Президентът Румен Радев ще връчи в понеделник първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ. Това обяви днес държавният глава, след като упрекна парламента, че месец след изборите на 2 април, не е свършил нищо.

„Измина цял месец от свикването на Народното събрание, а до момента то не е произвело никакъв резултат. И за мен е абсурдно народни представители да говорят за нови избори, без да са изпълнили поне част от ангажиментите към своите избиратели“, каза Радев.

По думите му партиите отказват да поемат отговорност за управлението на страната, а като не приемат и нов бюджет, „искат да вържат ръцете на служебното правителство“.

„Това е безотговорно към хората и към държавата. Затова ще връча първия проучвателен мандат на 15 май и много разчитам това време да се използва по най-добрия начин“, заяви президентът. Той добави, че очаква от партиите и парламента да осъзнаят своята огромна роля, както за приемането на бюджет, така и за гласуването поне на най-важните закони от Плана за възстановяване и устойчивост. Според него в неприемането на тези закони до момента няма никаква логика и обяснението е, че интересите на държавата са подчинени на интересите на партиите.

Радев определи като много рискови евентуални предсрочни избори през лятото, като подчерта, че това означава България да загуби „цялата инерция“ за членство в Шенген, европейско финансиране и възможност за ускоряване на реформите за модернизация на страната, когато други държави от ЕС вече ползват тези пари.

„Големият риск е от още по-ниска избирателна активност, а това означава вече наистина много ниска легитимност на парламента и на следващото правителство“, добави президентът. По думите му е логично да се направи опит за сформиране правителство с първия мандат, когато вероятността е и най-голяма, а за евентуален експертен кабинет каза, че големият въпрос е кой ще застане с политическа отговорност зад него и как ще бъде разпределена. Той беше категоричен, че партиите не трябва да подчиняват действията си на предстоящите местни избори, защото това обрича на неуспех както работата на парламента, така и усилията за съставяне на правителство.

Радев не коментира в детайли ситуацията около взрива край кортежа на главния прокурор Иван Гешев и последвалите размени на реплики между него и заместника му Борислав Сарафов, но каза, че очаква извършителите и подбудителите да бъдат разкрити, а прокуратурата да се заеме със сигналите за корупция, които служебните правителства са изпратили в последните години.

„Има нещо по-важно и от самия инцидент и това е, че българите очакват най-после прокуратурата да се заеме с реалната борба с корупцията и престъпността. Служебните правителства внесоха множество сигнали за значителни закононарушения и корупция, но към момента няма придвижване на тези сигнали. Това за мен е много по-тревожно дори от това посегателство“, коментира държавният глава.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Чавдар
Чавдар
09 май 2023 15:07
Гост

За всички е ясно, че прокуратурата не се заема реално с борбата с корупцията.

Николай
Николай
09 май 2023 15:08
Гост

След като шефа им е корумпиран.

ГЕРБ - йористи
ГЕРБ - йористи
09 май 2023 12:39
Гост

Дано стане! Искаме си Барни Ръбъл за министър на правосъдието!

Чочо
Чочо
09 май 2023 15:09
Гост

Aйде, няма нужда!

Голдщайн
Голдщайн
09 май 2023 12:36
Гост

Прокуратурата трябва да се занимава с ГЕРБ, а не президентът да им връчват мандат…

Анонимен
Анонимен
09 май 2023 12:12
Гост

Оставка, съветски пишман такъв!

Тодорина
Тодорина
09 май 2023 11:46
Гост

Положението не е розово.

Симеон
Симеон
09 май 2023 15:11
Гост

И не виждам оправия скоро.

Каменов
Каменов
09 май 2023 11:46
Гост

Народ, който кара колата си пиян и друсан и слуша Меди и Щилян или там каквито са цигански, арабски мааанета си заслужава управниците!
Народ, който не умее да пише правилно, който е патриот и обича страната си само на 3ти март, през останалото време не спазва законите тарикатства, псува, смята се за повече от другите…си заслужава управлението.

Друмев
Друмев
09 май 2023 11:44
Гост

Аз не съм оптимист, че ще се състави правителство и сега и вероятно юни ще ходим на избори пак. И тук ГЕРБ ще се опита да хвърли цялата вина за провала на ново правителство върху други, но не и върху Борисов, който използва бюджета за заложник!

Йорданов
Йорданов
09 май 2023 11:43
Гост

Излагация!

Грански
Грански
09 май 2023 11:43
Гост

На недоврени стадиони в Пловдив се играят мачове само и само да се изфука кмета на града и Бойко Борисов преди предстоящи нови избори, че видиш ли добре, че са били те, че Локо и Ботев да имат нови и модерни съоражения. Но това пак е демокрация по герберски. Стадионите са недовършени и не е много ясно дали след откирването на Колежа изобщо ще се довърши този стадион. Защото нали откриването го направихме, изфукахме се за изборите, какво повече да се занимава?

Апофис
Апофис
09 май 2023 11:42
Гост

И да проучват и да не проучват все е зле!

Струнчев
Струнчев
09 май 2023 11:42
Гост

Като виждам как се работи в столична община ми става ясно какъв е манталутета на тази партия да управлява и как се управлява и тя самата.

Николов
Николов
09 май 2023 11:41
Гост

Незнам дали Промяната може да промени България, но знам, че за 15 години ГЕРБ не промени към добро България или в частност София.

Чулев
Чулев
09 май 2023 11:41
Гост

Чалгарската култура направи така, че маса хора да умират по улиците в резултат на зверски катастрофи. Същите тия хора гласуват за мутрата Борисов. Не виждам как ще излезем от дупката. То се вижда – млади хора, които са квалифицирани професионалисти и живеят в голям град, работят малко или много с чужденци не гласуват за ГЕРБ, а за ПП. Малките градчета с хора, които работят, като продавачи в магазин, баничари, готвачи, общинари – гласуват за ГЕРБ.

Павлович
Павлович
09 май 2023 11:39
Гост

Шантаджийска партия, която иска подкрепа за корумпираното си правителство, като слага за залог бюджета на държавата. Това е изключително недържавническо поведение.