При посещението си в Ню Йорк главният прокурор Иван Гешев се е срещнал с представители на еврейски организации, с които е обсъждал борбата с антисемитизма, съобщиха от държавното обвинение.

Гешев е придружаван от окръжния прокурор на Плевен и председател на Асоциация на прокурорите Владимир Николов. Двамата са се срещнали с представители на най-големите еврейски организации в САЩ – Американското ционистко движение, Американският еврейски комитет, Световният еврейски конгрес, „B’nai B’rith International“ – най-старата еврейска обществена организация, Лигата против поругаването и Конференцията на президентите на американски еврейски организации.

Срещата е била по покана на председателя на Борда на директорите на Американското ционистко движение Михаел Лауфер заради активната позиция на Гешев и прокуратурата за противодействие на престъпленията от омраза.

От американската еврейска общност са се интересували от състоянието на антисемитизма България, като Гешев е подчертал, че българският народ традиционно показва емпатия към еврейската общност и в сравнение със Западна Европа „антисемитизмът е по-скоро инцидентна проява, а не тенденция“.

Главният прокурор е обяснил на домакините, че делото за атентата в Сарафово през 2012 г. е приключило със задочни доживотни присъди за двамата атентатори.

Представителите на еврейската общност в САЩ са били поканени в София, където в края на годината трябва да бъде открит Мемориал в памет на юристите, участвали в спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Те са изразили и категорична подкрепа към Иван Гешев по повод на взрива по кортежа му, посочват от прокуратурата.