Кои съдилища и прокуратури или техни звена да бъдат „извадени“ от Съдебната палата в София и да бъдат настанени в сградите на улиците „Драган Цанков“ и на „Черковна“ ще обсъжда Висшият съдебен съвет (ВСС) на 15 юни.

Повод за поставянето на този въпрос и насрочването на специално заседание по темата стана предложение на главния прокурор Иван Гешев и на председателите на административните съдилища София-град и София-област Добромир Андреев и Мария Попова в бившия Механотехникум на бул. „Александър Стамболийски“ №82 да се настанят АССГ и два отдела на държавното обвинение.

Предложението беше подкрепено, с което на практика беше „освободена“ сградата на ул. „Драган Цанков“, предвидена до момента за АССГ и АССО.

След като и двете съдилища вече могат да разчитат на собствени сгради, ВСС започва да умува какво да прави с лошите битови условия в Съдебната палата и с наличните места на ул. „Драган Цанков“ и ул. „Черковна“.

По информация на „Лекс“ вече се обсъждат най-различни идеи. Според една от тях в зданието на ул. „Драган Цанков“ може да се преместят Софийския окръжен съд и двете военни съдилища. Друго предложение е на ул. „Черковна“ да отиде цялото наказателно отделение на Софийския градски съд, а може би и това на Софийския апелативен съд. Трета идея е да се преместят онези звена от съдилищата и прокуратурите в палатата, които нямат пряко отношение към правораздавателната дейност.

Предложения не липсват, но кое от тях ще избере ВСС и дали въобще ще се осмели да направи преразпределение на сградите, ще стане ясно на 15 юни. Сериозни опасения сред кадровиците предизвиква несъгласието на съдилища и прокуратури да излязат от Съдебната палата. По този повод днес Атанаска Дишева заяви, че все пак ВСС не може да взема само популярни решения, в неговите правомощия е управлението на сградите и понякога се налага да предприема и непопулярни мерки.

Ето и как се стигна дотук.

През 2017 г. Министерският съвет издаде постановление, с което възложи на ВСС управлението на бившата сграда на Механотехникума на бул. „Александър Стамболийски“ №82 за нуждите на специализираните органи на съдебната власт. Т.е. тя беше предназначена за специализираните съдилища и прокуратури.

Сградата на ул. „Драган Цанков“, след като беше освободена от Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура, пък беше предвидена за АССГ, АССО и някои отдели на прокуратурата.

Още през 2018 г. обаче тогавашният председател на АССГ Радостин Радков заяви, че дори цялото здание на „Драган Цанков“ да се предостави само за нуждите на съда, който оглавява, то няма да е достатъчно.

Междувременно се случиха няколко неща.

Първо беше намерена отделна сграда за АССО – на бул. „Александър Стамболийски“ №39.

А миналата година бяха закрити спецсъдилищата като голяма част от магистратите бяха преместени в Софийския градски съд, Софийския апелативен съд и в АССГ. Така, след драстичното увеличение на щата на тези три органа, битовите условия, в които работят магистратите и служителите, станаха още по-тежки.

И в тази връзка днес беше предложено вместо да се мести на ул. „Драган Цанков“, Административен съд София-град да отиде в Механотехникума, където да бъдат настанени и отделите по гражданско-съдебен и административно-съдебен надзор на СГП и „Надзор за законност“ на Върховната административна прокуратура.

Олга Керелска обаче възрази срещу предложението, според нея битовите проблеми и наставянията в различните сгради трябва първо да се обсъдят с всички съдилища в София, после да се взема решение от съвета.

Колегите ѝ обаче бяха единодушни, че след като МС е отпуснал сградата за нуждите на специализирани органи на съдебната власт, каквито безспорно са административните съдилища, то там трябва да отиде АССГ. Освен това беше посочено, че ремонтът започва този месец и се очаква да приключи до 2-3 години.

В тази връзка председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков заяви, че първоначално съдиите в АССГ са били 40, в момента са 84. Той призова колегите си да влязат в сегашните помещения, които ползва съдът на ул. „Георг Вашингтон“ и да видят в какви условия работят магистратите и служителите, като посочи, че някои от тях са в кабинети без слънчева светлина и прозорци.

