Наказателното отделение на Софийския апелативен съд вече е попълнено с 15 нови съдии.

След като в края на май встъпиха в длъжност седем магистрати, днес към тях се присъединиха още осем.

Всички те участваха в конкурса за повишаване в наказателните отделения на апелативните съдилища. Свободните места в САС бяха седем и на тях бяха назначени Татяна Грозданова, Карамфила Тодорова, Димитрина Йорданова, Атанаска Китипова, Калинка Георгиева, Петър Гунчев и Величка Цанова, които встъпиха в новите си длъжности на 29 май.

Впоследствие Съдийската колегия назначи още осем по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт, който дава възможност да бъдат повишени магистрати, класирани под чертата.

И днес Иванка Шкодрова, Емилия Колева, Нина Кузманова, Атанас Атанасов, Андрей Ангелов, Доротея Кехайова, Десислав Любомиров и Вера Чочкова официално встъпиха в длъжност съдия в САС.

Председателят на САС Даниела Дончева и заместникът ѝ и ръководител на Наказателното отделение Александър Желязков приветстваха новите си колеги.

Даниела Дончева им пожела да са удовлетворени от работата, която им предстои в САС. И допълни, че фактът, че 90% от състава на Наказателната колегия на Върховния касационен съд се състои от магистрати от САС, говори за нивото на наказателното му отделение.

Александър Желязков на свой ред заяви, че съдът ги посрещна с радост, защото високото им ниво на компетентност е доказано във времето.