Главният прокурор и охранителите му са се спасили за частици от секундата при вчерашния взрив до кортежа му, тъй като взривната вълна не е била посрещната със страничната част на колата и осколките не са успели да пробият бронировката. Това заяви днес зам.-главният прокурор по разследването и шеф на следствието Борислав Сарафов.

На въпрос кои са пътували в кортежа на Гешев, шефът на следствието отговори: „Не мога да кажа кои са били – става въпрос за главния прокурор и за охраната му“. Той отказа да коментира дали и семейството на Гешев е било в автомобила, като каза, че няма да влиза в лични теми.

От думите му стана ясно, че в огледите е участвал и израелски експерт по контратероризъм, който е дал заключение, че става дума за изключително професионално подготвено взривно устройство и бил възхитен от този, който го е създал, като Сарафов посочи, че става дума за „зъл гений“. Днес сутринта е била изготвена и експертизата за вида на взрива, като вещите лица са обяснили, че става дума за самоделно устройство, което не е фабрично изготвено, което според разследващите отново показва професионализма на автора.

„Единодушното заключение на всички експерти е, че се касае за концентриран и насочен взрив. Взривната вълна и осколките са били насочени от банкета на пътя към пътното платно. Става въпрос за изключително голям брой осколки, изключително мощен взрив и много добра насоченост. Въпрос на частици от секундата е било взривът да бъде посрещнат със страничната широка част на автомобила, а не с предната дясна част и предния десен калник и фар. Може би тези частици от секундата са спасили возещите се в автомобила, защото мнението на всички експерти е, че тези метални сачми са поставени там с идеята да пробият бронировката и да убият намиращите се в автомобила пътници“, каза днес Сарафов.

По думите му, атентатът е бил изключително добре подготвен със заложен като засада взрив, който е бил задействан електронно, но извършителят е имал и визуален контакт с пътя и автомобилите, използвал е и оставените специално преди това маркери, за да прецени кога да активира устройството, но вероятно е избързал с частица от секундата.

Шефът на следствието определи като „нечистота“ теориите за инсценировка на атентата и подчерта, че е несериозно да се мисли, че бомбата е била предвидена за друг.

„Този взрив и осколки наистина са можели да убият невинни граждани, в насрещната лента е можела да се движи друга обикновена кола, поради което всички биха били поразени“, каза Сарафов и уточни, че по трасето има много камери, които се изземват, но не каза дали има очевидци на взрива, защото би застрашил живота им.

МВР: Видът на взривното устройство не позволява да се преодолее защитата на този конкретен автомобил

По-късно днес от МВР заявиха, че Гешев е пътувал с най-надеждния автомобил на Националната служба за охрана (НСО) и той не е могъл да бъде поразен от подобно самоделно устройство.

„Видът на устройството не позволява да се преодолее защитата на този конкретен автомобил. Ако е бил обикновен автомобил и е имало директно попадение, каквото в случая е нямало, да, биха проникнали осколки и биха били поразени пътниците, но нивото на автомобила в този случай е по-високо и това взривно устройство дори да имаше директно попадение, не може да причини щети на пътниците в купето“, обясни вътрешният министър. Той отказа да коментира с кого е пътувал вчера главният прокурор, като потвърди само, че не е бил сам.

МВР-шефът каза, че няма данни за изтекла информация за трасето, по което е пътувал Гешев, като се изследват всички възможности да бъде проследен.

„Имаме заподозрени, не мога да изпадам в подробности обаче“, добави той. По думите му, случаят показва, че трябва да бъде завишено нивото на сигурност на колите и техническите средства на НСО, защото в случая решаваща се е оказала бронировката на колата, използвана от Гешев. Автопаркът на службата обаче бил стар, като най-новият автомобил бил от 2012 г., но вече били поръчани три нови бронирани коли.

По-късно кратка пресконференция от района на инцидента дадоха говорителят на главния прокурор – Сийка Милева и следователят Мариан Маринов. Той каза, че не му е известно да има заподозрени, както съобщи вътрешният министър.

Съгласно българския наказателен процес фигурата на заподозрян не съществува„, коментира и Сийка Милева.

65
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
„Шефе, абе и аз обичам да се пра’им на луд“ – Иван
„Шефе, абе и аз обичам да се пра’им на луд“ – Иван
05 май 2023 11:48
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Са Та
Са Та
03 май 2023 18:31
Гост

Никой не го казва директно но става дума явно за самоделна мина „Клеймор“.
Всички сме гледали филми.

