Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) започва проверка във връзка с изявленията на главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов през последните дни.

Инспекторатът към ВСС се самосезира от публикации в медиите във връзка с изявленията от последната седмица на главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов, съдържащи твърдения за поведение, накърняващо независимостта на прокурора и поведение, накърняващо престижа на съдебната власт. Случаят е разпределен на инспектор при спазване принципа на случайния подбор. Проверката ще приключи в най-кратки срокове“, съобщиха от ИВСС.

В изявление от понеделник главният прокурор Иван Гешев заяви, че е звънял на своя приятелка-политик, за да я пита за заявлението на кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел, че първата работа на нейния министър на правосъдието ще е да поиска отстраняването на обвинител №1.

В същото изявление Гешев каза, че е получил завоалирани предложения от „лицето Бойко Борисов“ и посочи, че е крайно време народът да измете политическия боклук.

Главният прокурор каза и че е получил съобщение от прокурор, който му написал: „Здравей, Иван. Сарафов е казал на еди кой си, той на еди кой си, то на еди кой и той ми каза, че до петък трябва да прекратя делото „Барселонагейт“. Понеже делото е на специален надзор, Гешев се обадил на наблюдаващия прокурор от ВКП, който е казал, че не може да приключи делото до септември по ред процесуални причини. Той каза и че е разговарял с членове на Прокурорската колегия, внесли предложението за предсрочното му освобождаване (виж повече тук).

След изявлението му, заместник главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов обяви пред медиите, че Гешев ползва базата на държавното обвинение в „Боровец“ за лични цели, а служителите за слуги и че до нея нямат достъп обикновените прокурори.

Що се отнася до делото „Барселонагейт“, Сарафов изтъкна, че дела се държат на трупчета с цел политически шантаж. Добави, че не може един казус да стои нерешен с години, за да се изнудват политици, а трябва да се решават бързо (виж още тук). Той внесе и сигнал в прокуратурата като едно от твърденията беше, че главният прокурор има над 150 записи на магистрати, политици и членове на ВСС, без тяхно съгласие (виж тук).

Самосезирането на инспектората идва само ден, след като Висшият съдебен съвет обсъди годишния доклад за дейността му за 2022 г. Една от темите, които бяха повдигнати при дебата, беше изключително малкото случаи, в които ИВСС се самосезира, въпреки възможностите за повече. Всъщност Атанаска Дишева каза, че за 2022 г. той е само един. Членове на съвета поискаха да знаят дали има критерии за това, на което главният инспектор Теодора Точкова изтъкна, че няма.

Прокурори от София се разграничиха от свои колеги за поисканото освобождаване на Иван Гешев

Прокурори от София публикуваха становища, в които се разграничават от свои колеги, които миналата седмица обявиха, че подкрепят искането на шестимата членове на Прокурорската колегия Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Тогава на страницата на прокуратурата беше публикувано кратко становище на прокурори от района на апелативната прокуратура в София, в което се казваше, че подкрепят искането за освобождаване на Гешев, тъй като не одобряват навлизането на прокуратурата в политиката, което е в разрез с нейните законови пълномощия. От него не ставаше ясно колко и кои прокурори застават зад него.

Днес беше публикувано друго становище, в което се казва само, че е на прокурори от Апелативна прокуратура – София: „Ние, прокурори от Апелативна прокуратура–София, изразяваме своето несъгласие с публикуваното на 12.05.2023 г. „Становище на прокурори от района на Апелативна прокуратура – София“, с което се подкрепя искането на 6 от членовете на ВСС за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Това „становище“ е изготвено без да е провеждано събрание, на което да изразим мнението си.

Изразяваме силното си възмущение от разпространената в различни медии реторика на нихилизъм и омраза по отношение на българската прокуратура.

Прокурорската професия е достойна за уважение, защото въпреки сериозните и повсеместни атаки напоследък, българските прокурори ще продължават да отстояват държавността и да защитават интересите на гражданите.

Ние сме единни и ще продължим да работим в името на справедливостта и върховенството на правото“.

По-късно беше публикувано и становище на магистратите и служителите в Софийската районна прокуратура:

„Магистратите и служителите при Софийска районна прокуратура заявяват в свое становище, че ще продължат безпристрастно, обективно, справедливо и съвестно да изпълняват своите служебни задължения в защита на правата и интересите на гражданите. Прокурорите от Софийска районна прокуратура се уповават на принципа, че независимостта на съдебната власт е най-сигурната и стабилна основа, на която се гради правовата държава.

