Съветник на бившия премиер и лидер на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков е разследван за изнасяне на информация от Министерството на външните работи към държавен служител на Северна Македония в хода на преговорния процес за влизането на съседната ни страна в ЕС и отпадане на ветото на България.

Това стана ясно от думите на председателя на ДАНС Пламен Тончев, който беше изслушан в парламента във връзка с публикуваните от депутата Радостин Василев записи от Националния съвет на ПП и чутите там реплики за смяна на шефовете на служби и съгласуването им с чужди посолства.

В хода на изслушването от „Възраждане“ смениха темата и попитаха шефа на ДАНС дали има информация за такова съгласуване и по казуса със Северна Македония. Миналата година управляващата коалиция на ПП, „Демократична България“, БСП и „Има такъв народ“ (ИТН) се разпадна след напускане на ИТН, което те обясниха с разногласия по темата за Северна Македония. Тогава външен министър беше Теодора Генчовска от ИТН, а от партията упрекваха тогавашния премиер Кирил Петков, че имал друг външен министър и това била съветничката му Весела Чернева.

Днес шефът на ДАНС заяви в отговор на въпроса на „Възраждане“, че има образувано досъдебно производство за такова изтичане на информация от съветник на тогавашния премиер, който „съгласувал позициите на Министерството на външните работи с гражданин на Северна Македония“.

Тончев уточни, че информацията е предоставена в хода на преговорния процес на държавен служител на Северна Македония, която след това трябвало да бъде представена като официална информация от страна на външния министър на България.

„Единствено на служебния компютър на това лице е извършено специално изтриване, което благодарение на усилията на експертите, беше възстановено“, каза Тончев, без да посочва кой е съветникът, нито дали му е повдигнато обвинение, а от пленарната зала на няколко пъти се чу името на Весела Чернева.

Шефът на ДАНС отиде и по-далеч, като каза, че тези действия не са станали без знанието на прекия ръководител на въпросния съветник, който в случая е бившият премиер.

„Поведението на някои министри, които са били в редовния кабинет, когато съм бил председател, определено не защитаваха националния интерес. Самият пример, който дадох с образуваното досъдебно производство, всички знаем, че действията на това лице не са извършвани без съгласието на неговия ръководител“, каза Тончев.

По време на изслушването той определи като безобразно политическо говорене казаното в записа от заседанието на ПП, че има руски активи в българските служби. В записаните разговори се чуват думи на Кирил Петков, че и Бойко Борисов иска да изземе службите от президента.

„Как можем да се измъкнем да не са негови хора? Ще кажем, че искаме външни консултанти да ни помогнат за част от конструирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е и да имаме някакъв шанс да изчистим руския актив, който е влязъл. Това е доста вероятен сценарий, защото в това не сме сами, а сме с външните партньори“, казва Петков, а днес шефът на ДАНС уверяваше, че службата се ползва в пълно доверие от европейските си партньори и в НАТО.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов пък каза, че Тончев е сред шефовете на служби, назначени от президента Румен Радев и подчерта, че той работи за дискредитиране на ПП и проваляне на втория мандат за съставяне на редовно правителство.

50
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Веселинов
Веселинов
31 май 2023 12:07
Гост

Аз съм за европейско развитие на България, а не за руска намеса във вътрешните ни работи от скрити агенти на Путин в службите ни за сигурност

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
30 май 2023 22:19
Гост

Ето ви го двойнственият “политически морал“- когато на висши политици им се провежда ДП, всичките им ПЛАТЕНИ копои реват- аааа, ооо, в България имало чистка; а ако АПОЛИТИЧЕН АДВОКАТ извърши същото като тях- ооо, ааа- НА ВЪЖЕТО. Всичките политически тролове трябва да ви изтрият от лицето на земята заради ненормалните ви внушения. Впрочем, какво друго да иска човек от вас- завършени идиоти с незавършен 8 клас, които си въобразяват, че са грамотни, защото знаят долу-горе да пишат на български език; мислят си, че разбират нещо от право, само защото ДРУГ от партията им , съставя съдържанието на коментарите им така,… Покажи целия коментар »

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
31 май 2023 12:09
Гост

Като си пия хапчетата ПО РЯДКО ПИША С ГЛАВНИ БУКВИ

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
30 май 2023 22:14
Гост

СМЪРТ, А НЕ ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР, ЗА ВСЕКИ, КОЙТО Е ИЗВЪРШИЛ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЕЖКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ДЪРЖАВНОСТТА ИЗМЯНА НА Р. БЪЛГАРИЯ И ПРЕДАТЕЛСТВО. ВЪН ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ТРОЛОВЕ ОТ ТОЗИ ФОРУМ. Това е ЮРИДИЧЕСКИ форум, а не сборище на платени политически БОКЛУЦИ.

