И. ф. главният прокурор Борислав Сарафов участва в 15-ата годишна среща на Мрежата на прокурорите и еквивалентните институции към върховните съдилища на страните от Европейския съюз – NADAL. Тази година домакин на форума беше главният прокурор на Люксембург Мартине Соловиев, съобщиха от прокуратурата.

Сарафов беше модератор на панел, посветен на борбата с измамите в ЕС, в който са участвали и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, европейският делегиран прокурор от Люксембург Клод Айшен, както и главните прокурори на Швейцария – Щефан Блетлер и на Украйна – Андрий Костин.

Той е подчертал ролята на Мрежата NADAL за по-ефикасно правосъдие и за ефективното прилагане на правото на ЕС.

„Основополагащо за постигане на тези цели е нашата ежедневна работа на национално ниво, отговорност, стремеж към още по-високи резултати и упоритост, които гарантират и независимостта, както на съдебната система като цяло, така и на прокурорите в частност“, е заявил главният прокурор. Той е изтъкнал ролята на Лаура Кьовеши като европейски главен прокурор, която обединява и олицетворява изграждането на интегритета на всички ангажирани с противодействието на престъпленията против финансовите интереси на ЕС на наднационално ниво.

„Защитата на средствата на Европейския съюз в България е изключително важен приоритет в работата на всички институции в държавата“, е подчертал още и.ф. главният прокурор.

В Люксембург той е разговарял и с испанския си колега Алваро Гарсия Ортис, който предстои да посети България през есента в отговор на визитата на българския главен прокурор в Мадрид миналата година.

Сарафов с испанския си колега Алваро Гарсия Ортис.

В 15-ата годишна среща на Мрежата NADAL са участвали и ръководители на Евроджъст,  Главна дирекция „Правосъдие“ на Европейската комисия и др. В Люксембург Сарафов е разговарял и с българския представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева.

Мрежата NADAL има за цел създаването на пряка връзка между ръководителите на прокуратурите на страните членки и обсъждането на актуални въпроси, свързани с наказателноправното сътрудничество. Името ѝ е в чест на бившия френски главен прокурор Жан-Луи Надал, по чиято инициатива е създадена във Виена през 2008 г.

Борислав Сарафов с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и Теодора Георгиева.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 май 2024 15:06
Гост

Този нискочел паун пак е разперил шарена перушина.

Patrick Howard
Patrick Howard
29 май 2024 11:40
Гост

I enjoy playing video games immensely. I can only unwind after a day of labor in this manner. I wish to immerse myself in the game and appreciate its enchanted universe. Therefore, many thanks for the game run 3. You suggested.

Чочо
Чочо
29 май 2024 11:10
Гост

Тамън ще го научат на мещо.

Теодора Георгиева
Теодора Георгиева
29 май 2024 10:56
Гост

се е поналяла май? Явно властта и парите са й дошли вповече, както и килограмите. Трябва по-честитчко да тичка в парка.

Калин
Калин
29 май 2024 11:16
Гост

Променила се е.

Анонимен
Анонимен
29 май 2024 10:44
Гост

Ще видим. Не смятам, че този е адекватен

Анонимен
Анонимен
29 май 2024 10:44
Гост

Ох колко хубаво преди изборите да ни се направи още малко пропаганда

Койчев
Койчев
29 май 2024 10:43
Гост

Глупости

Попчева
Попчева
29 май 2024 10:43
Гост

Преди вота след седмица е добре да се замислите кой плаща за гласове. Къде тази практика е най-застъпена. ГЕРБ и ДПС, както и БСП. Както каза Божков при Бенатова – „Щото Бойко не е плащал…лично не съм бил при него, като е давал пари и е нареждал къде да се купуват гласове…“
Това и по темата после защо имаме Сарафов за гл. прокурор. Или Гешев. Или Спондж Боб за правосъден министър.

всичките комици и играят неталантливо роли
всичките комици и играят неталантливо роли
29 май 2024 10:56
Гост

Сарафов, Гешев, Спондж боб са ясни, но лошото е че другите комици са й по- лоши от тези. Няма кака да има респект към- Христо, Надежда, Славов като вече и на практика се доказаха глупавите им тези ( неса идеи). А пък тези- Лена Миро, Минчев, Стою не подлежат на коментар. Накрая излиза, че ни се предлагат все неподходящо хора с ярко пороци да реформират и ръководят съдебната система и реформа. Двете страни на една монета.

Дончев
Дончев
29 май 2024 10:41
Гост

Обществения натиск бе голям. Гешев бе махнат и бе сложен този смешко. Като цяло #КОЙ си прави каквото си иска. А народа мълчи и робува.

Мишева
Мишева
29 май 2024 10:40
Гост

Ще пишете такива статии и ние ще се гордеем, когато честен и безпристрастен човек е сложен за главен прокурор. Този екземпляр не е такъв

Съдия
Съдия
29 май 2024 11:12
Гост

Точно така – сложете си Христо Иванов за главен прокурор и му целувайте за.ника!

Анонимен
Анонимен
29 май 2024 10:39
Гост

Хубаво е да се спре с това баламосване на народа. Сарафов не върши нищо и това е нормално – все пак е кучето на Борисов и Пеевски

Анонимен
Анонимен
29 май 2024 10:39
Гост

Ние на глупости не се връзваме. Сарафов е като Гешев, даже по-зле!

Анонимен
Анонимен
29 май 2024 10:39
Гост

Това за да ни покажат господарите му колко е уважаван и работен ли?

Анонимен
Анонимен
29 май 2024 10:39
Гост

Поза