Промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се урежда механизъм за разследване на главния прокурор само за часове бяха приети на първо четене и от правната комисия, и от пленарната зала.

Подкрепиха ги 191 депутати, „против“ нямаше, а 33-ма от „Възраждане“ се въздържаха.

Депутатите одобриха предложението на служебното правителство разследването да се извършва от наказателен съдия с ранг на върховен, който да бъде назначаван за ad hoc прокурор. Освен това се предлага тримата големи в съдебната власт да се избират и освобождават от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство от 13 гласа, а не с квалифицирано изискващо подкрепа от 17 от 25-имата му членове. За председателите на върховните съдилища се предвижда и второ изискване – решението за избора или за освобождаването им да е подкрепено от мнозинство от членовете, избрани пряко от съдиите (повече за проекта и за позициите на заинтересованите виж тук).

Пленарната зала отхвърли алтернативната идея на „Възраждане“ разследването да се възложи на директора на Националната следствена служба. Той беше подкрепен само от 56 депутати – 33 от „Възраждане“, 19 от БСП и четирима от ГЕРБ. Не минаха и другите идеи на партията на Костадин Костадинов за промени в наказателния процес.

Пред депутатите министърът на правосъдието Крум Зарков напомни, че липсата на възможност за разследване на главния прокурор и негови заместници е системен проблем, според съда в Страсбург. „През последните дни този законопроект стана болезнено актуален. Твърде дълго време системата се управляваше на принципа мъка без край и това води до нейния мъчителен край“, каза той и заключи: „Ако има дори един човек, за когото не важи върховенството на закона, то не важи за никого“.

Екатерина Захариева изрази надежда законът да не се сблъска в същата стена като законопроекта на ГЕРБ отпреди няколко години, който беше отменен от Конституционния съд.

„Българската съдебна система има специфична особеност, която затруднява развитието ѝ от десетилетия – това е специфичната роля на главния прокурор. Той съсредоточава цялата власт на обвинителната функция“, каза Надежда Йорданова от ПП-ДБ. Тя посочи, че със законопроекта на МС успешно в тясната конституционна рамка е намерено ефективно решение. По думите ѝ той е плод и на научените уроци след „отмяната“ от КС на опита на ГЕРБ да въведе механизъм за разследване на главния прокурор по времето на 44-то Народно събрание. Йорданова посочи, че е необходима и конституционна реформа, но не за да се „санира“ този закон, а за да стане тя дълбока и „за да няма повече главни прокурори като Татарчев, Цацаров и Гешев“.

Цвета Рангелова от „Възраждане“ разкритикува остро даването на права на подателя на сигнала за престъпление, като на пострадал, което се предвижда в проекта на НС. И постави въпроса дали това е свързано с подаването на сигнали от случаен минувач срещу главния прокурор. „Идеята в законопроекта на МС е чудесна, но има сериозни проблеми, моля да не го подкрепяте“, заяви тя.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС прочете от трибуната критичните части от становището на Наказателната колегия на Върховния касационен съд по отношение на съдията, който става прокурор, разследващ главния прокурор. „Аз лично през цялото време имах проблем, че 23-ма върховни съдии и Висшият съдебен съвет, около 50 висши магистрати казват, че този закон не става. Срещу тях ние имаме мнението на министър Зарков и неговия заместник. Ще го подкрепим, защото този казус трябва да бъде доведен до край. Надявам се ВКС да има професионално достойнство и да изпрати този закон за проверка в Конституционния съд. Иначе ще допусне да се подчини на политическа целесъобразност“, заяви Чолаков.

„Давате ли си сметка какво казахте – политическата целесъобразност победи правото в храма на правото – Народното събрание? Че един служебен министър е подчинил събранието и съдебната система. Това е тотален удар върху институциите в България“, коментира лидерката на БСП Корнелия Нинова и призова за корекция на законопроекта между първо и второ четене.

„Ние в момента имаме правен спор, а при правен спор къде се отива – в съда, само това казвам“, отвърна ѝ Чолаков.

