Съдийската колегия избра нов председател на районния съд в Сливница, на когото препоръча да предприеме мерки за повишаване на квалификацията на магистратите там. Поводът – от 2020 г. до момента РС-Сливница е осъден да плати над 4.5 млн. лева като обезщетения за нарушаване на правото на Европейския съюз.

Ангелина Гергинска беше единственият кандидат за председател на РС-Сливница. Тя е съдия в този съд от 2006 г., преди това девет години е била следовател в Столичната следствена служба. От 1 февруари 2024 г. е и.ф. председател, преди това не е заемала административна длъжност.

По време на изслушването ѝ представляващият Висшия съдебен съвет и председател на бюджетната комисия Боян Магдалинчев заяви, че от 2020 г. до момента РС-Сливница е осъден да плати над 4.5 млн. лева обезщетения за нарушения на правото на ЕС.

Става дума за това, че до 2019 г. българският Наказателен кодекс (чл. 251) предвиждаше затвор до 6 години или глоба, както и отнемане в полза на държавата на сума, която не е декларирана при преминаването на границата.

Съдът в Сливница е пограничен и е разглеждал множество дела, предимно на турски граждани, които пътуват най-вече от Германия към Турция и обратно, които пренасяли през границата големи суми, но не ги декларирали. И след като бъдат „заловени“ на границата, те били не само осъждани, но и парите са били отнемани от съда в полза на държавата.

През 2019 г. Съдът на Европейския съюз, след преюдициални запитвания на Софийския градски и Софийския апелативен съд, заяви, че отнемането в полза на държавата на сумата, която не е декларирана при преминаване на външната граница на ЕС, в комбинация със затвор или глоба, предвидени в чл. 251 от НК, противоречи на правото на ЕС. Според съда в Люксембург дори само отнемането на въпросната сума в полза на държавата е несъразмерно наказание и надхвърля границите на необходимото задължение за деклариране на суми над 10 000 евро през външната граница на ЕС (виж повече тук).

След произнасянето на СЕС, парламентът промени НК, както и Закона за отговорността на държавата и общини за вреди, в който регламентира реда за разглеждане на искове за нарушено право на ЕС, включително от съдилищата.

След измененията започват и делата за търсене на обезщетения заради отнетите суми.

В тази връзка днес Магдалинчев попита Ангелина Гергинска защо така се случва, че основно съдът в Сливница е осъждан за нарушено право на ЕС, а не и останалите погранични съдилища като този в Свиленград, например. По думите му това е систематичен проблем.

Митницата на ГКПП-Калотина работи добре. Ние също сме ги питали като свидетели по делата. Просто работят добре. Как работят на другите пунктове не мога да кажа. Но явно при нас работят добре и установяват такива нарушения“, отговори кандидатката за председател на съда. Тя допълни, че съдът прилага закона такъв, какъвто е, включително и до приемането на решението на СЕС.

Съдът в Сливница е многократно осъждан и ние, съдебната система, плащаме добре“, коментира Магдалинчев.

Гергинска заяви, че е запозната с делата, по които РС-Сливница е осъден и никъде не е видяла той да е упрекнат, че е действал неправилно при прилагането на закона.

Председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова на свой ред постави въпроса дали в съда са правили анализ на съдебната практика – за осъжданията за нарушено право на ЕС. „Изследвани ли са конкретно причините за осъжданията и кога се е случило това – след преюдициалните запитвания или преди измененията в наказателните закони?“, попита Захарова.

Ангелина Гергинска заяви, че е имало обсъждане между съдиите, търсили са съдействието и на въззивния съд. „Тези дела са следствие на измененията в законите. От много отдавна не сме имали такъм проблем“, каза тя. И допълни, че и в момента има дела по ЗОДОВ, дори ѝ предстои да изготви отговор на искова молба.

След изслушването ѝ представляващият ВСС заяви, че проблемът си остава и посочи, че обезщетенията, които се плащат, са сериозен сигнал за квалификацията и опита на съдиите.

Но той не намира вина за това персонално у Ангелина Гергинска, която не е гледала такива дела и не е била и административен ръководител към онзи момент. Заради това заяви, че не вижда причина да не я подкрепи за поста.

Налице са всички основания за избор с единствената препоръка колегата да предприеме мерки за повишаване на квалификацията на съдиите от РС-Сливница в конкретната материя. В тази насока и ние бихме могли да се ангажираме, както и ресурсът на НИП за обучение, разясняване на актуалната законодателна база в тази насока“, каза на свой ред Галина Захарова.

И кадровиците единодушно избраха Ангелина Гергинска за председател на районния съд в Сливница.

Не за първи път ВСС се занимава с размера на обезщетенията, които плаща РС-Сливница.