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
30 май 2023 22:12
Гост

До “адвокат от САК- оригиналът30 май 2023 17:27Гост До вчера ревях против рашистите, днес рева против ПП, които искат да изчистят България от руското влияние. Ние сме на 4-ти километър и така до края на света!“ Политически платен боклук- за разлика от теб, аз съм адвокат, а не платен политически трол. Аз съм ПРОТИВ всеки бг гражданин, които извършва ПРЕДАТЕЛСТВО И ИЗМЯНА към Р.България. Етническа българка съм, аполитична, и ако зависеше от мен, и коооопейййкин, и бориславова, и петков, и радев, и борисов щяха да са виснали на електрическите стълбове ЗАРАДИ ИЗМЯНА И ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ Р. БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ ПРОДАЖНОСТТА ИМ.

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 20:10
Гост

И слепите „видяха“ че ПП-ДБ е мафия

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 18:34
Гост

Това е юридически форум, а не партийна сбирка на ДБ-пп, стигат ни по цял ден всичките им глашатай и анализатори. Едни и същи опорки и глупости. Това, че има ДП не означава, че един човек ще бъде осъден, както и с другите неща. Определено тук има ДБ-тролове само те са безпардонни и брутално нагли. Вървете и ревете на площада, това е юридически форум.

Анонимен
Анонимен
31 май 2023 13:18
Гост

Да, това е форум, който посещават предимно юристи, но явно няма проблем и за фенове на израждане неюристи, като теб, защото не мога да повярвам, че юрист би употребил „глашатай“ за мн.ч., най-издайническата грешка на тоталния неграмотник

Кристиян Шкварек
Кристиян Шкварек
30 май 2023 18:28
Гост

„Мале мале, всичкото ДБ/ПП инфлуенсър, анализатор и активист е излязло да сипе жупел по Радев. Възможно ли е чак пък толкова колективно лицемерие? Има хора, които си запазиха правото да врещят или критикуват високопарно Радев: тези, които бяха срещу избирането му. Тези 733,791 души, които гласуваха на втори тур за това той да не бъде повече президент на България. Има и хора, които загубиха това право. Ако не гласувахте за свалянето на Радев на втори тур, или още повече ако сте сред онези 2/3 от електората на ДБ или 90% на ПП, който пусна за Радев СЛЕД думите му за… Покажи целия коментар »

Помним
Помним
30 май 2023 18:25
Гост

През 2012 Христо Иванов беше таргетиран от Бойко Борисов в публичното пространство. През 2013 Христо Иванов протестира с Бойко Борисов против комунистите. През 2014 Христо Иванов стана министър на Бойко Борисов. През 2015 Христо Иванов напуска кабинета на Бойко Борисов. През 2016 Христо Иванов направи партия, която да разгради модела на Бойко Борисов, а Бойко Борисов – избори, за да разгради модела Румен Радев. През 2017 Христо Иванов не успя да влезе в парламента. През 2018 Христо Иванов учреди коалиция, която да разгради модела на Бойко Борисов. През 2019 Христо Иванов се пазари с Ахмед Доган. През 2020 Христо Иванов… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 18:18
Гост

Протестът на ПП-ДБ срещу Радев започва от 18.30 часа.
Смислен е!

Иначе за помнещите повече от година е и малко смешен.

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 18:20
Гост

Радев и неговите шарлатани повтарят пакта Молотов-Рибентроп като фарс. Както Сталин и Хитлер си поделиха Полша, така Радев и Харвадците си поделиха Б-я. И след това се сбиха. Нищо ново под слънцето. Ултра-нео-болшевиките на Байдън се сбиха със сталинистите на Радев. Сбиха се за репресивния апарат, с който да печелят и да поддържат властта си.

Каква ти тук корупция, Диктатура и от двете страни.

А плебса да духа таратора и да си мисли, че избира.

Велко
Велко
30 май 2023 18:21
Гост

Никак не е смешно как Радев се опитва да ни откъсне от цивилизацията и да ни тласне в прегръдката на агресора Путин. Не съм нито от ПП, нито от ДБ, но в случая подкрепям протеста.

Нокдаун
Нокдаун
30 май 2023 18:10
Гост

Хаххахаха, всички велики ПП инфлуенсъри, “стратези”, ПР-и и “независими анализатори” до един са впрегнати да оневиняват и оправдават все по-чудовищните грешки и предателства на ПП. Късно е, другари! Радев ви роди с “ала бала схема”, Радев ще ви и довърши.

