Заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров покани специалистите по взривове, които смятат, че атентатът срещу главния прокурор Иван Гешев е инсценировка, да участват в следствен експеримент.

Понеже разбрах, че в България има много специалисти по взривове, предлагам на тези радетели на съдебна реформа, които се оказаха и големи специалисти по взривове, ако се наложи да правим следствен експеримент, да участват в него, да се качат в автомобил и да преминат с него точно когато възпроизвеждаме взривове“, заяви Ясен Тодоров в интервю пред трите национални телевизии.

Той категорично отхвърли твърденията, че покушението е исценировка като заяви, че в публичното пространство се разпространяват хипотези и конспирации, които объркват обществеността. Съмнения за инсценировка изразиха съпредседателите на коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ Атанас Атанасов и Асен Василев, адвокати и други.

Виждам в социалните мрежи много мнения на хора, които съжаляват, че атентатът не е успешен, че не е ликвидиран главният прокурор, че е инсценировка и ми е интересно политиците, които поддържат тази теза и когато фактите излязат наяве, ще имат ли доблестта да се извинят“, каза още Ясен Тодоров.

По думите му този случай се употребява политически от хора, които нямат никакви познания за разследване на престъпления и които искат да извлекат дивиденти за себе си. „За мое съжаление установявам, че моралът на нашето общество е доста занижен“, каза зам.-шефът на НСлС.

С уговорката, че не е част от разследващия екип, той повтори това, което е чул от експертите – български и израелски специалист, както и установеното при първоначалните огледи.

Най-общо становището е, че имаме работа с много добре подготвено и организирано мероприятие, целящо физическо ликвидиране на определено лице или лица – взрив, поставен на място, подходящо да нанесе поражения върху преминаващи МПС, с огромна поразяваща сила и ако попадението е било върху точното място и автомобилът е с недостатъчна защита, вероятно жертвите щяха да са не една и две. Това е становището не само на български експерти, но и на специалиста по антитероризъм и взриваве от Израел, който многократно се е сблъсквал с такива случаи“, каза Тодоров.

Зам.-шефът на НСлС заяви още, че разследването ще е дълъг процес, няма как да приключи за три месеца, ще обхваща период от време, включващ подготовката, разкриването на участниците – поръчители, посредници, преки извършители, установяване на контактите, които вероятно са засекретени.

Буквално тичаме след вятъра и трябва да го изпреварим“, каза Ясен Тодоров.

В отговор на въпрос той заяви, че кратер може да се получи, когато взривът е насочен, какъвто не е настоящият случай. „Това, което сте видели като пораженията върху дърветата от другата страна на пътя, показват силата на ударната вълна. Според експертите скоростта на осколките превишава 10 пъти скоростта на куршум, изстрелян от автоматично оръжие“, сподели зам.-шефът на НСлС. Допълни, че всички събрани на място веществени доказателства ще бъдат подложени на експертен анализ.

Според него в България са дошли политици, които нямат чувство за държавност. В тази връзка каза, че е останал потресен от интервю на Кирил Петков, което бившият премиер заявил, че разделението на властите трябва да се случи между правителството и парламента. „Монтескьо би се обърнал в гроба, ако беше чул това“, каза Ясен Тодоров и допълни: „Разделението на властите се разчита по бакалски начин – един хляб се разделя на две и едните вземат правителството, а другите Народното събрание“.

Зам.-шефът на НСлС цитира още една част от изказване на Петков, в което бившият премиер казва, че е крайно време да се приключи с тази правосъдна система, вместо реформа.

Със законопроектите, които се внасят, ако бъдат приети, ще бъде поставено началото на ликвидирането на съдебната система и с нея ще се случи това, което се случи с изпълнителната и съдебната власт през последните две години, в резултат на което е и покушението срещу главния прокурор – целенасочени атаки срещу съдебната власт, война на политическото ръководство на МВР с прокуратурата, обезкървяване на прокуратурата, преди две години Бюрото за защита беше отнето от главния прокурор, преди година беше закрито спецправосъдието. Когато котката я няма, мишките празнуват“, заключи Ясен Тодоров.