Атанас Славов от ПП-ДБ заяви, че законът трябва да бъде подкрепен, защото съдържа амбицията България да е правова държава и никой да не е над закона. Но той го определи и като компромис, заради тясната конституционна рамка, в която трябва да се движи. „Докато не се реши големият въпрос за конституционния модел на Висшия съдебен съвет, са необходими такива палиативи“, заяви Славов. Той изтъкна, че след сигнала на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев Софийската градска прокуратура не образува досъдебно производство, а извънпроцесуална проверка. „Защото нито един прокурор не смее да образува досъдебно производство и да изпробва това, което каза КС – че всеки прокурор може да разследва главния“, заяви Славов.

Многократно по време на обсъждането беше заявявано, че законът е противоконституционен. Зарков им отговори така: „Винаги когато се прави по-дълбока реформа има коментари за противоконституционност, имало е и ще има, но не виждате ли, че този закон е належащ? Да не би да има независимо разследване, когато прокурорите виждат, че позицията на главния прокурор се клати“.

 

49
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Заркови хайде малко усещане и юридическа обраност
Заркови хайде малко усещане и юридическа обраност
22 май 2023 13:38
Гост

Нормално ли е майката Анна Заркова на Крум Зарков, известната крими журналистка с филологическо образоване и дъщеря на ген. Кацамунски нач. на Гл. Следствено управление в комунизма ДА ОБИКАЛЯ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ И ДА КЛЕПА ГЕШЕВ ЗАЩИТАВАЙКИ СИНА СИ????? Това какво как да го разбираме? Отгоре на това и нищо смислено не казва освен внушения и клевети , както е научила и Крумчо. То, че Гешев е за критики и то каквиии , но все пак тя е майка на основен поборник ,та остава да излезе и дядо му генерала бряяяя Хай де малко нормалност и разум

Очаквано
Очаквано
20 май 2023 17:02
Гост

Христо Иванов връчи мандата на Румен Радев за ново служебно управление.

https://bgnes.bg/news/khristo-ivanov-prezidentt-sformira-edna-neregistrirana-partiia-na-vlastta/
п.с. Оригиналът е в Дарик радио, но там са повече от скромни в брифа си.

Анонимен
Анонимен
20 май 2023 20:30
Гост

Христо Иванов май беше юрист по образование, но май е конспиративен пропагандар по призвание, този човек по нищо не е доказал,че има компетенция в някаква материя, освен в догадките, оценките и черните котараци, които сънува, естествено не отоговарящи на действителността. Що не го попита някй журналист като е експерт по реформи в наказателното правосъдие, колко спечелни наказателни дела има през кариерата си, колко обвинителни тези е оборил, тези хора си нямат понятие от това, за което говорят, затова и само общи приказки и някакви паранормални предвиждания в бъдещето. Президент е на власт, защото те му я дадоха, те не могат… Покажи целия коментар »

Ad nauseam
Ad nauseam
20 май 2023 16:30
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

За сведение на посрещачите
За сведение на посрещачите
20 май 2023 13:32
Гост

В понеделник Борисов ще бъде се сдобие с ОА!

По-добре късно, отколкото никога!

ps. В крайна сметка ще пострадат ПП + ДБ и през август ще са трети в политическата класация. На есен ще загубят и местните избори, след които ще има развод по взаимно съгласие. Чак по Коледа ще изгрее Нова Надежда. И ще стане ясен края на СВО. А с него и на Големия Сатана.

ИзЧегъртвачЪт
ИзЧегъртвачЪт
20 май 2023 13:25
Гост
Ъруин Шоу
Ъруин Шоу
20 май 2023 13:19
Гост

Луди има навсякъде, даже и в лудницата.

ДАЖЕ И В ПАРЛАМЕНТА! Това мамино ЗИД-че е противоконституционно Крумче, но важното е да трупаме червени точки преди лятната изборна жега през август.

Уф.
Уф.
20 май 2023 9:50
Гост

Мамин Зарко по силата на механизма излиза за министър на Габриел и преминава в политическото небитие.