ВВВ
ВВВ
30 май 2023 18:15
Гост

Предателството е от страна на пропитите от руско влияние български служби, както и от копейкаджиите от „Израждане“, които искат България да бъде не цивилизована европейска държава, а задунайска губерния на Русия. За щастие проевропейски настроените българи са мнозинство и Копейкин ще оттече в канала подобно на Сидеров.

Стефан Ташев
Стефан Ташев
30 май 2023 17:48
Гост

„Спрете опорките, уволнете пиарите на „промяната“. И стратезите, като Лена, ако може. Целият умнокрасивитет е хвърлен по телевизиите да защитава „евроатлантическите ценности и правителсво“. След тридневен шок и ужас се окопитиха и в боя на първа линия отново се сражават Смилов, Смилова и сие. „Добрите сили“ тръгнаха в контраатака с опорките: Диктатура на Радев, евроатлантическо правителство. Гледам сутринта Гюро: Служебното правителство на президента през 2021 година смени шефовете на службите! Гениално. Така Гюро и сие се саморазобличават тотално. Защото в първото правителство на Радев, което извърши „чистките“ в спецслужбите, бяха четирима „евроатлантици“ от ПП-ДБ. Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков… Покажи целия коментар »

Путлерастите в Сибир
Путлерастите в Сибир
30 май 2023 17:52
Гост

Само да отбележа, че Трибюн е един от най-големите източници на путлерастка пропаганда в България. А всички български путлерасти – чемодан, вокзал, Сибир!

Мнение
Мнение
30 май 2023 17:38
Гост

Мощно ченгеджийско мероприятие срещу опита за съставяне на правителство.
Че дори и президентът дава акъл да не бъде съставяно.
Сега и службите.
Съпротивата е мощна.

Тук се борят две сили-на държавна сигурност и нереформираните ,нелустрирани комунистически служби, и на образованите хора, учили на запад, знаещи, възпитани, компетентни, образовани, почтени. Но на балканите-възпитание и акъл не вирее, а виреят ченгеджийските номера.

ПП тряваше да въведе лустрация, докато управлява.

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 17:44
Гост

Долу ченгетата! Дано промяната продължи и всичката измет, която работи против българския интерес, бъде окончателно прочистена от държавата и службите!

...
...
30 май 2023 17:52
Гост

Вижте какво става днес-твърдения ,че лице е направило предателство-и то твърдения ,представени като факти, и все едно съд се е произнесъл-а сме на години от произнасяне на съд, ако изобщо се стигне до съд, друго лице от ПП го викат на разпит-публично, пред медиите, точно днес-за изказвания и мнения , трето лице от ПП-пак му врътват разследване, странно съдебно решение-да върне бежанец на Путин, с твърдението,че в русия властта е демократична, вчера -президентът дава акъл да няма правителство. Цялата държавна сигурноот е тръгнала като Матросов да брани статуквото и да няма ново правителство. Твърдо смятам вече ,че правителство трябва да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 17:59
Гост

ПОДюмручните вдигнаха юмрук на Юмручния… Плакати „Мафията вън“ ще носите ли от „Това е нашият президент“ ?

Сега сериозно – имаше два удобни момента за лустрация. Първият го провали Иван Костов, вторият – Петър Стоянов.
http://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=79:2011-02-01-00-13-56&catid=37&Itemid=49

Темата е много дълга, а горното е някакъв разумен бриф.

Ако има нова власт-да въведе ЛУСТРАЦИЯ
Ако има нова власт-да въведе ЛУСТРАЦИЯ
30 май 2023 18:01
Гост

Един съвет към ПП-ако по някакво чудо успеете да съставите правителство-направете измененията в Конституцията ,които да въведат лустрацията, и въведете лустрацията със закон за лустрацията.
Без лустрация, без чистка на комунистическите и прокремълските елементи в службите държавата ще бъде дърпана назад-както е в последните 30 години.

Трябваше да реформирате службите, когато имахте правителство преди, а не да допуснете прокремълските елементи да се окопаят.

Схванете-има решение и то е прокарано в цяла източна европа-и решението е ЛУСТРАЦИЯ-и в служби, и в изпълнителна власт и в съдебна система.

!!!
!!!
30 май 2023 17:29
Гост

Продажните рублофили отвръщат на удара, нанесен от „Промяната“ срещу зловредното руско влияние в българската политика.

България в ЕС, а не в Евразийския съюз
България в ЕС, а не в Евразийския съюз
30 май 2023 17:31
Гост

Нормалните хора искат европейско развитие за България без корупция, а не калната сибирска кочина, накъдето постоянно ни тласкат не само Копейкин, но за съжаление и службите за сигурност

Георги
Георги
30 май 2023 17:34
Гост

Точно така е. Браво на Кирил и Асен.

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
30 май 2023 17:27
Гост

До вчера ревях против рашистите, днес рева против ПП, които искат да изчистят България от руското влияние. Ние сме на 4-ти километър и така до края на света!

България в ЕС, а не в Евразийския съюз
България в ЕС, а не в Евразийския съюз
30 май 2023 17:32
Гост

Пий си хапчетата

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 17:06
Гост

Некои съображения: -ДАНС няма правомощия да разследва никой. -Дали лице е извършило предателство ще каже съдията, а не Държавна сигурност. Нали разбирате, ако бъде оправдан,че обезщетението ,което държавата ще плаща ще е солидно. -Възстановяването на изтрит файл не представлява никаква сложност,че гордо казвате,че специалисти са го възстановили. Аз не съм специалист, но мога да възстановя без проблем изтрити файлове-дори и при форматиран диск-има си програми за това-включително и безплатни. -Къде беше държавна сигурност, когато 5 милиарда лева бяха откраднати от КТБ? -Къде беше Държавна сигурност при случая златния гьол-на границата таксите от златния гьол събирани от частна фирма, а не… Покажи целия коментар »

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
30 май 2023 17:16
Гост

“…Нали разбирате, ако бъде оправдан,че обезщетението ,което държавата ще плаща ще е солидно. …“ Ха- че никой коментатор тук НЕ Е участник в наказателното производство, така, че- презумпцията за невиновност тук не важи- т.е. ВСЕКИ може да прави предположения. А ако в съдебно производство се докаже истинността на твърдението на въпросният ръководител на ДАНС, а и съдът постанови осъдителна присъда, която влезе в законна сила- тогава не е зле хубавичко да си прегледате НК и да кажете- защо предполагате, че точно продажен политик не е извършил престъплението, в което е обвинен…

Мнение
Мнение
30 май 2023 17:17
Гост

И друго-това разследване-вж и в дневник по темата-всъщност там пише,че са разследвани и други ръководни лица от ПП аз си обяснявам ,че е контраудар на службите-напрово си е Империята отвръща на удара- и ответния удар е мощен, бърз -серия от разследвания, медиини изнасяния и тн. Ясно в изтеклите на ПП записи се каза,че ще бъдат сменени шефовете на службите(нещо напълно нормално при нова власт-всяка нова власт го прави!), и това е отговора на службите-за да се опазят, атакуват, тези, които биха могли да ги изпоуволнят, ако получат властта. Явно се действа на принципа-кой кого. Кой ще спечели от ситуацията-комунистическите нереформирани… Покажи целия коментар »

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
30 май 2023 17:00
Гост

Maйко мила, докъде стигна ПАДЕНИЕТО на “адвокат“ лена бориславова- “’…Тончев каза, че Лена Бориславова в качеството си на шеф на кабинета на бившия премиер Кирил Петков, е взела документ с гриф „Секретно“, свързан с „Турски поток“, надраскала е насоки по него и го е предала на журналиста от „Бърд“ Атанас Чобанов….“ блиц. бг. Отпиши се сама от САК, чужда шпионко, защото ВИЕ- ПОЛИТИЦИТЕ- и всички, които са се продали на вас, предавате нонстоп България и с това извършване най-ГНУСНОТО предстъпление- предавате Родината си на чужда държава…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 май 2023 16:54
Гост

Егати продажните (соросоидни) предатели, промянаджиите нанесоха само щети и докараха държавата до колапс и повсеместен институционален хаос.

отказваш подкуп-уволняват те
отказваш подкуп-уволняват те
30 май 2023 17:22
Гост

Глупости. Всъщност ПП разкара частната фирма от границата, и отговорът после е целия репресивен апарат е срещу ПП. А изумителното е,че когато честен човек отказа подкуп-предложилия подкуп не е преследван, а отказалия подкуп е уволнен https://dnes.dir.bg/politika/osvobodiha-shefa-na-agentsiyata-po-bezopasnost-na-hranite

Тиквата подарява кученце на Путлер
Тиквата подарява кученце на Путлер
30 май 2023 17:24
Гост

Путлерастко-герберастките тролове сте най-жалките

Мърл
Мърл
30 май 2023 16:30
Гост

Е какво лошо има да се „изчисти руския актив, който е влязал“? Смисъл кажете ми кое точно е лошото това от позицията на нормален и образован човек в тази страна, не на гласоподавател на израждане.

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
30 май 2023 16:52
Гост

Лошото е само едно- че България ИМА държавен суверенитет, съгласно който тя САМА, без да е длъжна да съгласува с друга държава “конструкцията на службите ни“, има правомощието да си изчисти службите от “руски активи“. В това е проблема, а не в самото “изчистване“ от руската агентура в нашите служби….

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 май 2023 16:59
Гост

Проблемът е, че колкото повече поддаваме на външен натиск, толкова повече т.нар. съюзници ще се възползват от нас, преследвайки своите националени интереси, което естествено ще ни бъде поднесено в либерално-глобалистичен стил като съюзническа солидарност. Точно това направиха американците с Украйна, въвлечена в момента в жестока кръвопролитна война, която е всичко друго, но не и полезна за държавата и народа й.

Уруш
Уруш
30 май 2023 16:29
Гост

Заплахите са запазена марка в България. Но лошото е, че Асен и Кирил са супер неопитни и дори нямат идея и как се заплашва така, че да не ти се върне после на теб. Трябваше да проучат много по-добре методите на работа на ГЕРБ и Радев. Защото и Бойко и Радев заплшват. Ама единия е от системата на МВР и се има с бившото ДС и агентите там, а другия е военен. Тия двамата са дошли от САЩ с амбиции за промяна и мислят, че ей така ще стане. Еми не, няма да стане ей така, защото репресивния апарат и… Покажи целия коментар »

Чунгирска
Чунгирска
30 май 2023 16:27
Гост

Лошото е, че простия народ се води, като овца и веднага ще реши, че тези са най-лошите. Но същите, че и по-лоши неща правеха досегашните управляващи от четирибуквието в последните 15 години. Обаче никой не им казва и копче.

Мавродиев
Мавродиев
30 май 2023 16:26
Гост

И кой мислите подшушна на този плъхотрон Радостин да прави и пуска записи? За мен е задругата ГЕРБ-Румен Радев.

Зулев
Зулев
30 май 2023 16:26
Гост

И накрая от цялата работа пак ще управява за още няколко месеца служебното правителство на Радев. Почва да изглежда, че иска да прави точно това, а нас лъже, че нямал желание да управлява в сянка със служебни правителства.

Ванчелов
Ванчелов
30 май 2023 16:25
Гост

Егати глупостите, с които ни занимавате. Честно!

Ставрева
Ставрева
30 май 2023 16:25
Гост

Да де, зщаото ГЕРБ не са си съгласували министрите със същите западни посолства. Че за ГЕРБ не съм сигурен дали не са си съгласували министрите и с руското посолство. Че по едно време Бойко беше много приближен на Путин.

Блажев
Блажев
30 май 2023 16:24
Гост

Значи щом стигнем до момента ПП да управлява и се почва една масивна атака само и само да не са те. Това ме навежда на мисълта, че именно те са най-качествените да управляват щом и Радев и ГЕРБ се страхуват от тях.

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
30 май 2023 16:14
Гост

Нямам думи. СЪД И ЗАТВОР ЗА ПРЕДАТЕЛКАТА НА Р. БЪЛГАРИЯ. Да, малко й е- нали милостиво премахнахме смъртното наказание, но дано поне в съда да я “уредят“ с доживотен затвор.

Не моЗе да бъде
Не моЗе да бъде
30 май 2023 16:02
Гост

Това вече минава всякакви граници. ПП са национални предатели.

Владислава
Владислава
30 май 2023 16:31
Гост

Как го реши точно? Кое те притесни в „Тези външни консултанти да не са кой да е и да имаме някакъв шанс да изчистим руския актив, който е влязъл.“?

Попов
Попов
30 май 2023 16:31
Гост

Страшно ли е, че руските ватенки бавно, но сигурно биват измитани от България? И с управление на нормални хора щяха да се изметат за отрицателно време?

:)))
:)))
30 май 2023 15:57
Гост

То пък и един шеф на ДАНС. Оле-мале!

Мнение
Мнение
30 май 2023 17:28
Гост

Те от ПП заявиха,че ще менят шефовете на служби-видно от изтеклите записи-което намирам за напълно нормално при нова власт(как нова власт ще работи със шефове на служби назначени от предишна власт? смяната е нормална, ако има ново правителство-), и виж как почнаха службите да вадят компромати срещу тези ,които ще ги сменят, ако направят правителство. И са много бързи. КЪДЕ БЯХА ТЕЗИ СЛУЖБИ КАТО С ГОДИНИ ОТ КТБ БЯХА КРАДЕНИ МНОГО МИЛИАРДИ???? Никакви ги нямаше тогава! Стигнахме дотам, и че много високопоставено лице в държавата дава акъл* на кандидат премиер да не прави правителство-което е яко в конфликт с Конституцията… Покажи целия коментар »