Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) подсказа на магистрати от Софийския апелативен съд (САС) как да излязат от ситуация, която може да доведе до конфликт на интереси.

Евентуалният проблем е свързан с конкурса за повишаване в Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС). За участие в него са подали документи както съдии от САС, така и техни колеги от Софийския градски съд.

По закон обаче магистратите от СГС трябва да бъдат атестирани от помощни атестационни комисии, в които влизат съдии от САС, а те на свой ред участват в същия конкурс.

Заради това от апелативния съд сигнализираха ВСС за проблема и поискаха помощ.

И днес СК на ВСС им подсказа какво могат да направят.

Според чл. 203а от Закона за съдебната власт ПАК при съответния апелативен съд участва при атестирането на окръжен съдия, на съдия от Софийския градски съд, както и при атестирането на административен ръководител или заместник на административния ръководител от тези съдилища.

По силата на цитираната норма съдиите от АС-София трябва да вземат участие в ПАК при провеждането на съответните атестационни процедури и оценяването на съдиите от СГС“, напомни Драгомир Кояджиков, но уточни, че това според Комисията за атестирането и конкурсите, която оглавява, е неприемливо, защото би се явил конфликт на интереси между двете групи участници в конкурса.

Доколкото съдиите от АС-София и тези от СГС, като кандидати за участие в конкурса, се намират в условията на конкуренция, то в конкретния случай може да бъде приложена разпоредбата на чл. 54, т. 2 от Наредба № 2 за показателите, методиката и реда за атестиране, съгласно която в състава на ПАК не може да участва съдия, по отношение на който поради други обстоятелства може да се предполага, че е предубеден или заинтересован от вземането на определено решение. В този смисъл съдиите от АС-София, избрани за членове на помощни атестационни комисии, биха могли да се отведат на това основание“, посочи Кояджиков, цитирайки мотивите към предложението за решение на КАК.

Той допълни, че разрешението на проблема може да бъде намерено в чл. 39а, ал. 7 от ЗСВ. Според тази разпоредба при невъзможност да се сформира ПАК от съответния съд, съставът ѝ се допълва с членове от горестоящия съд на съответния съдебен район.

Т.е. съставът на ПАК трябва да бъде допълнен от магистрати от ВКС, заключи Драгомир Кояджиков.

Това провокира реакция от страна на председателя на ВКС Галина Захарова, която отбеляза, че наред с другите си задължения, сега магистратите ще трябва да участват и в съставите на помощните атестационни комисии.

Шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков на свой ред посочи, че всеки, който попадне в състава на помощна атестационна комисия, сам преценява дали да се отведе, или не, това е негово субективно право. Но за съжаление в настоящата ситуация е възможно да се наложи участието на ВКС, ако има отводи.

Кояджиков също изтъкна, че правото на отвод е субективно и ВСС няма как да казва на съдиите какво да направят. Може само да одобри становището на КАК, което и стана.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Борислав
Борислав
17 май 2023 15:25
Гост

Е, не съм съгласен, че съдиите от ВКС са толкова ангажирани.

Фики
Фики
17 май 2023 15:16
Гост

Трябва да се избегне възможен конфликт на интереси между двете групи участници в конкурса.

Юлиян
Юлиян
17 май 2023 15:19
Гост

Както и субективното отношение.

Закривай! Уволнявай!
Закривай! Уволнявай!
17 май 2023 8:57
Гост

Крайно време е да стане ясно-прекалено много са апелативните съдилища и прокуратури. Предостатъчен е да е един апелативен съд-и една „присъдружна“ му прокуратура, а магистратите и служителите в другите апелативни съдилища е редно да бъдат съкратени, без плащане на обезщетение(при частника-при съкращение обезщетение няма, защо на съдия да се плаща обезщетение, нали привилегиите са забранени) . Те са способни и знаещи-и проблем за трудоустрояването им ,извън съдебната система-няма. Има конституционен проблем, и трябва да бъде записано-несменяемостта отпада, при закриване -пълно или частично на звено от съдебната система. Това е очевидно до очевадност. Иначе несменяемостта прави невъзможна съдебната реформа. А елемент… Покажи целия коментар »

Мавродиев
Мавродиев
17 май 2023 8:38
Гост

Сътресенията в съдебната система са огромни, вие пишете за някакви битовизми направо

Аранудов
Аранудов
17 май 2023 8:38
Гост

Да се надяваме, че скоро това ВСС ще бъде сменено. То не е по-малко компроментирано от Гешев или Сарафов

Мирон
Мирон
17 май 2023 8:37
Гост

Направо нелепо

ПинПин
ПинПин
17 май 2023 8:36
Гост

И защо не се довериха просто на разпоредбите за да си направят отвод?

Дедо
Дедо
17 май 2023 8:36
Гост

Само ВСС остана непоклатимо на слугинажа си към мафията ГРОБ

Кръстев
Кръстев
17 май 2023 8:35
Гост

Ах ослужливо ВСС бее

Лоззан
Лоззан
17 май 2023 15:32
Гост

Понякога и това му се случва.

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 8:20
Гост

Не разбирам защо е трябвало въобще да се обръщат към ВСС. Разпоредбите са ясни, позовават се на тях и си правят отвод

123456
123456
17 май 2023 8:31
Гост

Що, що – щото ВСС и ВАС колко конкурса за ВКС прецакаха, а?

?????
?????
17 май 2023 8:19
Гост

А конфликт на интереси ли е, ако съдия от ВКС, участвал в ПАК, стане член на конкурсната комисия?

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 8:20
Гост

Ще се отведе

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 8:18
Гост

Хахаха, да, щеше да е безумно участници да оценяват други участници

Любен
Любен
17 май 2023 8:37
Гост

Ммм няма да коментирам…нямааа…

да им имам проблема
да им имам проблема
17 май 2023 8:18
Гост

Юруш на всичките ВКС-та на всичките морета, юруш на атестациите.

Дичо
Дичо
17 май 2023 15:21
Гост

Проблем си е.

Михаил
Михаил
17 май 2023 15:23
Гост

Въпросът е, че можеха да го решат сами, а не да се обръщат към ВСС.