59
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
„Шефе, абе и аз обичам да се пра’им на луд“ – Иван
„Шефе, абе и аз обичам да се пра’им на луд“ – Иван
05 май 2023 11:45
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

магистрат
магистрат
05 май 2023 10:09
Гост

Браво на г-н Тодоров! Най-накрая някой да им го каже на всички тези разбирачи! Поздравления!

цитат от фейсук коментар
цитат от фейсук коментар
05 май 2023 5:52
Гост

Ясен Тодоров по БТВ – осколките са били със скорост над 10 пъти по-голяма от тази на куршум от автоматично оръжие:
– скорост на куршум изстрелян от М16 – 960 м/с
– скорост на осколка /по Ясен Тодоров/ 10х960 м/с = 9600 м/с
– Първа космическа скорост е най-малката начална скорост, която е необходима на тяло, за да стане изкуствен спътник на друго небесно тяло, от което е изстреляно – за Земята това е 7900 м/с
Осколките /по Ясен Тодоров/ са в орбита.

От Курило до Карлуково
От Курило до Карлуково
04 май 2023 15:31
Гост

Ясене – ЧАКАМЕ ТЕ!

Питам
Питам
04 май 2023 12:32
Гост

Гешев може ли да ми каже какви са формите на обществената опасност, кога е налице увреждане на обекта на посегателството, кога застрашаване (поставяне в опасност)?

Георги Ат.
Георги Ат.
04 май 2023 11:57
Гост

Сега един от експерите да си донесе от вкъщи три кила тротил и да ги думне край пътя, за да им покаже как се прави 😀

Юрисконсулт
Юрисконсулт
04 май 2023 9:44
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Re:
Re:
04 май 2023 15:32
Гост

Милиционери се казва:

Прости, прости, та на всичкото гости на високи пости!

АМИН

Анон ра
Анон ра
04 май 2023 9:10
Гост

А най-непрофесионално и елементарно е да се изцепиш, и то от името на институция, с лични изводи, очевидно пуснати по политическата линия, по която са те качили нагоре, и да твърдиш каквото и да било преди поне наличието на експертизи по случая.
Такива изобщо нямат място не само в съдебната система, ами изобщо в юридическата гилдия.

Анонимен
Анонимен
04 май 2023 6:12
Гост

Въпросния Ясен каква оценка има на семестриалните изпити по наказателно право и по наказателен процес, и на държавния изпит но НП науки! Не е въпрос, знам отговора.

Юрисконсулт
Юрисконсулт
04 май 2023 5:23
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Адвокат
Адвокат
04 май 2023 1:24
Гост

Остават сериозни съмнения за инцидент – който може да е спровоциран, има майстори на всяка интрига, то – не е нужно да си гений.

Разбира се – невъзможно е да има толкова широк кръг посветени – ако е един вид – гигантска шашма – то би следвало и Иван Гешев да не е в течение.

Дано да е – аматьорска работа – иначе – срамно е за професията на юрист да правиш схеми.

Впрочем – каквото и да правят – като усилия – винаги ще си остане мнението на хората – че не са се справили в институциите и т.н.

Зa протокола
Зa протокола
04 май 2023 0:11
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
адвокат от САК
адвокат от САК
04 май 2023 0:28
Гост

Аз пък считам, че истинската глупост се състои в манталитета на самите политици и се съгласявам, че те считат именно това за принципа за разделение на властите- защото са изначално тъпи, прости, елементарни, неуки и необразовани илитерати и са отпадъка на обществото. Оспорете това с логически аргументи, ако можете “….Според него в България са дошли политици, които нямат чувство за държавност. В тази връзка каза, че е останал потресен от интервю на Кирил Петков, което бившият премиер заявил, че разделението на властите трябва да се случи между правителството и парламента. „Монтескьо би се обърнал в гроба, ако беше чул това“,… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
03 май 2023 23:03
Гост

Браво , Сюзън- ха дано троловете видят светлина във финансовият им тунел, да те потърсят за предоставяне на необезпечен заем и да се приключи най- накрая с присъствието им в този форум- те нямат нужда от висенето тук, а имат нужда от парички, без значение дали за дрога, бири или за седмица нарко уикенд в Съни бийч;0 Нека всеки от тях получи своят необезпечен кредит от фирмата ви, за да се пръждосат най- накрая от форума.