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 18:46
Гост

То с гледане на филми не става. Е, ти като гледаш филма за „атентата“, как ти се струва, бие поне на 0,01% истина, нали?

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 17:44
Гост

Сарафа хептен се оака вече. Удълбочили и разширили са дупката от пиратката (спремо първоначалната снимка) и са ударили по някоя тесла на околните дървета, както и на предния фар на Пираткомобила. Бива бива, ама толкоз излагация не бива. Ето това представлява атентат срещу държавността, не цирковете каскетни.

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 11:12
Гост

Това наистина ли са снимки от инцидента?
Просто не мога да повярвам.

ЦИРК ГЕШЕВ
ЦИРК ГЕШЕВ
03 май 2023 11:11
Гост

БЕЗ ГЕШЕВ

Радио Ереван
Радио Ереван
03 май 2023 11:14
Гост

7 години ПЪЛЕН МАНДАТ.

К’ви му плащате? 1 000 000 000 годишно. Евтинджос – НАСАМ НАРОДЕ!

Т....
Т....
03 май 2023 9:39
Гост
Анонимен
Анонимен
03 май 2023 9:02
Гост

Страшни експерти в този сайт! Дали работят нещо или са настанени за принудително лечение в амбулаторни условия и не си пият редовно от хапчетата. Психично болните, трябва да не спират назначената им терапия, защото стават опасни за себе си и околните. Пък и този Гуро Ген. Атанасов, много пък можел бе,само по няколко снимки си изказа професионалното мнение – инсценировка и всички зомбита, алкохолици и наркомани започнаха да повтарят тезата на застаряващото ченге на ДС. Такива „експерти“ трябва да са в музея на социалистическото и комунистическото изкуство, а не по телевизията.

Т....
Т....
03 май 2023 9:43
Гост

Е няма как да ви се вържеме на инсценировката. Следващия път да сложат не по силна Пиратка, а истински експлозив, па може и да поверваме на Гешефтурата.
Въпрос – защо не дадат колата на Гешеф или не я дават, понеже по нея няма нито една драскотина.

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 11:13
Гост

Не знам кой тук по какво е специалист, форумът отдавна не е юридически, но всички поне знаем какви са последици от хвърлени край блока пиратки в тревните площи. Без да сме специалисти по взривове имаме очи.

Съдия СРС
Съдия СРС
03 май 2023 8:49
Гост

Апелът ми е всенародната експертиза по криминалистика и взривни вещества да не си отклонява прекалено вниманието от обичайните за последните 3 години приложни сфери на своите всеобхватни знания и квалификация – вирусологията, военното дело и геополитиката.

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 11:14
Гост

Бравос! Още една експертиза за един милиярд минимум поне да стори ПРБ!

ГЕШЕВ ПОЗОР!
ГЕШЕВ ПОЗОР!
03 май 2023 6:30
Гост

Е, то е ясно, че сарафа лъже в полза на началника си. За никого вече не е тайна, че това е просто един замислен и лошо изигран фарс. Нито има кратер с 3 метра диаметър, нито са използвани 3 кила тротил, нито е имало значение престъпника с каскета, в коя кола е бил. Защитната теза на Иван Жертвичката отново се пропука и сега ще започне естествено сам да си противоречи. Каскета казал, че бил с децата и жена си. Това също е обект на съмнение.

Адвокат
Адвокат
02 май 2023 22:08
Гост

Защо ще го унищожава мафията – нямам представа, освен това – те би трябвало да са разследвани.

Възможно е и това, но ето докъде се докарахме – като оставихме на свобода отявлени престъпници.

адвокат от САК
адвокат от САК
02 май 2023 17:23
Гост

Много ми е интересно как някои тролове само от ЕДНА снимка решиха, че могат да направят изводи какво точно се е случило и че случилото се било “ инсценировка“ и как пренебрегват ето това Bulgaria On Air.Сантиметър по сантиметър: 15 ЧАСА продължава огледът на мястото на инцидента с Гешев Повече от 15 часа продължава огледът на мястото на избухналото взривно устройство на пътя на кортежа на главния прокурор Иван Гешев. „Бригада от експерти обследва всеки сантиметър от мястото на епицентъра на взрива – цялото асфалтово покритие около него, дървесната растителност и почвата. Беше претърсено за следи и веществени доказателства за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 18:40
Гост

Каскета и слугите му сами се оплетоха в лъжите си. Това е напълно достатъчно. Но и снимките са покъртителни. А троловете с каскети и платените политически тролове веднага обявиха тази инсцениравка за терористичен акт и атентата на хилядолетието.