Анонимен
Анонимен
20 май 2023 10:20
Гост

При комунистите на Костов/Санкин е запазеното място на Зарков

Анонимен
Анонимен
20 май 2023 8:12
Гост

Сегашната атака срещу Гешев повтаря почти дословно атаката срещу Филчав. Рецептата: – Изолация на прокуратурата от разследващите органи в МВР и следствие. Сегашният изпълнител е Демерджиев, а предишният – Ат. Атанасов/Гнома/. – „Главният прокурор е неуравновесен/луд“ Сегашният изпълнител е Сарафов, а предишният – Николай Колев. – Главният прокурор да се изпрати посланик… Предишният изпълнител беше Костов, сегашният трябва да е Радев и неговото правителство. Да чакаме ли и ЕСПЧ да се произнесе за правата на Сарафов, както се произнесе за правата на „човека“ КТБ? Историята се повтаря като фарс с гьобелсова пропаганда напред П.с. Субординацията при посланиците може да се… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 май 2023 8:35
Гост

Общото между Филчев и Гешев е, че се захванаха с приватизацията. Това е и общата причина за атаките срещу тях.

Анонимен
Анонимен
20 май 2023 21:10
Гост

Донякъде- Филчев е автор на тезата за „криминалната приватизация“ и е напълно прав, Гешев обаче само в началото се силеше по тая тема, но впоследствие напълно я забрави.

Анонимен
Анонимен
22 май 2023 8:45
Гост

Криминалната приватизация, без кавички, и изтече давността. Това е и причината ПП-ДБ да надигат глава едва сега. Това е причина за Гешев да не се захваща с темата – при изтекла давност тя е само за политическа оценка. А в политическата оценка Филчев е прав.

111
111
22 май 2023 9:07
Гост

Едно инициирано дело от Гешев против приватизатори да ми посочите?

Наложително е
Наложително е
20 май 2023 0:00
Гост

Тиквун и гербаджиите му да бъдат изправени пред нов Народен съд, като този от 1944-1945 г.

Анонимен
Анонимен
19 май 2023 19:46
Гост

Единственото добро нещо е, че измениха ЗСВ в частта за бройката на членовете на ВСС, които да отстранят Гешев. Другото са Крумчови глупости.

Мери Фейгън
Мери Фейгън
20 май 2023 13:21
Гост

Гешев и правоверните му внасят в понеделник ОА срещу ТОПМАФИОТА – Баце. И ще стане „жега, жега в центъра на София“ за парламентарните избори през август.

Киро Куролацията
Киро Куролацията
19 май 2023 17:25
Гост

Това недоносче,наречено законопроект,ще катастрофира със страшна сила в Конституционния съд! С него ще катастрофираг и т.нар. народни избраници,които са сбироток, пълна пародия на депутати.

345
345
20 май 2023 0:08
Гост

Тъй, тъй ама България катастрофира покрай тях! Иначе СТОЮ бил за нов НК, той стария едвали е прочел, но нов ще пише!
Показно от политиците, как ако искат се разправят с главен прокурор в случая Гешев за 1 месец, после политиците не се месили в прокуратурата. Чакай сега редови прокурор да повдигне обвинение на действащ политик! Идеите на Крум Кацамунски, Ицо и Надето макар и бавно от Баце и Доган се възприемат и правилно като още по отворени врати за овладяване на съдебната система! С 13 гласа 3 мата големи, ще бъдат сменяте като носни кърпички.

Коментарът Ви очаква одобрение
Коментарът Ви очаква одобрение
19 май 2023 15:45
Гост

Либерализъм в действие

Защо Гешев е лош
Защо Гешев е лош
19 май 2023 15:24
Гост

Профилът на Гешев:
– Майка България…
-вратовръзка на републиканската партия в САЩ
– позоваване на Александър Урумов, който е:
https://www.facebook.com/urumovi/posts/774773060305210
https://www.facebook.com/urumovi/posts/940513020397879
С една дума – Гешев е консерватор. Като юрист е контрапункт на властващия в съда и прокуратурата либерализъм.
Като политик би запълнил една голяма празнина – консерватизмът не беше допуснат през целия преход, изключая може би демократите на Савов.
Харесва ли ви, или не, това е.