АССГ работи при изключително, неимоверно тежки условия. Четири човека са в кабинет. Като влезеш, директно скачаш върху бюрото. Няма място да се обърнеш“, каза Чолаков.

Той отбеляза, че съдилищата в Съдебната палата също имат сериозен битов проблем, най-вече СГС и САС.

По информация на „Лекс“, миналата година част от бившите спецмагистрати са поискали да се преместят в палатата, за да бъдат с колегите си. Но именно заради недостиг на работни места, всички от двете закрити съдилища останаха в сградата на ул. „Черковна“.

Председателят на ВАС днес припомни, че преди време, когато е бил обсъждан въпросът за евентуалното „изнасяне“ на някои органи от Съдебната палата, всички са възразили и никой не е искал да се мести.

Атанаска Дишева отбеляза на свой ред, че подкрепя идеята Механотехникумът да бъде предоставен на АССГ, но попита как точно двата отдела – на СГП и ВАП, се вписват в понятието „специализирани органи“. Според нея е по-логично АССГ и АССО да бъдат на едно място.

Тя даде друга идея. Очаква се до края на годината да приключи ремонтът на ул. „Драган Цанков“. И тогава според Дишева там може временно да отиде АССГ – до завършването на реконструкцията на сградата на бул. „Александър Стамболийски“ 82.

Във връзка с пренаселеността в Съдебната палата Дишева реферира към среща отпреди години, на която председатели на съдилища, намиращи се в палатата, отказват да се изнесат, като посочи: „ВСС не взема само популярни решения, но и такива, които са непопулярни“.

На финала кадровиците решиха да предоставят на АССГ сградата на бившия Механотехникум и да се съберат на 15 юни, за да обсъдят как да решат битовите проблеми на съдилищата в Съдебната палата.

44
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
За протокола
За протокола
12 май 2023 10:18
Гост

Ми вземете решение и го изпълнете!

Толкова е просто и … логично.

За нищо не стават.

Не, стават да взимат огромни заплати и бонуси; да мързелуват; да се правят на умни и красиви; да се дърлят за дреболии; да уреждат децата и родата; да слугуват политически като едновременно предават род, народ, Родина – В ИМЕТО НА НАРОДА …

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 май 2023 8:36
Гост

.“…несъгласието на съдилища и прокуратури да излязат от Съдебната палата.“

Ейй, ама всеки иска да го гледат как ходи на работа на “ пъпа на София“,тц тц тц.

некои съображения
некои съображения
12 май 2023 8:43
Гост

Всъщност има форумен консенсус-извеждане на прокуратурите от съдебната палата. Никакви прокуратури в съда! Ако кой измисли това безумие-прокуратурите да са в съдебната палата?! Прокуратурите си общуват с разследващи полицаи, например като отиват на доклад и тн-и в резултат в съдебната палата се превръща в милиционерско-прокурорска палата. А ако се закрие институтът на помощниците, дори и ще стане широчко. Помощниците са излишни, това е начин за трудоустрояване на магистратски дечица и връзкари, докато им бъде намерен начин за инсталиране като магистрати. Третия подход-редуциране бройката на Върховни съдии. Да не са стотици, а да са 12. 12 върховни съдии в малка държава… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 май 2023 12:32
Гост

С 12 върховни съдии ще чакате насрочване пред ВКС след пет години. Хем ревете, че ВКС не е редовна трета инстанция, хем искате 12 върховни съдии.

Анонимен
Анонимен
12 май 2023 13:18
Гост

Що след 12 години-нали лобистите ни натрапиха задължителна медиация. С аргумент, да не се стига до съд. Значи-хората ще се разбират по време на медиацията. А ако се окаже,че медиацията не върши работа-значи са ни лъгали колко хубаво нещо е медиацията. Тогава-се сърди на лобистите, натрапили медиацията. И медиация, и то задължителна и раздут ВС-не може. Едно от двете.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 май 2023 8:53
Гост

…ще се гъчкат като в цигански коптор, вместо някои да се съгласят да отидат да работят на по-тихо просторно, но суетата и снобизмът са по-силни, за какво са драпали нагоре толкова дълги години, а? Да идат до националния стадион или някъде другаде в периферията на града (по царско време), та това е чисто гето!