Каскета
Каскета
03 май 2023 22:09
Гост

Здравей, Сюзън! Аз имам нужда от консултации, как да направя по-качествена сценка с взрив, уж насочен срещу мен. Освен това, скоро може да имам нужда и от финансови консултации, там нЕкакви магнити ми лепят..

Brymbrym
Brymbrym
03 май 2023 19:29
Гост

Предлагам следния следствен експеримент – да отделим Ясен Тодоров и Сарафов от държавната хранилка и далаверите и да видим колко време ще издържат на свободния пазар с блестящите си юридически познания 🙂

Анонимен
Анонимен
04 май 2023 4:26
Гост

Ще издържат толкова, колкото и ти ще издържиш. Един дол дренки.

Brymbrym
Brymbrym
04 май 2023 12:26
Гост

Вече 15 години се справям на свободния пазар, мамин сладък 🙂

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 18:58
Гост

Има много разумни и читави хора в прокуратурата и следствието, които трябва веднага да изолират Ясен и Борислав от медиите, че нефелното им говорено вреди на всички и всичко. Да им вземе някой прокурор по една 72-ка, че малко да им се охлади страстта към камери и микрофони.

Някогашен прокурор
Някогашен прокурор
03 май 2023 19:18
Гост

Докато Каскета е отгоре, и читави, и нечитави ще излизат под строй. Повечето са обвързани със заеми (читавите имам предвид) и щат не щат, ще излизат на манифестации, иначе вариантът е командировка на 400+ км, претоварване с кашони папки, служебна проверка и т.н. И няма как да отказваш, като ти каже баш Пиратоне, че трябва да прави това и то точно така, а после да му мисли съда. Същото е и с инсценировката и „широкото възмущение“ от следователската и прокурорска гилдия (а всъщност не малко псувни по адрес на Каскета и простотиите му за ПР).

Иван
Иван
03 май 2023 20:34
Гост

И в един хубав ден след всичките тези жестове към Шефа се обръщаш назад и се питаш: „В кой момент престанах да бъда от читавите?“.

Зa протокола
Зa протокола
03 май 2023 18:46
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
03 май 2023 18:42
Гост

Мхм, зам. председател на следствието, който не е част от разследващия екип и още преди да са приключили първоначалните следствени действия по случая, излиза и отговорно заявява, че случаят не е инсценировка. При това в почти политическо обръщение към „радетелите на съдебната реформа“. Да напомня ли пак предложението шефът на следствието да разследва главния прокурор?

Хахахахха, спрете се вече!
Хахахахха, спрете се вече!
03 май 2023 18:34
Гост

Цитирам: „Понеже разбрах, че в България има много специалисти по взривове, предлагам на тези радетели на съдебна реформа, които се оказаха и големи специалисти по взривове, ако се наложи да правим следствен експеримент, да участват в него, да се качат в автомобил и да преминат с него точно когато възпроизвеждаме взривове“, заяви Ясен Тодоров в интервю пред трите национални телевизии.“ Тоя, даже и ако свали каишката на Каскета, пак не може да каже колко взривове са възпроизвели като следствен експеримент, в в НСлС. Говорим за демократичното време на ГЕРБ, не за соца. Подсказка- клонят към 0 (нула). Исказването е в… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
03 май 2023 18:54
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Някогашен прокурор
Някогашен прокурор
03 май 2023 19:24
Гост

Палячовците черпят аргументи от клавиатурни грешки:) За сведение, при фонетична подредба, и особено на смартфон, знаците S и Z, съответсващи на С и З, са съседни по много кратък диагонал. Толкова за „юридическите“ ти и „граматическите“ ти познания, гербер@стко тролче. И, между другото, Джовани Граматик, запетайката след „но“ е без интервал. А многоточие се пише „..“, а не „……..“. Хайде пий си диазепама и лягай вече, свободно.

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 18:17
Гост

Тоя „адвокат от САК“ колко мислите, заработва на коментар? Инсценировката пращи по всички шевове, белите конци светят, но „адвокатът“ не се предава..

адвокат от САК
адвокат от САК
03 май 2023 18:25
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Хахахахха, спрете се вече!
Хахахахха, спрете се вече!
03 май 2023 18:36
Гост

В джобчето ми дрънкат центчета-бонбонки..

