Съдът в лондонския квартал „Ууд Грийн“ постанови присъди между 3 и 8 години затвор за българите, подсъдими в най-голямата измама със социални помощи и пране на пари в Обединеното кралство, съобщи БНР.

Схемата беше разкрита преди два месеца, а петимата обвиняеми се признаха за виновни, като прокурор от Кралската прокуратура заяви, че случаят е „най-мащабното съдебно преследване за измама с помощи, разглеждано някога от съдилищата в Англия и Уелс“. „Обвиняемите са заговорничели за извършването на измама в индустриални размери срещу системата за Универсален кредит“, заявиха от прокуратурата в началото на разследването.

Най-тежки присъди получиха Гюнеш Али и Галина Николова, които са ръководили престъпната група. Николова е осъдена на 8 години затвор, като четири от тях трябва да изтърпи и след това има право да поиска предсрочно освобождаване.

Али е осъден на 7 години и 3 месеца зад решетките, но ще трябва да излежи целия срок, тъй като веднъж е избягал в България, откъдето е екстрадиран обратно. Стоян Стоянов получи 4 години затвор и след излежаване на половината присъда може да иска предсрочно освобождаване.

Най-младият член на групата – 26-годишната Патриция Панева, е осъдена на 3 години и 2 месеца затвор, след като съдиите признаха някои смекчаващи вината ѝ обстоятелства.

Цветка Тодорова беше осъдена на 3 години затвор, но тъй като е в ареста повече от 18 месеца, съдиите решиха да я освободят още днес. Присъдите не са окончателни и могат да бъдат обжалвани.

Британският в. „Телеграф“ писа вчера, че българската група е използвала невзрачни офиси и апартаменти в Северен Лондон, като е успяла да измами британските данъкоплатци с поне 50 млн. британски лири (около 116,7 млн. лева) за период от четири години и половина с помощта на „вълшебни трикове“.

Измамниците набирали хиляди доброволци или „клиенти“ от България, за да заявят фиктивно, че живеят и работят във Великобритания. Понякога това изисквало от заявителите да пътуват за кратко до Острова, но понякога можели да получат парите, без дори да напускат домовете си.

Прокурорът Том Литъл обясни, че заявленията са били подавани в системата на „Юнивърсъл кредит“, използвайки реални хора, почти винаги български граждани, които са били „съучастници и също са се облагодетелствали финансово“. Заявленията са били подкрепяни от редица фалшиви документи и лъжи, които са били измислени, за да помогнат за неверните твърдения. Фалшивите документи са включвали фиктивни договори за наем, фалшиви фишове за заплати и подправени писма от наемодатели, работодатели, училища и общопрактикуващи лекари. Освен това бандата завишавала приходите си, като вписвала фиктивни деца на своите клиенти, които или не съществували, или живеели в България.

Групата организирала стотици самолетни полети за заявителите, които да летят до Великобритания, за да разговарят с представител на британското министерство на труда и пенсиите, когато ведомството е искало лично да разговаря с хората. Малко след това заявителите се прибирали в България.

Понякога от британското министерство на труда и пенсиите искали снимки на хората пред жилищата им с отворена входна врата, за да докажат, че живеят там. Тогава бандата правела снимка на фиктивния заявител на адреса пред жилището и след това обработвала изображението, за да изглежда вратата отворена.

Специалистът, който обработвал снимките за тях, бил възхваляван от бандата, че прави „вълшебни трикове“.

Първоначално измамата е била измислена от 33-годишния Гюнеш Али, пристигнал във Великобритания през 2010 г. и получил безсрочно разрешение за пребиваване. След това тя е била доразвита от 38-годишната Галина Николова, която пристигнала там през август 2012 г. и също има безсрочно разрешение за пребиваване, заедно с нейния партньор – 27-годишният Стоян Стоянов, който пристигнал през 2020 г.

Двамата впоследствие се отделили от Али след конфликти, за да работят по собствена измамна схема с помощта на Патриция Панева. 52-годишната Цветка Тодорова също управлявала собствен бизнес от дома си.