мнение
мнение
12 май 2023 8:33
Гост

Според мен в съдебната палата трябва да бъде върнат историческия музей. Съдилищата и прокуратурите да бъдат изведени на други места.

16-ти април
16-ти април
12 май 2023 12:56
Гост

Явно хем рано си роден, хем нямаш обща култура. Сградата е проектирана и построена за Съдебна палата. Комунистите за кратко я направиха Исторически музей насила.

мнение
мнение
12 май 2023 13:13
Гост

Абе, 16-ти април-ти тъп ли си. Какво като е проектирана за съд, пречка да стане музей няма. То и Софийския Арсенал не е проектиран за музей, но днес е музеят земята и хората. Или военния музей е проектиран за военно поделение-но днес е музей.
Трети пример царската печатница днес е музеят за чуждестранно изкуство.

Сгради могат да променят предназначението си. Съдебната система ни „срами“ пред съда, както би казал Паисий. Но виж-с историята можем да се гордеем.

Вън съдилищата от съдебната палата, настаняване в друга сграда, а там да бъде музей!

да се чете
да се чете
12 май 2023 13:25
Гост

Пред света- Съдебната система ни „срами“ пред света

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 май 2023 20:12
Гост

Мястото на Историческия музей е сградата на ЦУМ

Анонимен
Анонимен
13 май 2023 19:27
Гост

Егати гениалния бухал. Не се бях змислял за това, но си напълно прав /тоя път/.

Съдия СРС
Съдия СРС
12 май 2023 8:25
Гост

Просто да закрият Градския съд.И без това кадровия растеж там вече е блокиран.Поне да сме спокойни, че няма да въвеждат грешни практики.

Къде ще настаните медиаторите и администрацията?
Къде ще настаните медиаторите и администрацията?
12 май 2023 6:45
Гост

По -големия проблем е: Къде ще набутате медиаторите, които се очаква да бъдат назначени на трудов договор, след лобистките, и противоконституционни промени в закона. Къде ще се набута администрацията към медиационните центрове-началници, за.началници, шеф на кабинета на началника, отдел международен, секретен отдел-за секретните медиации, счетоводители, отдел ТРЗ, отдел архив , медиационните деловодители, секретно деловодство, явна и секретна регистратура, архивисти, системни администратори, медиационни секретарки, медиационни статистици, ДЛЗЛД към медиационните центрове, библиотекари към медиационните центрове, куриери, охрана, медиационни призовкари, медиационна каса за плащане на такси и хонорари-щото всъщност за пари иде реч? Законът предвижда медиационни центрове за задължителна медиация-а това са колосални… Покажи целия коментар »

противозаконна
противозаконна
12 май 2023 10:09
Гост

Тя е противоконституционна, противна на здравия разум и ПРОТИВОЕСТЕСТВЕНА!

Все едно Homo sapiens да го лишим от волята му! Безумие.

Но се намери реформаторско „мнозинство“ с подкрепата най-вече на ЦРУ да ни го натрапи с лобистката логистика на НПО-та на хранилката на А за Б. Перфектно осъществено и реализирано деструктивно мероприятие срещу Република България!

Анонимен
Анонимен
11 май 2023 20:37
Гост

Жалко за техникума Сталин…дано не го досъсипят…

Магистрат
Магистрат
11 май 2023 19:48
Гост

И какъв точно проблем ще реши преместването на Софийския окръжен съд и военните от палатата – ще се освободят 15 кабинета и две зали…
Истината е, е прокуратурата няма място там. А и апеливния съд, който гледа само въззивни дела, трябва да се изнесе. Тъкмо нямо да се решава изхода на делата по коридорите….