адвокат от САК
адвокат от САК
02 май 2023 19:06
Гост

До “Анонимен 02 май 2023 18:40“ отговор- мой коментар “адвокат от САК 02 май 2023 17:12“- за да не се повтарям. Та- каква е твоята лична отговорност за умишлено неверните ти внушения за инсценировка и ти – неюриста- наясно ли си, че всеки юрист търси 1во кой има интерес от физическата смърт на Иван Гешев, за да го премахне и като главен прокурор и че се сещам на 1во място именно за пп ПП- ДБ, а…

ГЕШЕВ ПОЗОР!
ГЕШЕВ ПОЗОР!
03 май 2023 6:33
Гост

Bulgaria on air е същата медия, която пропагандира опорките на мафията зад Иван Жертвичката… бивша пеевска медия, понастоящем на гербаджийските боклуци.

Радио Ереван
Радио Ереван
02 май 2023 16:56
Гост

Гешев е безценен. Той е национално богатство.

адвокат от САК
адвокат от САК
02 май 2023 17:15
Гост

ДА, БЕЗЦЕНЕН Е- защото тук не става въпрос за личността Иван Гешев, а за висшата публична позиция ГЛАВЕН ПРОКУРОР. Обаче- ако не е живо физическото лице Иван Гешев, ВСС трябва на секундата да избере друго физическо лице за главен прокурор, та е напълно възможно някоя политическа партия, която искаше да коли и беси Гешев, да е един от поръчителите на това престъпление…ПП ИМА ИНТЕРЕС да не съществува физически Иван Гешев- защо това убягва от “разсъжденията“ ви, а….

Радио Ереван
Радио Ереван
03 май 2023 11:08
Гост

Точно Обратното е Вярното!

За къде е жълтопаветния планктон без балон?!

Балонът ИВАН ГЕШЕВ!

Юрист
Юрист
02 май 2023 16:03
Гост

Що за болен мозък трябва да си, за да мислиш, че е инсценировка при условие, че в колата е било семейството му???

aла бала
aла бала
02 май 2023 16:42
Гост

Що бе, нали затова е пунта-мара: да създаде само фасада, без опасност

адвокат от САК
адвокат от САК
02 май 2023 14:44
Гост

Нали тролетариата намесва с повод и без повод името на Лаура Кьовеши- ето им една статия от БТА за нейната реакция на твърдяната от троловете “инсценировка“ БРЮКСЕЛ/ЛЮКСЕМБУРГ, 02.05.2023 14:13 (БТА) Осъждам по най-категоричен начин нападението срещу главния прокурор на Република България и пожелавам на г-н Гешев и семейството му да се възстановят от този травмиращ инцидент. Това се посочва в изявление на главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши. В Европейския съюз престъпниците, осмелили се да нападнат представител на съдебната власт, трябва да се възприемат като изключително опасни и борбата с тях следва да се води с изключителна решимост, допълва Кьовеши.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 16:01
Гост

Напълно е права. Трябва да се разплете докрай случая и да се потърси отговорност от извършителя на тази инсценировка. Поръчителят всички го знаем.

адвокат от САК
адвокат от САК
02 май 2023 17:12
Гост

До “Анонимен 02 май 2023 16:01“ А ако след края на разследването се окаже, че това е трансграничен тероризъм, свързан и с киро къро, или с цветан василев, или и с черепа, ще си изтриете ли сам коментара, т.е. ще носите ли някакъв вид ОТГОВОРНОСТ за ЛЪЖИТЕ, които сте написали, или ще се скриете под друг ник и ще кажете, че тъй като не сте запознати в цялост с ВДС, находящи се в папката на досъдебното, просто сте “ПРЕДПОЛОЖИЛИ“, че е инсценировка, а “случайно“ “ предположението“ ви повтаря “предположението“ на шефа на политическата партия, която е ваш работодател….

АМИН
АМИН
02 май 2023 14:19
Гост

Над 1 000 000 000 е проектиран бюджета на съдебната власт за тази година.

Скромно и от сърце, от нас за вас – за тази продукция в последните 30-тина години.