Преди две години Пленумът на съвета отпусна близо 1.8 млн. лева на съда, който беше осъден по дела за вреди за нарушено право на ЕС. Тогава се оказа, че тези производства не са стигнали до ВКС, защото решенията не са били обжалвани от тогавашния председател на РС-Сливница Мариана Маркова.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков посочи, че преценката на Маркова е неправилна и че тя носи отговорност за всяка стотинка. Била е длъжна, по думите му, да мине през всички инстанции. „ВАС е страна в момента по много дела и изчерпваме всички възможности. В момента практиката по тези искове се прави, това е нова материалноправна норма и сме длъжни да атакуваме всяко решение“, каза Георги Чолаков. Тогава той предложи ВСС да подпомага при процесуално представителство съдилищата, които са страни в искови производства за нарушено право на ЕС. Идеята на Чолаков беше да се открият 2-3 щата за юрисконсулти във ВСС, които да се занимават само с процесуалното представителство по искове срещу съдилища за вреди. Той изтъкна, че ВАС помага на административните съдилища, а ВСС може да подпомогне общите. За целта обаче съдилищата трябвало да уведомяват съвета за такива искове, а той да създаде регистър, за да е ясно „къде ни съдят в държавата“ (виж още тук). Така и не се стигна до осъществяването на предложението, нито е известно да има някакво развитие в тази посока.

 

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
прокруоросъдия Гергинска
прокруоросъдия Гергинска
30 май 2024 16:01
Гост

Народът да плаща без да мрънка, аз си взимам заплатата и бонусите всеки месец.

Анонимен
Анонимен
30 май 2024 7:51
Гост

А Захариева НА СВОЙ РЕД не е ли казала оше нещо?

Закривай! Уволнявай! Лустрирай! Изпитвай!
Закривай! Уволнявай! Лустрирай! Изпитвай!
29 май 2024 9:26
Гост

Отдавна ви казвам,че в съдебната система : -Трябва да се провеждат периодични атестационни изпити за инсталираните. От изпитващи извън съдебната система-с цел обективност -Трябва да се въведе лична отговорност. След осъждане от Страсбург или по ЗОДОВ съдията да плаща лично. -Да бъдат озаптени заплатите-максималната да е заплатата на професор от СУ, а в районния съд заплатата да е колкото на асистент от СУ. -Да отпадне несменяемостта, който е опасен за правовия ред и води до произвол. Причинили вреди за 4 млн лева, и от това не следва…нищо. Заплатата си върви , бонусите не закъсняват. Ако в Япония съдия причини вреди… Покажи целия коментар »

Съдия
Съдия
29 май 2024 13:05
Гост

Не знаех че съдиите в Япония се самоубиват при незаконосъобразен акт .Това за всички професии ли важи или според психичните отклонения на пишещите в анонимни форуми.А във Франция на гилотина ли ги слагат, след като страната е с най- много осъждания и обезщетения от ЕСПЧ

Анонимен
Анонимен
29 май 2024 9:09
Гост

Поредните глупости на някои елементи, от някои съвети.

пенсионната реформа не го хвана тоя
пенсионната реформа не го хвана тоя
28 май 2024 16:35
Гост

Е сега вече положението на Сливница се Намагдалинииии. Щом са получили „мъдрите“ наставления и констатации сега вече ще тичат към светлите бъднини на Бг правото. Дано даде такива наставления и на Парламента

Анонимен
Анонимен
28 май 2024 19:15
Гост

Ама какво се хванахте с Магдалинчев, ако само знаете каква пропаст е Гергинска- то култура ли не щеш, говоря за обща, за правна не смея да помисля, то обноски ли не щеш, то морал ли не щеш! И как така не била виновна ця многото осъждания- тя къде е правораздавала от 2006г? Само за едно и се признават качества и ще има подобрение- колаборацията с митницата, ако ме разбирате правилно!

Съдия
Съдия
28 май 2024 21:13
Гост

Ей, колежке, Гергинска да не ти е взела мъжа!? Само това може да оправдае толкова злъч! Почти се досещам коя си!

комичен е тоя "остро умен"страец
комичен е тоя "остро умен"страец
28 май 2024 16:26
Гост

Корифея на правото и логичното мислене бай Магдалин, двойка на Луй дьо Финес.

problqsyci w demenciq
problqsyci w demenciq
28 май 2024 16:24
Гост

Просто като видя М@гд@лин, да се изказва тръпки ме побиват . такива ли са най- изявените ни юристи , които повтарят мандати във ВСС и са зам. председатели на върховни съдилища и ей тъй назначавайки децата си пак на върха

Магдаличанск
Магдаличанск
28 май 2024 16:21
Гост

А защото този правен корифей Магдалинко на правото не зададе въпроси на дъщеря си когато я издигнаха във ВКС, напр. защо пусна убиеца Пол Фрийман. Защо тогава не препоръча обучение за дъщеря си и Калпака ? Тогава не чухме остроумието му

---
---
28 май 2024 21:03
Гост

Вие пък ги подкарахте инертно. Съдия Магдалинчева има качества на юрист . Не приписвайте по сталински модел особености някому заради баща му. И вие може да сте главанак , но не значи , че детето ви е като вас.