адвокат от САК
адвокат от САК
03 май 2023 18:50
Гост

До “Хахахахха, спрете се вече! 03 май 2023 18:36“ А не е ли време вие- ТРОЛОВЕТЕ- НЕЮРИСТИ, ДА СЕ СПРЕТЕ и да преустановите писането на политически тъпотии във форум с предимно юридическа насоченост и за юристи, а…. Какво правите тук, защо не сте в социалните мрежи да хвалите козунаците от по 10тина лева на съпругата на бившия премиер, а се подвизавате в специализиран ЮРИДИЧЕСКИ форум,м….Аз съм адвокат и не влизам в напр. специализиран форум за архитекти, нито ги уча на ум и разум или пък как точно да си вършат работата. Тогава защо вие- платените политически тролове, се пробвате да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 18:52
Гост

Направи ли поне доларче днес?

"адвокат"
"адвокат"
03 май 2023 21:55
Гост

Пийте си хапчетата, писането на CapsLk издава проблеми с душевното равновесие. Разхожзайте се на чист въздух, възползвайте се от слънчевите лъчи, приемайте балансирана храна и в никакъв случай не четете ПИК, БЛИЦ и пресцентъра на ПРБ

"адвокат"
"адвокат"
03 май 2023 21:51
Гост

Питай любимия ти Гешев за разделението на властите, той най-добре го разбира

адвокат от САК
адвокат от САК
03 май 2023 18:14
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
адвокат от САК
адвокат от САК
03 май 2023 18:15
Гост

ЕКС- т.е. РКС/ решенията на КС/

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 18:11
Гост

Бедни, бедни ми Монтескьо.
Би рекъл, че „Липсата на дълбочина на мисълта обикновено се компенсира с дължина“.Както и „всеки народ заслужава съдбата си“.

Друг специалист
Друг специалист
03 май 2023 18:09
Гост

Абе тая говоряща глава на Каскета даже не знае какво приказва – „Според експертите скоростта на осколките превишава 10 пъти скоростта на куршум, изстрелян от автоматично оръжие“, сподели зам.-шефът на НСлС.“- чувал ли е някога, че началната дулна скорост на пистолетен патрон, изстрелян от пистолет (автоматично оръжие) е от 300 (Макаров) до 500 (Аркус) м/с ? Умишело соча пистолети, произвеждани в БГ, „специалистът“ може да си ги провери.
10 пъти по 300 м/с колко прави? Километър в секунда? За осколки? Палячо! „Експертите“ са ги измислили набързо в кабинета на Каскета. Оляхте се вече, бе!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 май 2023 18:08
Гост

„Зам.-шефът на НСлС цитира още една част от изказване на Петков, в което бившият премиер казва, че е крайно време да се приключи с тази правосъдна система, вместо реформа.“
Толкова си може Кико, интелектуалният му капацитет и речников запас е като на петокласник

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 18:19
Гост

Така е. Но като гледам, Сарафа и всичките каскетни „експерти“ не са по-нагоре. Изсипаха мозък с кофата, по повод инсценировката. И пак светят лъжите.

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 17:52
Гост

Хайде де, както е написал един колега, взривете 3 кг тротил на някоя поляна и вижте резултата, след това го сравнете с „местопроизшествието“ от инсценировката срещу Джовани Пиратоне. Но за повечко достоверност, нека взрива да е в лайв режим по ТВ при този следствен експеримент, не после да нагласят снимките.

адвокат от САК
адвокат от САК
03 май 2023 17:40
Гост

“…Съмнения за инсценировка изразиха съпредседателите на коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ Атанас Атанасов и Асен Василев, адвокати и други….“ За дригите е ясно, че са кухи лейки, но съм в потрес, че колега- адвокат може да изкаже такава хипотеза. Ако някои като левашки/ умишлено с малка начална буква/ са изказали такива версии, то да вземат и да си скъсат дипломата за завършено висше юридическо образование- клиентите ни не заслужават такова лицемерие и профанизъм….Само човек, който дори по време на стажа след дипломирането си, никога не е стъпвал в съдебна зала и в наказателни производства по НОХД, може да волеиязви такава откровена… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 17:54
Гост

Аз имам съмнения, че сте за центчета на коментар. Адвокат не си губи времето в драскане на глупости.