Измамата е била разкрита по сигнал на български полицай, който води собствено разследване в Сливен. Според вестника в офиса над един от използваните апартаменти са били открити и стотици временни телефони. На перваза на прозореца е имало малка кофа с въже, която се е използвала за спускане на временните телефони на хората, чакащи в офиса на долния етаж.

„Престъплението в този случай е било добре организирано и извършвано в изключително голям мащаб в продължение на няколко години от тези обвиняеми и от други лица. Това е най-голямата измама, разкривана някога в министерството на труда и пенсиите на Великобритания“, заключи Том Литъл.

През март беше разкрито, че през последните две години измамите чрез системата на „Юнивърсъл кредит“ са стрували на британските данъкоплатци около 11 млрд. британски лири.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Severim
Severim
02 юни 2024 2:20
Гост

Измамата си е измама но какво общо има измамата с това че са се родили цигани.явно е съдиите в България са многобройни но първо.Нали сме ВСЧКИ ХРИСТИЯНИ.НЕ ГЛЕДАЙ КЛЕЧКАТА В ОКОТО НА БЛИЖНИЯ И НЕ СЪДИ.ЗАЩОТО АКО ВЗЕМЕМ РОДНИЯТ НИ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК И СПОРТИСТИ БЯХА БАНДИТИТЕ И МАФИОТИТЕ ЗА ДА УНИЖОЖАТ ВСИЧКАТО БЪЛГАРСКО ПРОИЗВОДСТВО И С НАРКОТИЦИ НАПЪЛНИХА УЛИЦИТЕ.КОЛКО ПРОЦЕНТА ЦИГАНИТЕ СА ЗАВЛЕКЛИ ОЩИПАНАТА МАИКА БЪЛГАРИЯ.НАЙ МНОГО 6 ИЛИ 5 ПРОЦЕНТА.МЕЖДУ ДРУГОТО АЗ СЪМ СЪС СМЕСЕН ПРОИЗХОД И СЪМ ОБЕКТИВЕН.НЕ ВЗЕМАМ СТРАНА НО Е НЕСПРАВЕДЛИВО ДА КАЖЕШ НА ГРАЖДАНИНА СИ ЦИГАНИН.Е КЪДЕ Е ТАЗИ ДЪРЖАВА ,,ЦИГАНИЯ

Анонимен
Анонимен
02 юни 2024 19:11
Гост

Ами основно циганите са по „сосиала“.

Браво.....
Браво.....
31 май 2024 20:48
Гост

Пак добре, че не са ги наградили „за откриване на пропуски в британската социална и пенсионна системи“, макар,че тая „присъда“ едва ли ще подейства по друг начин, освен стимулиращо на тия и себеподобните им да продължат с „творческата си и иновативна,изследователска дейност“, описана в съда, като „магически трикове“!
Милите островитяни, бедна им е фантазията още за колко магии ще научат с толерантното им отношение към тия факири с корени в любимата им Индия!

Сиганин-бушон
Сиганин-бушон
31 май 2024 17:34
Гост

Аз за процент теглих и предавах нататък, бате.

Mary
Mary
31 май 2024 12:58
Гост

При такива мижави наказания се замислям дали да си остана честен данъчен консултант в UK. Измамата е очевадна, с фалшиви документи изискват помощи на много хора, част от които отдавна са напуснали страната и даже не знаят, че са получавали помощи. Не очаквах така да толерират измамници в особено големи размери.

Споделено
Споделено
31 май 2024 14:31
Гост

Джендърско правосъдие, вместо по три десетки кантар

Клеменс
Клеменс
31 май 2024 9:34
Гост

Тоя български полицай какво му влизаше в работата та да прави разследване за пране на Британски пари !!? Та нали тези пари ги харчеха в България ве Лйо Лйо . Или омразата и завистта го подтикна да го направи . Защо господин циганина да има пари и да живее добре !! Защо не се хванеш и да направиш разследване на българите източвали пари от ДДС измами в България или за министрите които грабят България със милиони левове . Лйо Лйо си .