С тази позиция прокурорите и служителите на Софийска районна прокуратура категорично се разграничават от анонимното становище, изразено и разпространено в медиите от името на прокурори от района на Апелативна прокуратура – София на 12.05.2023 г“.

Становище публикуваха и прокурори от Апелативната прокуратура във Варна.

В него те заявяват категорично своето единство и готовност да се противопоставят на опитите за дестабилизиране на прокуратурата.

„В работата си Прокуратурата винаги е спазвала, спазва и ще спазва стриктно Конституцията на Република България и законите на страната, водила се е и ще се води винаги от принципите на правовата държава и европейските ценности и, както досега, така и в бъдеще, ще остане гарант за законността и демократичните устои на държавата.

Заедно и решително заставаме срещу всеки опит за намеса в работата на независимата съдебна система. Няма да се поддаваме на политически натиск и безкомпромисно ще се противопоставяме на всеки опит за политическо влияние, както и на опитите за дестабилизиране на прокуратурата“, се казва в становището им.

Впоследствие декларации на сайтовете си публикуваха и окръжните прокуратури в Разград (виж тук), Добрич (виж тук), Силистра (виж тук), Шумен (виж туки Търговище (виж тук). 

 

 

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Лоара Танка - жорналиска
Лоара Танка - жорналиска
21 май 2023 15:05
Гост

Тоз Икимжиеф ша му дам. Интервю или квото си поиска. Многу е секси. Ша го пубъркам. Тъкмо ша имам и повод да се изкъпа за втори път тази година. Че доста смърда на омрели лебеди. Няколко случайни минувачи покрай мен се задушиха от смрадта. Требе по-често да се заплаква чувек

Да, Украйна
Да, Украйна
20 май 2023 22:24
Гост

Баси, колегите от ГЕРБ пак са ни изпреварили по метани на „Козяк“..

Ad nauseam
Ad nauseam
20 май 2023 16:28
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Истината
Истината
20 май 2023 8:20
Гост

Без нова Конституция нищо няма да стане. И без тотална смяна на караула!

Със стари, корумпирани и неграмотни магистрати – нормална, свестна и работеща съдебна власт не се прави! И тогава ще е без значение дали има или няма главен прокурор.

321654
321654
21 май 2023 2:27
Гост

Кофти ли ти е,че не ти достигат знания,за да станеш магистрат?
Завистта ще те изяде отвътре…

Уф.
Уф.
21 май 2023 12:20
Гост

Прокурор, съдия, да не говорим следовател – това звучи срамно тролче. Особено в гилдията.

Да не говорим за „честните конкурси“. И дипломите от ПУЦ.

Бай Кольо Фичето
Бай Кольо Фичето
20 май 2023 8:14
Гост

Кольо, Кольо! Бог да те прости.

Всичко милиционер го направих прокурор. Не помниш ли?

ДА, БЪЛГАРИЯ
ДА, БЪЛГАРИЯ
19 май 2023 19:55
Гост

Жалки … смешки.

ДА, БЪЛГАРИЯ
ДА, БЪЛГАРИЯ
19 май 2023 19:51
Гост

Преди протестърските тролчета или по-точно едното което цъка минусчета от разни IP-та на стойностните коментари – да върнат лентата когато Ицо Торбалан и с-ие в коалиция с Баце и с-ие обяви пред цялата Вселена, че „извеждането на Инспектората на Висшия съдебен съвет в Конституцията ще отпушело цялата съдебна система“.

Е, отпуши я! Даже сред инспекторите ДБ и Да, България имат квота – ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПОЛИТИЧЕСКИ БОКЛУК! Знаете кой! И не се правете на луди за вашето „пернишко чудо“ в ИВСС!

Лицемери. Долни ИУДИ!

Нова КРБ...
Нова КРБ...
19 май 2023 17:43
Гост

…и прокурорите в МВР. За пореден път доказват, че са мишки… а и леко тъпи – купуват си фабрика на 9-ти септември, при положение че гейшата до две седмици ще е пътник.

ДА, БЪЛГАРИЯ
ДА, БЪЛГАРИЯ
19 май 2023 15:23
Гост

Това е Крайният резултат от „съдебната реформа“ на Ицо Торбалан и с-ие.