адвокат от САК
адвокат от САК
03 май 2023 17:59
Гост

До “Анонимен 03 май 2023 17:54“ Имате съмнения- О.К.- сега остава и да ги докажете;0 Ха сега публикувайте справка за трансакциите и движението по банковите ми сметки, за да докажете, че съм “за центчета на коментар“. Ако обаче не можете, ще ви съдя за клевета и обида- става ли;0 Като осъдя двамина и дам публичност на процеса, особено когато АЗ поискам разпечатка от вашите трансакции и се види, че получавате парички от някоя политическа партия като променистите, и не сте ги декларирали в НАП, не плащате данъци за тези ваши приходи, една проверка по ДОПК ще ви дойде мнооооого добре;0

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 май 2023 18:10
Гост

Екомджиев се изказа в смисъл, че допуска инсценировка, но после смекчи тона.

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 18:21
Гост

Защото е от политическите адвокати и са му подсказали. А това „нещо“, наричащо се „адвокат от САК“ е от политическите тролове, очевидно.

Миленов
Миленов
03 май 2023 17:40
Гост

И ти си един слуга.

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 17:39
Гост

И като изпляска тия глупости Ясен Тодоров какво доказа и пред кого се показа? Пред началството ли? Послушен си, не руптаеш. Ако знаете такива колко има по големите обшини по страната, идея си нямате. То заради това е на тоя хал София, Варна, Пловдив.

Бивш разследващ полицай, и то не от РУ
Бивш разследващ полицай, и то не от РУ
03 май 2023 17:37
Гост

Аз имам по-добро предложение: Г-на ти Ясен Тодоров, да съгласува с Каскета, и след утвърждаването от Негова страна, да проведе следния следствен експеримент: Да заложи къде да е, в поляните край Нови Искър, например, 3 кг тротил, или пък друг вид експлозив с този еквивалент. В присъствието на поемни лица, разбира се, и експерт. След това, да се детонира експлозива, и да сравни гледката с тази, която отразява дупката от „взрива“ при „атентата“ срещу Каскета. Аман от подмазвачи!

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 17:37
Гост

Абе от гербери „експертни“ коментари не искам да слушам

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 17:36
Гост

Глупости

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 17:34
Гост

……………предлагам на тези радетели на съдебна реформа, които се оказаха и големи специалисти по взривове, ако се наложи да правим следствен експеримент, да участват в него, да се качат в автомобил и да преминат с него точно когато възпроизвеждаме взривове
Малко се чете, повече се говори в тази държава.
Чл. 167. Следственият експеримент се допуска, при условие че не се унижава достойнството на лицата, които участват в него, и не се създава опасност за здравето им.

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 18:22
Гост

В десятката! Но корифеите в НСлС откъде да знаят..

Но всичко е точно!
Но всичко е точно!
03 май 2023 17:23
Гост

comment image?stp=dst-jpg_s720x720&_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=iQNpw_VwZO8AX8-xGJ0&_nc_ht=scontent.xx&oh=00_AfCkx5w0qxf5MaGyFnbViBf6HsUE4PpylJwt0HyuBDngfg&oe=64578BA0

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 17:23
Гост

Е, то е ясно, че ще кажете, че не е инсценирано

Мавродиев
Мавродиев
03 май 2023 17:23
Гост

Абе незнам дали е инсцениран, но виждам реакцията на Кьовеши – притеснила се за здравето му. Европееца не му се вярва, че нещо такова може да се режисира. Следователно с този си акт вече Гешев и родните подлизурковци към ГЕРБ в поркуратурата се засвидетелстваха, като хора, които са притиснати от лошата мафия в България, която те неуморно борят.

Манол
Манол
03 май 2023 17:21
Гост

Това не означава, че не е организиран от ГЕРБ.

Чупев
Чупев
03 май 2023 17:21
Гост

Сега лаладжийте ще млъкнат

Неделев
Неделев
03 май 2023 17:21
Гост

Ами инсцениран е бе. Какъв да е. Някой ако иска да убие някого в България, то обикновено го прави. Не се прецаква по време на взрив. И обикновено го застрелва пред блока. И кого толкова е натиснал Гешев? Коя мафия бори? Козаностра ли? Той е Корадо Катани ли? Хайде по-сериозно моля ви!