Какво му плащаш, НАРОДЕ, НАРОДЕ!

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 14:34
Гост

По скоро ще бъдат към 2 000 000 000 все пак сред 12 заплата, идва бонуса от 6 заплати, замалко да забравя 20 заплати при напускане, ние хората от частния сектор (маловажните) да го ду**ме.

Бисер
Бисер
02 май 2023 13:32
Гост

Oчевидно устройството не е правено от аматьор.

Николаев
Николаев
02 май 2023 13:32
Гост

Очевидно това е зле скалъпена постановка.

Спиридон
Спиридон
02 май 2023 13:30
Гост

И какво толкоз, ако се знае с кого е пътувал?

Не нам
Не нам
02 май 2023 13:29
Гост

Този зъл гений може да направи ювелирна бомба, ама не знае, че колата на Гешев е бронирана.

Михаил
Михаил
02 май 2023 13:30
Гост

Този ни лъже, ние се правим, че му вярваме…

aла бала
aла бала
02 май 2023 13:25
Гост

Ако е било атентат, бомбата ще е НА пътя, а не ДО пътя 🙂 Мен ми се струва като самоорганизиран атентат, ама все пак не знам де 🙂

Димитър
Димитър
02 май 2023 13:31
Гост

Бомбата няма да е на пътя защото е асфалтов и кръпката ще личи,това става на черни чакълести пътища,където дори камъните стават за шрапнел

aла бала
aла бала
02 май 2023 14:51
Гост

Докато видят че “личи“, ще гръмне, така че няма да има време
забелязалия да реагира

Цуни Гуни
Цуни Гуни
02 май 2023 12:26
Гост

Бездушният, студен и неадекватен поглед на Сарафов издава всичко…

адвокат от САК
адвокат от САК
02 май 2023 12:30
Гост

Бреййй- над 20 години съм вписан адвокат в САК, и за мой срам, нищо не знам за това, че по “бездушния, студен и неадекватен поглед на Сарафов“ можело да се разкрие обективната истина за едно извършено престъпление;0 Може ли да ми припомните къде в НПК е вписан този доказателствен метод като законосъобразен метод за събиране на доказателства, че съм просто една тъпа адвокатка, която не може да го открие в автентичното съдържание на НПК- ххахахахахахха;0

Димитър
Димитър
02 май 2023 12:54
Гост

Не се мъчете,няма полза да наливате ум в главата на протестър-не хваща… не правят ли разлика между взрив ПОСТАВЕН ВЪТРЕ ВЪВ МПС И ИЗВЪН (Т.Е. ПО ПЪТЯ НА МПС). Нищо за разпространение на ударна вълна не са чували? За насочен взрив… И не на псоледно място, не знаят какво е тротилов ЕКВИВЛАЕНТ! Защо решиха че за да имаш сила на взрив ЕКВИВАЛЕНТНА на 3кг. тротил са ти необходими 3 кг. експлозив.Знаят ли че семтекс/Ц-4 колкото топче за голф -може да унищожи половин стая (или 747 ако е поставен където трябва). Силата на взрива протестърче се измерва в кг ,НО НЕ… Покажи целия коментар »

Умнокрасив жълтопаветник
Умнокрасив жълтопаветник
02 май 2023 12:24
Гост

Всичката Демократична България пали свещи и се моли заради щастливата развръзка!

Какво ли щеше да е без ЛюбимиЯт ни ГешOFF (и сийкиното чуруликане):

1. Оставаме без сребърни бижута от Синедриона на Козяк;

2. А за Б става основен спонсор на Момин Делянчо;

3. Идеологическата ни мукава рухва – няма цел;

4. Лишени сме от Кауза при положение на:

5. Ликвидиран СССР и

6. Губещ се САЩ.

PS. Никой от нас не е чел Фауст и защо не се правят сделки с Големия Сатана.