Анонимен
Анонимен
19 май 2023 15:47
Гост

Ако реформата се беше случила, подобни войни на мафиотски кланове в съдебната система нямаше да има. Дано доведат реформата до край.

А за Б
А за Б
19 май 2023 15:17
Гост

Пародия

За сведение на посрещачите
За сведение на посрещачите
19 май 2023 15:00
Гост

Лукановата Конституция вече не върви работа за покриването на далаверите и националното представителство на повечето политически партии, цървули и боклуци (по Гешев)!

Ето защо … сега … Ицо Торбалан пише петата по ред Реформаторска Конституция. Една идея по-нефелна от онази на Барни Ръбъл.

Да, България.

печатни грешки
печатни грешки
19 май 2023 15:21
Гост

1. върви – да се чете „върши“

2. представителство – да се чете „предателство“

Татин Стою
Татин Стою
19 май 2023 14:50
Гост

Ние с Гуглена и нашите общи поръчители, помагачи и работодатели шЪ Оприм Работата.

Да, България.

Кир деспот Теодор Комнин
Кир деспот Теодор Комнин
19 май 2023 14:48
Гост

Съмна се.

Що Конституция се рендосва, що парламентарно, телевизионно и работно време се потроши за ремонта ИВСС и … ето го крайният резултат!

Огромни заплати, далавери, прикриване на далавери!

Да, България!

Анонимен
Анонимен
19 май 2023 13:15
Гост

А защо никой не пита ИВСС защо не проверяват Националното следствие, ВАП, ВКП. Кои са делата с обществен интерес ? Какво се случва с тях? ИВСС основно проверява съдилищата, още от времето на Ана Караиванова.

Николай
Николай
19 май 2023 13:12
Гост

Гешев сега ще си почине, ще дойде с нови обвинения сигурно. Ама я да извади доказателства.

Спиро
Спиро
19 май 2023 13:13
Гост

Още не е на този етап. Тепърва вади керливи ризи.

Христо
Христо
19 май 2023 13:10
Гост

А, да видим резултатите от проверката.

Филип
Филип
19 май 2023 13:11
Гост

Да вземат да проверят всички дела „на трупчета“.

Хари
Хари
19 май 2023 13:10
Гост

Тази тема вече е банална.

Анонимен
Анонимен
21 май 2023 9:40
Гост

Защото минаха три дни, ли ? Толкова ви е на вас и паметта и пипето !

Рики
Рики
19 май 2023 13:08
Гост

Цъфнали, та вързали ще ни занимават с този конфликт, който вече става много личен.

Лозан
Лозан
19 май 2023 13:09
Гост

За сетен път ни отклоняват вниманието от съществените ни проблеми.

Анонимен
Анонимен
21 май 2023 9:45
Гост

Ха-ха-ха, личен, защото едни истински личности с главно „Л“, (може и за л…на), участват в него !?! А свитите им пишат писма, вместо дължимите прокурорски актове. И в защита на всяка откровена машинация или простотия призиви за независимост .

Педагог
Педагог
19 май 2023 13:07
Гост

Цялата тази сага ми заприличва все повече на свада в детската градина.

Николай
Николай
19 май 2023 13:07
Гост

Само, че участниците не са в тази крехка възраст и стават за смях.

Мишева
Мишева
19 май 2023 13:05
Гост

Гледайте интервюто с Бойко Рашков по този повод.

Кики
Кики
19 май 2023 13:04
Гост

И двамата отдавна нарушиха етиката.

Герасим
Герасим
19 май 2023 13:05
Гост

Да, с гръмнките им обвинения. Нека извадят доказателства.

Ники
Ники
19 май 2023 13:00
Гост

Очакваме подробности.

Anonimen
Anonimen
19 май 2023 13:01
Гост

Няма нужда! В последно време имам чувството, че светът се върти около червенодрешковците.

Бисер
Бисер
19 май 2023 12:59
Гост

Сега се сетиха за нарушения на независимостта и етиката.

Асен
Асен
19 май 2023 13:00
Гост

След цялата пушилка около Гешев.

Иван Асен
Иван Асен
19 май 2023 14:55
Гост

Не е само Гешев, а ПРБ и цялото съдебна като цяло!!! С ИВСС.

Над 1 000 000 000 им е бюджета наша пара за Шашки, Бомбашки, Джуконди и до минус безкрайност!!!