Случаен
Случаен
11 май 2023 19:04
Гост

Още и още сгради за още и още администрация и магистрати.. а доволните от тази система намаляват от ден на ден.. Ами дайте им един цял квартал в София или някой малък град, но да е много близо до столицата, че надалече не искат. Това ВСС с тези много предпенсионни членки защо са се захванали с нещо, което не е тяхна работа- та само излиянията на Дишева, Керелска, Пашкунова и прочее, заемат времето на дебат дори за отлагане на някоя точка от дневния ред. А за преместването на цели структури- от сега трябва да започнат, та да има към края… Покажи целия коментар »

Съдия СРС
Съдия СРС
12 май 2023 8:56
Гост

Предлагам град Елин Пелин .Тъкмо тръгналия да ви урежда делото ще се засича още на разклона към града

Прав сте, колега
Прав сте, колега
11 май 2023 18:41
Гост

Съгласен за изнасянето на прокуратурите. Чисто практически както гражданите, така и адвокатите имат най-малко работа с тях. В Съдебната палата може да остане само офисът с регистратурите, като действа на принципа „всичко на едно гише“.

Къде ще настанsj медиаторите на трудов договор?
Къде ще настанsj медиаторите на трудов договор?
12 май 2023 6:27
Гост

Окръжна прокуратура-София не е в съдебната палата. А СОС-е . Тоест прокуратурата да е в друга сграда е напълно възможно, а и правилно. Поставянето на прокуратурата в съда заличава и видимото разделение съд -прокуратура, и директно улеснява договорките и задкулисието-съдии и прокурори да са в един коридор е нередно. Няма пречка-за улеснение на гражданите да се остави регистратура на прокуратура в съдебната палата, както и 2-3 кабинета за почивка, кафе-пауза и преобличане-в редките случаи , когато прокурорът се явява в зала. Няма пречка е съдебната палата да се европеизира-да се обособи и дискретно помещение, където прокурори и адвокати да договарят… Покажи целия коментар »

Re:
Re:
12 май 2023 10:13
Гост

Важното е да се усвояват едни евра по ПВУ. Плюс онези по линия на А за Б.

АМИН

Re:
Re:
12 май 2023 10:13
Гост

Пеканов ша опраи работата. Понеже е „пекан“.

Анонимен
Анонимен
11 май 2023 16:56
Гост

Сградата на „Дрган Цанков“ винаги е била пълна дупка, а откакто е изоставена е станала почти като сградата на механотехникума. Всичко е изтърбушено и покривът е паднал. Там никой не може да влезе преди да се направи основен ремонт, а и след това не е ясно дали ще става, защото „залите“ там са с размерите на детска стая. Няма никакъв икономически смисъл да се наливат пари в нея, не знам защо изобщо я обсъждат като вариант.

Анонимен
Анонимен
11 май 2023 17:20
Гост

Напълно подходяща е за въдворяване на няколко прокуратури. Сградата ще е в унисон с институцията, тоест е подходяща. А в подземните помещения-са подходящи да бъдат задържани и съответно събличани, и възпитавани с палката непослушни граждани. Тухлените стени ще изолират писъците донъкъде. Последния етаж направо може да бъде обособен за затвор. Една решетка и готово! Няма нужда от нови назначения на охранители-така или иначе следователите работа нямат-и може следователите да бъдат охранители, а през по-малко натоварени дни да регулират пешеходната пътека на бул Смирненски-поне нещо полезно да свръшат срещу огромните си заплати. Или им бъде дадена и метла, и да чистят… Покажи целия коментар »

Тихомир
Тихомир
11 май 2023 16:47
Гост

Голяма сага с този избор.

Лозан
Лозан
11 май 2023 16:52
Гост

Да. И както са тръгнали, няма да се реши скоро.

Щерев
Щерев
11 май 2023 16:46
Гост

Очакваме поредния цирк при вземането на решението.

Димитър
Димитър
11 май 2023 16:45
Гост

Прокуратурите нямат място в Съдебната палата.

!
!
11 май 2023 17:21
Гост

Мястото им е из РПУ-тата!

Анонимен
Анонимен
11 май 2023 17:34
Гост

Прокуратурите заемат цял етаж и ако ги преместят ще се реши проблемът с липсата на места за настаняване на новодошлите съдии, но няма да се реши проблемът със залите /който не е адвокат или съдия, той не знае за бележката „чака зала“/. Просто в съдебната палата има твърде много съдилища и недостатъчно зали.

Чавдар
Чавдар
11 май 2023 16:40
Гост

Много разнородни идеи. Надали ще стигнат скоро до консенсус.