Анонимен
Анонимен
19 май 2023 15:22
Гост

Дано съм лош пророк, но смятам, че това НС ще си остане с приемането на законите на Зарков.Така се случи със задължителните машини на Слави и Радев. ПП-ДБ са навлекли хипопотамските кожи и очаквам да НЕ гласуват правителство. А законите на Зарков ще срещнат одобрението на Янакаки Стоилов и НЕодобрения от за съдия на ЕС Семов – все номинации на Румен Радев.

Анонимен
Анонимен
19 май 2023 15:45
Гост

За всичко са виновни Радев и партиите на промяната, вкл. за това, че мафиотите-тикви и мафиотите-каскети влязоха във война и калинките и троловете им сега са като в небрано лозе

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 май 2023 14:37
Гост

Хората са го казали – „Бързата кучка, слепи ги ражда“.

Анонимен
Анонимен
19 май 2023 15:11
Гост

А бавната 12-годишна мафиотска ГЕРБ-ДПС кучка най-корумпирани и уродливи ги ражда.

О, неразумний герберастки троле!...
О, неразумний герберастки троле!...
19 май 2023 15:14
Гост

Проскубания бухал и останалите гербератски тролове не се изказваха така витиевато, когато Тиквата нареди, а Барни Ръбъл рече, че ще напише нова конституция за 7 дни.

Анонимен
Анонимен
19 май 2023 13:57
Гост

Живият живот опроверга кремълския проект на „Възраждане“ – шефът на следствието да разследвал главния прокурор. Е, драги възрожденци, кажете как щеше да се приложи законът в настоящата ситуация – шефа на следствието е подал сигнал в прокуратурата срещу главния прокурор. Подателят на сигнала и главен свидетел, а също и пострадал, ще може ли да бъде едновременно да бъде и прокурор, разследващ този, срещу когото е пуснат сигнала. Това го няма и в Буркина Фасо. Но какво може да се очаква от възпитаниците на ЮЗУ, където и едно магаре да вкараме и то ще завърши.

Анонимен
Анонимен
19 май 2023 14:36
Гост

Не възраждане, а израждане

Анонимен
Анонимен
19 май 2023 16:49
Гост

Ще се окаже, че в случая възпитаниците на ЮЗУ нямат съществен принос. Още от 2021 г. Костадинов говори, че са внесли законопроект за изменение на ЗСВ, по който е работил екип от юристи начело с Румяна Ченалова. Внасят си един и същ законопроект от тогава до сега.
https://m.dir.bg/dnes/politika/pp-vazrazhdane-vnese-predlozheniya-za-promeni-v-zakona-za-sadebnata-vlast

Анонимен
Анонимен
19 май 2023 19:11
Гост

Кога е писан и внесен проекта не отговаря на горния въпрос – по техния проект Кой ще разследва Главния, ако подател на сигнала, пострадал и/или свидетел е шефа на следствието, който единствен по техния проект ще може да го разследва. Явно не са мислели тази хипотези, което е още един аргумент, че псевдоюристи, завършили псевдо ЮФ, не трябва да пишат закони. Щом Ченалова им е експерта – отпиши ги…

Анонимен
Анонимен
20 май 2023 19:13
Гост

Част от проблемите в съдебната система са подчинението на Следствието на Прокуратурата, която е пък еднолична и в която прокурорите са изцяло подчинени един на друг в йерархията.
Ако тези два момента бъдат променени не би следвало да има проблем и с предложения начин за преследване на главния прокурор.

Анонимен
Анонимен
19 май 2023 12:52
Гост

Амбицията България да е правова държава си остава просто амбиция.

Цветанов
Цветанов
19 май 2023 12:53
Гост

След като има хора, които се чувстват над закона.

