До кой момент трябва да се изчислява общият юридически стаж на магистратите, участващи в различни конкурси? Този въпрос беше поставен на вниманието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС), след като се оказа, че председатели на съдилища имат различно тълкуване на текстове от наредбата за конкурсите.

Проблемен се оказва чл. 33, ал. 3, т. 1, т. 2 и т. 3 от въпросната наредба.

Според разпоредбата магистратите, които подават заявление за участие в конкурси, трябва да приложат следните документи:

1. служебна бележка (по образец), издадена от административния ръководител, удостоверяваща към датата на обнародване на решението за обявяване на конкурса в „Държавен вестник“ общия юридическия стаж на кандидата, прослуженото време на заеманата длъжност, както и стажа в съответната система на органите на съдебната власт;

2. кадрова справка от административния ръководител на съответния орган на съдебната власт (по образец), съпроводена с информация за резултатите от проверките на по-горестоящите органи на съдебната власт и на Инспектората към Висшия съдебен съвет, и справка за разгледаните и приключените от кандидата дела и преписки (по образец) през последните три години от дейността му, като същите следва да се разбират като период от 3 (три) години, предхождащ датата на обявяване на конкурса, през който период магистратът реално е работил като съдия, прокурор или следовател в органите на съдебната власт;

3. копие от три акта, изготвени от кандидата през последните три години от дейността му, като същите следва да се разбират като период от 3 (три) години, предхождащ датата на обявяване на конкурса, през който период магистратът реално е работил като съдия, прокурор или следовател в органите на съдебната власт, по избрани от него разгледани и приключени дела и преписки“.

Разминаването на периодите и датите в цитираната разпоредба води и до различно прилагане на текста от ръководителите на съдилищата, стана ясно от думите на председателя на Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) Драгомир Кояджиков.

Той обясни какво има предвид: „В една част има информация за стажа на кандидатите до момента на обявяването на конкурса с решение на Съдийската колегия. В друга част пък е до датата, на която решението на Съдийската колегия е обнародвано в Държавен вестник. В трета част пък е до датата, предхождаща обнародването на решението на СК в Държавен вестник“.

Кояджиков обясни, че неяснотите рефлектират върху стажа на кандидатите в конкурсите, а това е особено важно при равни оценки, защото тогава той е решаващ при оформянето на класирането. „Такова разминаване би могло да доведе до различно класиране. Прочитът на текстовете от наредбата води до различно разбиране от страна на председателите на съдилища“, обясни шефът на КАК.

Той сподели и какво е мнението на комисията – меродавна трябва да е датата на обнародването на решението за откриване на конкурс в Държавен вестник. Но тъй като КАК не е компетентна да вземе окончателното решение, затова тя се обърна към Съдийската колегия с предложение да поиска автентично тълкуване на разпоредбата от Пленума на ВСС, който е приел наредбата.

Да поискаме Пленумът да каже каква е била волята му при приемането на чл. 33, ал. 3, т. 1, т. 2 и т. 3 от наредбата. Коя точно дата е меродавна – на обнародването, предходния ден или при обявяването на конкурсите от съответната колегия. За да бъде уеднаквено това по отношение на всички конкурси за магистрати, би следвало Пленумът да направи автентично тълкуване“, изтъкна Кояджиков.

Предложението беше прието единодушно и на 8 юни пленарният състав на ВСС трябва да каже до коя  дата всъщност трябва да бъде изчислен стажът на магистратите, участващи в конкурси.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 8:32
Гост

Е, до сега, какво са правили! Кояджиков е уникален, събуди се този човек и сега въпрос след въпрос. Значи, следва да се анулират всички проведени до сега конкурси, а те са малко, защото приключиха има, няма 2, така, както се анулира избора за профес.квота на ВСС. Кояджиков сигурно се интересува за следващите 10 години, защото на практика с уникалните изменения в ЗСВ, ВСС го превърнаха в безсрочна политическа структура, което противоречи на Конституцията, ама никой не задава такъв въпрос!

papa
papa's pizzeria
31 май 2023 5:49
Гост

papa’s pizzeria is open right now! Before serving your clients, let’s assist Roy in running a restaurant and baking pizza.

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 22:22
Гост

Един закон от кога се прилага- от приемането му или от обнародването?
Ще се иска ли и тълкуване откога кандидатите могат да подават документи за конкурса – от обявяването му или от обнародването.
Абе изобщо прости въпроси за сложни хора.

Николай
Николай
30 май 2023 19:01
Гост

И нека тълкуването да започне сега!

Томи
Томи
30 май 2023 18:57
Гост

Отново неяснотии.

Симо
Симо
30 май 2023 18:58
Гост

Надали ще се изяснят скоро.

Хари
Хари
30 май 2023 17:38
Гост

Явно трябва да си акуалузират наредбата за конкурсите.

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 16:37
Гост

Дано отговора им е адекватен. Че ме съмнява малко де.

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 16:37
Гост

От умрел писмо

Геро
Геро
30 май 2023 18:59
Гост

Чакай! Търпеливо

Уляна
Уляна
30 май 2023 16:37
Гост

Държавен вестник е фактор, да.

Дюнска
Дюнска
30 май 2023 16:36
Гост

Е, дано ви кажат де.

Лазар
Лазар
30 май 2023 19:00
Гост

По- скоро по възможност.

Друмев
Друмев
30 май 2023 16:36
Гост

Жестоко

Пунчев
Пунчев
30 май 2023 16:34
Гост

Всеки нещо си иска от ВСС, което е силно политически обвързано и това се вижда от самолет

Момска
Момска
30 май 2023 16:34
Гост

От това ВСС точно ли?

Плюшения
Плюшения
30 май 2023 16:33
Гост

Добре е да се знае

Халварин
Халварин
30 май 2023 16:33
Гост

Страхотно.