Цуни Гуни
Цуни Гуни
02 май 2023 12:24
Гост

По бездушния, студен и неадекватен поглед на Сарафов, ти става всичко ясно…

адвокат от САК
адвокат от САК
02 май 2023 12:20
Гост

“…Кой може да стои зад атентата над главния прокурор Иван Гешев? Наблюдатели припомниха, че най-ярък е случаят от 16 март т. г., когато на специален брифинг в Националното следствие бяха огласени записи от разговори, открити на флашки при обиск в дома на изнудвача Дилиян Георгиев. На тях мъжът си говори основно със своя бос – беглецът в ЮАР Красимир Каменов-Къро и ЖУРНАЛИСТЪТ от “Бивол” и “Бърд” Димитър Стоянов. Мутрите си говорят за издирвания от Интерпол румънец Овидиу, който щял да помага при отстраняването на висши полицаи и магистрати. Намерен бе и списък “вредители за уволнение” с имената на прокурори и… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
02 май 2023 12:17
Гост

“…Обмисляни са „по-радикални методи“ срещу Гешев
На 16 март бяха огласени разговори на мутрите на Къро…“
https://blitz.bg/analizi-i-komentari/razbra-se-kakvo-sa-pravili-atentatorite-predi-da-zalozhat-bombata-za-glavniya-prokuror_news951303.html

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 13:50
Гост

Вие не сте адвокат, а лайнометен трол от ПИК и БЛИЦ. Само се издадохте.

Зеленски
Зеленски
02 май 2023 12:07
Гост

Поръчителят е Путин.

Като самодеен ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН професионалист според Сарафа на храма на Темида.

Мамин Делянчо
Мамин Делянчо
02 май 2023 12:04
Гост

Направо падна ламперията сосе тавани!

Георги Ат.
Георги Ат.
02 май 2023 12:01
Гост

На частиците от секундата му казваме „милисекунди“! Чакай малко, Сарафoff, колата е ударена в преден десен калник и фар от сачми, които по принцип не са опасност за брониран автомобил! Бронираната техника се пробива със специални заряди и метали, стоманени сачми около заряд се използва за поразяващо действие на пехота, но не и за бронирани автомобили.
Само казвам, че кинетичната енергия на сачмите не би трябвало да може да пробие нивото на защита на автомобила …

адвокат от САК
адвокат от САК
02 май 2023 12:08
Гост

“…. Чакай малко, Сарафoff, колата е ударена в преден десен калник и фар от сачми, които по принцип не са опасност за брониран автомобил! …“ A КОНКРЕТНО ТИ откъде знаеш това- от МЕДИИТЕ, нали, НЕ ОТ ИЗТОЧНИК НА РАЗСЛЕДВАНЕТО;0 Ако обаче медиите НЕ ТИ СНАСЯТ ЦЯЛАТА ФАКТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА, да не би да го знаеш от къро, който е искал ФИЗИЧЕСКОТО ОТСТРАНЯВАНЕ на главпрока чрез “по-радикални мерки“, а…

Георги Ат.
Георги Ат.
02 май 2023 12:30
Гост

Сарафов го казва, дори го пише в статията по-горе, която ти не си чел … „с предната дясна част и предния десен калник и фар“ – ето, защото знам, че не обичаш да четеш, но пък за сметка на това пишеш.

"the cap" pictures
"the cap" pictures
02 май 2023 11:57
Гост

Толкова се оплетоха в лъжите си за „атентата“, че даже баба и дядо на село вече не вярват.

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 11:44
Гост

С 2 килограма тротил при атентата на летище Сарафово умряха десетина души, а няколко пъти по толкова бяха ранени. А тука уж имало 3 килограма тротил, ама тревата си е зелени и едно клонче даже няма скършено. Смешник!

Димитър
Димитър
02 май 2023 12:27
Гост

изивинявай г-н „експерт“ (нарочно си с малка буква) ,правиш ли разлика между взрив ПОСТАВЕН ВЪТРЕ ВЪВ МПС И ИЗВЪН (Т.Е. ПО ПЪТЯ НА МПС). Нещо за разпространение на ударна вълна да си чувал? За насочен взрив-не отговаряй че излъгацията ще е жестока … И не на псоледно място,знаеш ли какво тротилов ЕКВИВЛАЕНТ и защо реши че за да имаш сила на взрив ЕКВИВАЛЕНТНА на 3кг. тротил са ти не обходими 3 кг. експлозив.ЗНаеш ли семтекс колкото топче за голф -може да унищожи половин стая (или 747 ако е поставен където трябва). Силата на взрива протестърче се измерва в кг ,НО… Покажи целия коментар »

Иванов
Иванов
02 май 2023 11:39
Гост

И кой толкова има инетерес да се елиминира един бушмен?

Крушов
Крушов
02 май 2023 11:39
Гост

Сложен като засада взрив и какво ли още не. