Софийският апелативен съд (САС) освободи срещу най-леката мярка за неотклонение – подписка, хакера Теодор Илиев, който преди 10 дни беше задържан и обвинен, че е „пробил“ множество бази данни на държавни институции, банки, застрахователи и др., които след това изнудвал за пари.

От прокуратурата бяха съобщили, че 21-годишният Илиев е ползвал за псевдоним името на убития банкер Емил Кюлев и е извършвал престъпната си дейност от пролетта на 2020 г., а при задържането му опитал да унищожи лаптопа си като го изхвърлил през прозорец.

Първоначално Софийският градски съд остави Илиев в ареста, след като се довери на показания на свидетели. Сред тях беше друг хакер – Даниел Ганчев, който получил 40 000 лева от представител на една от атакуваните компании, а след това трябвало да даде същата сума на Илиев, но в биткойни. Ганчев и приятелката на Илиев казали пред разследващите, че вероятно той стои зад псевдонима „Емил Кюлев“ и искал пари на хакнати компании.

Днес обаче апелативният съд реши, че няма доказателства, а само предположения срещу младежа.

„Има една книжка – „Разследване на компютърни престъпления“. Г-н прокурор, намерете я и я дайте на разследващите. Компютърни престъпления не се доказват със свидетели, а с експертизи“, обърна се към обвинителя Борислав Владимиров съдия Галя Георгиева, цитирана от „24 часа“.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
kazakov
kazakov
10 юли 2024 14:02
Гост

Момчета, има лекарство, което ви позволява да удължите младостта. Cлед седмица на приемане: ерекцията е супер, енергията е 2 пъти повече, започна да отслабва и като цяло се чувства млада. Съветвам всички да опитат, защото животът е сам–> https://da.gd/wirex

jojo213
jojo213
10 юли 2024 9:30
Гост

It is widely used in various fields. In the field of construction, it can be used to make roofs, walls, parapets and other components. In the field of home appliances, it can be used to manufacture the shells and internal parts of refrigerators, air conditioners, washing machines and other home appliances. In the field of automobiles and transport, it can be used to produce car bodies, chassis, parts and components, etc. In the field of electric power, it can be used to make the shells of electrical equipment such as cable trays, distribution boxes and other electrical equipment. Finally, the… Покажи целия коментар »

Наивен
Наивен
10 юли 2024 7:54
Гост

Правят ви на глупаци. Как може да се връзваяте на тоя цирк!? Това което прави въпросният хакер, не е дело на 19 годишен! И как на основата на предположенията на „свидетели“ ще арестуваш, обвиниш и съдиш. Пълна лудница…

Пеналист
Пеналист
09 юли 2024 18:37
Гост

Галя е наистина калпав съдия. Съжалявам, но хора на ССемейството нямат място в съда. Добре че щом е гледала мярка, няма да бъде съдия по делото…

Анонимен
Анонимен
09 юли 2024 23:56
Гост

Галя не е калпав съдия, ти си калпав такъв, защото подхождащ емоционално и с агресия, което е недопустимо за който и да е магистрат. Вярно е, че със свидетелски показания може да се доказва всичко, но в случая свидетелските показания, че някой знае, че това е „Кюлев“ не са достатъчни да обосноват компютърно престъпление.

Мики
Мики
10 юли 2024 15:27
Гост

Прекаленото формализиране на съдебната ни система води до решения на съда и изказвания, като твоето, че няма достатъчно доказателства. 😉

Наблюдател
Наблюдател
09 юли 2024 16:17
Гост

Съобщение:
Вчера за пръв път хакер беше осъден за проникване в чужда компютърна мрежа и влезе в затвора да излежава 20-годишна присъда.
По данни от централния компютър на полицията, вдругиден хакерът излиза на свобода поради изтичане срока на наказанието.

Кешкек
Кешкек
09 юли 2024 15:10
Гост

Както и предвиждах,прокурорните и техните подопечни магнаурци пак са целите в г*вна и блясък,неспособни да съберат и открият (при все заплатките) дори и едно, едничко елементарно,но качествено доказателство. Иначе за отчетна дейност са избили и смачкали едрата риба и организираната престъпност.Време е Сарафотурата да се изхвърли немедлено от Съдебната власт! Време е некомпетентниците там персонално да започне да им се търси финансова и имуществена отговорност.Не може гюбрета, завършили ПУЦ, хванали бадамарката да бъркат в нужника и да мажат Кешкек по стената на цялата съдебна власт.Мирише та се не трае!

къде са борците за върховенството
къде са борците за върховенството
09 юли 2024 15:08
Гост

БРАВО НА СЪДИЯ ГЕОРГИЕВА. ПОВЕЧЕ ТАКИВА СЪДИИ ТРЯБВАТ. А ПРОКУРАТУРАТА, ДА СЕ ЗАМИСЛИ, Т. Е. – САРАФОВ И ДА СЕ СПРЕ С ТЕЗИ РЕПРЕСИИ. ЗАЩОТО ТОЙ Е ИЗТОЧНИК НА ТАКИВА БЕЗУМИЯ.

Loll
Loll
09 юли 2024 14:07
Гост

Има една книжка-НПК, г-жо съдия . Намерете я и я прочетете. Там ще видите-чл.117 НПК и ще разберете, че със свидетелски показания могат да се установяват всички факти свързани с разследването. В противен случай , ако не сте съгласна с написаното, направете предложение до правната комисия в парламента да променят НПК и да запишат , че при компютърните престъпления не са необходими нито разследващи органи, нито прокурори или съдии, а единствено вещи лица , които да отсъждат има ли престъпление и кой го е извършил .

БРАВО ГЕОРГИЕВА
БРАВО ГЕОРГИЕВА
09 юли 2024 15:13
Гост

То книжката НПК , както и НК и цялата философия на наказателното право казват, че трябва БЕЗСПОРНО ДА Е ДОКАЗАНО, повтарям БЕЗСПОРНО. Но в милиционеро- прокурорските глави няма никой. Също и презумпцията за невиновност драги милиционери, а не презумпция за виновност. Също така забравяте и принципа – по-добре 100 неосъдени, отколкото 1 невинно осъден. ЧЕТЕТЕ ГИ ТИЯ КНИЖКИ БЕЕЕ.
БРАВО НА СЪДИЯТА ГЕОРГИЕВА.
Когато БГ съд си е на мястото ще успее да укроти и уклона на прокуратурата па и на Ръководството й.

Loll
Loll
09 юли 2024 15:32
Гост

Тоя буламач дето сте го написали няма да го коментирам. Имам само една молба да си уточните за себе си и да знаете занапред-в коя фаза на наказателното производство са се намирали:) Възможно е да е въпрос с повишена трудност , щото като Ви гледам юридическите разсъждения вероятно учите някоя икономическа специалност и сте взели с 3 изпита по основи на правото.

ХАХАХА
ХАХАХА
09 юли 2024 15:47
Гост

И за какво е „бравото“ ?! Хем е решила, че няма доказателства, че обвиняемият е извършител на престъплението, хем му е взела мярка за неотклонение / макар и най-леката /. След като няма доказателства за авторството, не се взема мярка за неотклонение.

обаче
обаче
09 юли 2024 16:58
Гост

„Моето принципно становище като съдия е, че никой не може в тази държава да стои над прокуратурата и органите на МВР. Никой!“

Моллов
Моллов
09 юли 2024 14:01
Гост

Разследване на компютърни престъпления
Издател: Софи Р
Автор: Искра Владова-Недкова
Цена: 22,90 лв
Г-н прокурор… спестете някой лев на българския данъкоплатец от изплатени обезщетения от прокуратурата към неправомерно обвинени и верно си я купете тая книжка. Съдия Георгиева много добре ви го е казала, вземете я послушайте

Kalinka
Kalinka
09 юли 2024 14:02
Гост

Ох, ми то не е само за една книжка положението…

Мола, мола...
Мола, мола...
09 юли 2024 14:01
Гост

„Компютърни престъпления не се доказват със свидетели, а с експертизи“, обърна се към обвинителя Борислав Владимиров съдия Галя Георгиева.
Айде, бе – това не е или 64-ка със съответния силно занижен доказателствен стандарт?! А в хода на съдебното следствие свидетели няма да допуснем ли?!

Kalinka
Kalinka
09 юли 2024 14:04
Гост

За допускане – ще ги допуснат, но под никаква форма не може да се оповават само на тях… още повече като говорим за някой си бил смятал, че тоя е оня.

Пурко
Пурко
09 юли 2024 15:22
Гост

Какви свидетели Сульо, компютърни престъпления се доказват с експертизи, вещи лица,метаданни,файлови системи цифрови файлове на дискове ,прихванати съобщения ,IP адреси,Mac адреси,браузъри, намиране на програмите и механизма на взломяване,лог файловете от провайдъри,засегнати и тн.Това да не ти е селската вечеринка с твоята тьота и двама платени кафеви ,които били казали. Марш от Съдебна власт да береш череши и ягоди там…

Анонимен
Анонимен
09 юли 2024 13:58
Гост

Ако въпросния хакер е толкова добър колкото се предполага, нашата прокуратура и разследващи просто не са му на нивото

Съд
Съд
09 юли 2024 13:57
Гост

Срам и позор! И не е за първи път.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2024 13:57
Гост

Има една книжка г-н прокурор, вика съдийката… малко им е… такъв случай трябва да е желязно подкрепен с доказателства, но тука в българия все го караме на „той каза, тя отрече“

Алек
Алек
09 юли 2024 13:48
Гост

Боже, нашата прокуратура не успява да се оправи с физическите престъпления и все я съдят и осъждат, какво остава с кибер престъпленията… абсурд

Анонимен
Анонимен
09 юли 2024 13:55
Гост

Направо ЪпсурТ…

Алексиева
Алексиева
09 юли 2024 13:47
Гост

Олеле, съдия Георгиева е буквално сразила прокурора…

Александров
Александров
09 юли 2024 13:44
Гост

ЕЕЕх, а като го арестуваха звучеше всичко като по американските сериали за киберпрестъпност и подобни… даже снимката беше в този дух

Kalin Kalinov
Kalin Kalinov
09 юли 2024 13:43
Гост

Е как ги арестувате без доказателства тогава… тука пак имаме разминаване в разбирането на понятия и доказателства

Заки
Заки
09 юли 2024 13:27
Гост

Добре им го е казала съдия Галя Георгиева.

Възмутен
Възмутен
09 юли 2024 13:28
Гост

Поредната издънка на родната ни прикриватура.

Димо
Димо
09 юли 2024 13:25
Гост

Самият факт, че се е опитал да унищожи лаптопа си като го е изхвърлил през прозорец.

Бунтар
Бунтар
09 юли 2024 14:50
Гост

Точно така! Време е да повдигнат обвинение за изхвърляне на лаптопа през прозореца. Това е желязно доказателство, че има престъпление.

Ники
Ники
09 юли 2024 13:23
Гост

Пълен фарс!

Кирил
Кирил
09 юли 2024 13:21
Гост

Много самодоволна физиономия.