Съдия
Съдия
28 май 2024 21:48
Гост

Съдия Магдалинчева е бяла и добра, но без баща трудно щеше да стигне ВКС, въпреки демонстрираното богородично съвършенство, което ми идва доста фейк.

Аман от Магдалинките (калинките) на правото
Аман от Магдалинките (калинките) на правото
29 май 2024 11:14
Гост

Дъщерята Магдалинка е точно там във ВКС, точно заради баща си нищо друго. И е спомената по повод изказване на баща й, който се опитва да остроумничи без да му се отдава. А за нейните качества на съдия не сме забелязали да е блеснала с нещо си. Отбеляза се единствено със скандалното пускане на Пол Фрийман. И точно заради това никой не протестира, когато я назначиха във ВКС. А ако беше друг случай някой да издигне детето си точно когато е член на ВСС и то представляващ какъв ой щеше да има, но тя явно си заслужи това мълчание.

Бай пенсионер
Бай пенсионер
28 май 2024 16:18
Гост

Е точно бай М@гдалинчо да дава акъл е малко обидно. Та той си е един социалистически пенсионер и се натиска на платената служба без всякакво основание и морал. Не е блеснал с нищо за дългата си и безметежна кариера нито с мисъл, нито с изказ . Нищо не е родил а само е получавал заплатка си. Мен си ме е срам като точно той ни е представляващ!!! Едно мрън мрън и дрън дрън .

Съдия
Съдия
28 май 2024 15:03
Гост

Браво на Гергинска!

бръм
бръм
28 май 2024 16:03
Гост

Ко речи ,ко ?

Анонимен
Анонимен
28 май 2024 19:20
Гост

Първо Гергинска да мине основно обучение, още от университетския курс- това е съдията, дето като прокурора поиска домашен арест, а не задържане, тъй като не знае, че не може , но знае, че трябва да се натегне, взима задържане, после защо съдили България.

Иванова
Иванова
28 май 2024 15:00
Гост

Дано има ефект, но едва ли.

Харизанов
Харизанов
28 май 2024 14:59
Гост

Изпусната работа вече.

Анонимен
Анонимен
28 май 2024 14:59
Гост

Така ще е. Обучения се правят периодични в много компании по света. В институции също. За да се влезе в крак с новостите. Но тук с толкова много университети сме се докарали до там, че ги изкарваме вишисти, а после са им нужни нови обучения. Те нямат интерес към материята, а се пишат юристи само защото мама и тати знаят, че от това се изкарвали много пари. В същото време и преподавателите са го ударили през просото. Няма ги професорите, а преподават младши специалисти

Съдия пограничен район
Съдия пограничен район
28 май 2024 14:59
Гост

Поредните глупости на ВСС. Всички погранични съдилища отнемахме валутата, защото ако не спазиш закона, дисциплинарката не ти мърда. Това е претоплена манджа отпреди близо 10 години.

Анонимен
Анонимен
28 май 2024 14:58
Гост

Ма те ако си нямат базата, ако не им е преподадена или не са я схванали преди това, няма сега да станат нещата с един семинар/обучение.

бръм
бръм
28 май 2024 16:04
Гост

абсолютно

Анонимен
Анонимен
28 май 2024 14:57
Гост

Ужас. Дано им налеят акъл в главите, но дълбоко ме съмнява.

Андро
Андро
30 май 2024 11:08
Гост

Кои та „те“, ,които наливат акъл?

Анонимен
Анонимен
28 май 2024 14:57
Гост

Те тия с едно обучение няма да се оправят. Трябват бая повече

Анонимен
Анонимен
28 май 2024 14:57
Гост

Да се надяваме, че ще се съобрази с препоръката

Анонимен
Анонимен
28 май 2024 14:56
Гост

Е много ясно, че си трябва. Няма как иначе.

Анонимен
Анонимен
28 май 2024 14:56
Гост

Щом са му препоръчали и сам не може да се сети

главен прокурор - главен бандит
главен прокурор - главен бандит
28 май 2024 14:54
Гост

Ами то в прокуратурата обученията трябва да са NON STOP.

Лозан
Лозан
28 май 2024 14:45
Гост

Добро предложение на Георги Чолаков.

Филип
Филип
28 май 2024 14:38
Гост

E, щом има противоречие с правото на ЕС.

Бисер
Бисер
28 май 2024 14:30
Гост

Това нямаше да се сшучи, ако не бяха платили обезщетенията за нарушаване на правото на Европейския съюз.

Стоян
Стоян
28 май 2024 14:32
Гост

Иначе да не мислиш, че щяха да се сетят за повишаването на квалификацията на магистратите.