходящи помещения, в които адвокатите да обличат тогите си за влизане в заседание. „Но тази препоръка не е изпълнена в по-голяма част от съдилищата и на практика изискването не може да бъде изпълнявано“, заявяват Найденов и Нецов.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адв. Байганев
адв. Байганев
17 май 2019 16:23
Гост

Абе то и костюм да носиш цял ден, пак не е удобно. Това е униформа. Работно облекло за тая професия. Освен това малките усилия показват уважение към съда. Не стига, че клиентите на тези адвокати ходят в съда по джапанки и потници, а сега и адвокатите да могат. Не е нормално. А друго ненормално и биещо на очи е облеклото на журналисти и оператори в НС, МС и Президентството. И те се обличат както сварят, докато депутати, квестори и други служители са костюмирани. Това също е грозно и показва неуважение. На Запад, в европейските институции и в САЩ журналистите, а… Покажи целия коментар »

Иван Вазов
Иван Вазов
17 май 2019 16:41
Гост

Е , с костюм може да се разходиш из града , пък ако си с тога бабичките ще почнат ръка да ти целуват , някой молебен ще трябва да отслужиш …пък току виж ти харесало и откажеш адвокатлъка . Иначе си прав за дрескода при обличането , но това е най-малкия проблем на адвокатурата . Какво да кажем за лудите и агресивните адвокати , които налитат на бой на съда или пишат обидни и дори нецензурни жалби ? За влизането подпийнал или миришещ в залата ? За адвокатите кукавели над 80 години ? За тоталната глупост и липса на професионализъм… Покажи целия коментар »

Иван Вазов
Иван Вазов
17 май 2019 16:06
Гост

Според мен предложението е правилно . Глупост е за се задължават адвокатите да носят тоги , а и на практика това не се прави , само законът „олеква“. Съдиите си имат стаи , гардероби и работят постоянно в съда. Адвокатите са в движение – правят справки , ходят по нотариуси , администрация , срещи с клиенти в кантори , по ресторанти и кафета . Не е удобно да влачиш тога по цял ден и да прескачаш от съд в съд . Който иска да носи , който не иска – не . Проблемите са адвокатите са съвсем други….само до тогата… Покажи целия коментар »

Пич
Пич
17 май 2019 13:39
Гост

Не бива да забравяме, че за адвоката имиджът и външният вид са много важни. Едно е да влезеш на заседание с костюм за 5000 лева, друго е с безформена тога и да се уеднаквиш с бедния прокурор. Абе, суета.

Анонимен
Анонимен
17 май 2019 12:37
Гост

Е, само си търсят оправдания. Трябвали им помещения за преобличане. Дори да има такива, нали пак ще трябва да разнасят тогите от съд в съд.

Анонимен
Анонимен
17 май 2019 12:34
Гост

Тези двамата пак извират по популистки идеи. Вместо да направят така, че да се спазва ЗА, те ще го преправят.

Анонимен
Анонимен
17 май 2019 12:35
Гост

Напълно съм съгласен. Остава съдиите и прокурорите също да влизат цивилни на заседание и залата съвсем ще заприлича на панаир.

Анонимен
Анонимен
17 май 2019 12:40
Гост

Защо не вземеш ти да се навлечеш в тая тога през лятото в жегата и то в съд, където няма климатик в залата (нали все обещават да оправят материалната база). Даже да си сложиш и перука, пък да видим какви ресурси ще имаш да защитаваш клиент.

Анонимен
Анонимен
17 май 2019 12:41
Гост

За професионалистът няма пречки.

кръгла нула
кръгла нула
17 май 2019 12:30
Гост

цялата мара втасала – те за тогите, ето това са д_били (липсващата буква е „е“)… адекватност – НУЛА