Михаил
Михаил
19 май 2023 12:47
Гост

Браво! Дано така скоростно да го освободят.

Кирил
Кирил
19 май 2023 12:48
Гост

Той е в отпуск. Като се върне нищо чудно да го изненадат.

Ужас
Ужас
19 май 2023 12:22
Гост

Тоя законопроект е пълен смях. Най-малкият проблем е разследването на главния. Да се обърне внимание на другите предложения. Те са далеч по смущаващи

Анонимен
Анонимен
19 май 2023 12:27
Гост

А смехът става все по-нервен, видно от последните изяви на вожда-тиква

Анонимен
Анонимен
19 май 2023 12:21
Гост

Предлагам следното – трима от ПК или петима от Пленума да внесат предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Гешев. Дишева хем ще помогне, хем ще подпише. Навиват колегите си да му образуват такова, а първата работа на избрания дисциплинарен състав е да го отстрани за 3 месеца от длъжност. През това време ще приемат механизма и ще го подпукат и по него.

Анонимен
Анонимен
19 май 2023 12:19
Гост

Още следващия четвъртък в правна на второ четене и в петък в зала. Обнародва се в извънреден брой на Държавен вестник в понеделник и като влезе в сила, веднага сигнали срещу Гешев, за да бъде отстранен по бързата писта

Анонимен
Анонимен
19 май 2023 12:28
Гост

Първо каскета да подпука тиквата по някое от многото дела на трупчета срещу него

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
19 май 2023 12:17
Гост

Корнелиите са в силен цъфтеж – хем гласуват „за“, хем демонстрират погнуса. Нещо като „каквото и да става, да знаеш, че си оставаме приятели“.

Наблюдател
Наблюдател
19 май 2023 12:13
Гост

Чолаков е на нисък старт за партията на Гешев 😀

Анонимен
Анонимен
19 май 2023 12:17
Гост

Той е комунист до мозъка на костите си, много е ретрограден

Чичо Юлчу
Чичо Юлчу
19 май 2023 12:04
Гост

Супер законодателна техника с преходни и заключителни разпоредби да променят други закони! Оценката им по ОТП е отличен 6! Сега КС ще трябва да им даде оценка колко са добри, но ако стане фиаско – кой ще носи отоговорност – Зарков, Дечев, Венецианската комисия, Христо Иванов.

Анонимен
Анонимен
19 май 2023 12:11
Гост

Чичо, разпоредбите са свързани, не са в Закона за горите, както правеха вашите гербери, на които вече им викат герберасти. Та, айде по-полека

Чичо Юлчу
Чичо Юлчу
19 май 2023 12:17
Гост

Това не означава, че няма да имат 6-и по ОТП, това е новаторство, точно заради това, е аз не съм казал, че са виновни само ДБ-пп и техните хора, но те уж нямаше да продължават порочния модел, а го правят с пълна сила, силите на доброто продължават с методите и способите на силите на злото, класика! Какво общо има разследването на престъпления било то пък и срещу главния прокурор с квотите във ВСС, но това е новото, добрите сили, пък колко има право, това не е важно, важното е да си направим пропаганда!

Анонимен
Анонимен
19 май 2023 12:20
Гост

Всички ще са виновни с изключение на Тиквата и Каскета и техните калинки от ГЕРБ и ДПС

Чичо Юлчу
Чичо Юлчу
19 май 2023 13:31
Гост

Не съм казал нищо такова, просто самото изпълнение е аматьорско от хора, които никога не са ходили на конкурс и реално не са се доказали по никакви параметри, че са готови на законодателни промерни на такова високо ниво. Неслучайно и ВСС и ВКС има намериха безброй нелогични, двусмислени и подвеждащи положения, просто така закон не се прави, а как се прави закон се учи в първи курс, но тук просто целта е пропаганда, а не някаква реформа, за мен е смешно, минусчета колкото искат да ми слагат, аз не се засягам от феновете на ДБ-пп!

Анонимен
Анонимен
19 май 2023 12:03
Гост

Ха да видим на второ, те вече един път минаха на първо