Анонимен
Анонимен
11 май 2023 17:21
Гост

Абе за 14 000 лв заплата-могат да се постараят малко!

Ростислав
Ростислав
11 май 2023 16:38
Гост

Добра идея е да се извадят институциите от Съдебната палата, които нямат пряко отношение към правораздавателната дейност.

Даам
Даам
11 май 2023 16:00
Гост

Предлагам Софийската градска прокуратура, апелативната също, да се изхвърлят от Съдебната палата.

Димо
Димо
11 май 2023 16:42
Гост

Да, това е много рационално решение.

Джуконда Ясенка Тудорова
Джуконда Ясенка Тудорова
11 май 2023 15:45
Гост

– Оставете Тате на мира! Мръсници!

„Шефе, абе и аз обичам да се пра’им на луд“ – Иван
„Шефе, абе и аз обичам да се пра’им на луд“ – Иван
11 май 2023 15:40
Гост

Е нема такива СМЕШНИЦИ!

Те си ги избраха! Те:

1. Отвътре посредством „съдебната квота“ във ВСС;

2. Обикновеното Народно събрание, като даже Крум Зарков подкрепен от Корнелия Нинова имаше квота „при Баце“ + ДПС!

ps. Сега ще траете и ще слушате, за да папкате! От Ръката … Господня, пардон – Бацева! На миндеря в Банкя. И ще гърмят шашки. И бомбашки.

А сега – ЧЕСТИТО!

„Шефе, абе и аз обичам да се пра’им на луд“ – Иван
„Шефе, абе и аз обичам да се пра’им на луд“ – Иван
11 май 2023 15:35
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

ДА.
ДА.
11 май 2023 15:34
Гост

Отсега насетне ще е все така … до Новата Конституция!

Ще гърмят шашки, пиратки и фойерверки … за повече пари от … бюджета.

Мнение
Мнение
11 май 2023 15:27
Гост

Елементарно Уотсън: ПРОГОНЕТЕ ПРОКУРАТУРИТЕ ОТ СЪДЕБНАТА ПАЛАТА! Всички. Вън! Къш ! Това е съдебен храм. В съдебната палата мястото е на съдиите и съдилища. Това не е прокурорска палата! Прокуратурата е само страна в процеса, равнопоставена на адвокатурата. Колко адвокати получиха кабинети в съда за кантори? За кантори няма място в съдебната палата, ама виж-да набутате прокурори?! Символично е ,че дори Главна прокуратура е над кабинетите на съдиите. В добавка-преместете Софийския окръжен съд. Този съд, дори адвокатурата не го „бръсне “ за нищо-дори няма адвокатска колегия в района му-върло незаконно. Въпреки ясния текст на закона адвокатурата не смята този съд… Покажи целия коментар »

Шашка Бомбашка
Шашка Бомбашка
11 май 2023 15:29
Гост

Битовизми, битовизми, битовизми … ниво, ниво, ниво!

Досега всичко това защо не е факт и кой плаща и продължава да плаща за „неразбориите“, а?

Невинни няма!

Всички са в кюпа!

Боян Магдалинчев постави два въпроса
Боян Магдалинчев постави два въпроса
11 май 2023 15:16
Гост

Те едни битовизми не могат да решат в продължение на десетилетия, обаче … Гешев щял да арестува … Путин.

Шашка Бомбашка
Шашка Бомбашка
11 май 2023 15:27
Гост

Само не питай колко струва „удоволствието“:

1. 1 000 000 000 не само за неразбории;

2. Огромни заплати и бонуси за създаване на проблеми. И битови включително, независимо че са им „отпуснати“ достатъчно сгради – преразпределения, недоволства и ремонти с десетилетия;

3. По брой магистрат на глава мат’риал сме първи в света. Не в Европа, не в ЕС;

4. Качество на правосъдието – що беше това?

5. Шуробаджанащината при назначенията, издиганията, привилегиите – БЕЗ КОМЕНТАР!

6. Некомпетентност, доносничество, поръчкаджийство, извращения, изстъпления, незаконни обвинения и арести, политическото угодничество и извънземното национално предателство по линия на Америка за България … са черешката на тортата!

ЕЛАТЕ НИ ВИЖТЕ!