Анонимен
Анонимен
31 май 2024 10:25
Гост

Ами явно МИ6 и МИ5 спят …, а родната полиция ни пази, както се пееше в една песен.

Дано,дано,дано.....
Дано,дано,дано.....
30 май 2024 20:51
Гост

А бе да ги взимат в Англия всичките ни индианци!Те и без това са си братовчеди с индийците, пакитата, бангладешците и другите нови „британци“ ! Току виж след някоя година някой от Сливен стане я кмет, я депутат, я министър там!Нека и местните островитяни видят освен крадене от социалната система още колко мурафети знаят тези жадни за демокрация субекти!

анонимен
анонимен
30 май 2024 17:20
Гост

Браво на полицията в Сливен!

Анонимен
Анонимен
30 май 2024 16:54
Гост

В Германия и в Англия циганите преживяват много добре от социални. Особено последните години в Англия много от тях се заселиха там, поради лесната процедура и склоността на англ.социални служби да раздават пари на калпак. Истината е, че независимо от далаверите и англичаните имат интерес от тях за да им вършат черната работа, която съровете иначе не искат и да погледнат.

Анонимен
Анонимен
30 май 2024 16:22
Гост

Ефективни присъди? За некви си 50 млн.паунда?!? Еееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееее……………………………………….
Нямат душа и не знаят що е болка.

Любител
Любител
30 май 2024 16:08
Гост

А , как можи тъй, на нас ни разправят, че трябва да търпим сичкуту сиганчи да ни съ качва на главата, че трябва да го раним с помощи, да го търпим да си строи където поиска, пък те самите ги съдят. Вай, вай

Иванов
Иванов
30 май 2024 16:00
Гост

Правосъдие има само в чужбина явно

Окинайко
Окинайко
30 май 2024 16:00
Гост

Ай стига бе. Малко им е.

Анонимен
Анонимен
30 май 2024 15:59
Гост

Такива засрамват страната ни! Простаци. Тродолюбивия Българин се превръща в очите на чужденците в престъпен таргашин

Изчезналата държава
Изчезналата държава
31 май 2024 14:38
Гост

Трудолюбивите българи са литературни герои и отдавна забравени

Анонимен
Анонимен
30 май 2024 15:58
Гост

Желанието за бърза пара така прави. Но го прави само с кокошкарите. Лъчо Мозъка, жена му, и половината в ГЕРБ трябва да киснат в затвора с такива омърлушени снимки от МВР. Ама няма. Щото са с контакти. Ако се усетят, че се променя вятъра, ще щипнат по света за да се спасят.

Име
Име
31 май 2024 17:36
Гост

Подкрепям! В затвора заедно с про100киро, ококорения аферист, най-високия женерал и мравояда за клакьорка на лишените от свобода!

Анонимен
Анонимен
30 май 2024 15:58
Гост

Браво. Браво на съда. Араби и цигани и няколко българи в тая комбинация и всичките престъпници. Това ли измислихте, като отидохте в Англия, бе келеши? Ха сега затвор. Айдеееее, както вика Божинката

Велчев
Велчев
30 май 2024 15:57
Гост

Тука нямаше да са толкова бързи и категорични. Истината е, че тук и за убийство на пътя не те съдят, какво остава за друго

Попчев
Попчев
30 май 2024 16:00
Гост

В тая връзка какво стана с убиеца на Милен Цветков? Не се чува нищо.

ганю
ганю
30 май 2024 16:09
Гост

https://www.svobodnaevropa.bg/a/32514344.html

https://novini.bg/bylgariya/syd-i-prokuratura/792761

Добре е понякога и да четете, освен писането!

ганю
ганю
30 май 2024 16:44
Гост

Попчев, за да чуш, трябва да четеш, не само да пишеш!
Имаш Интернет, потърси!

Дробчев
Дробчев
30 май 2024 15:56
Гост

Е ако бяхме в България щеше да се точи делото с години

Клеменс
Клеменс
31 май 2024 9:02
Гост

То и в Англия се е точило цели 3 години

Костов
Костов
30 май 2024 15:56
Гост

А какво да ги правят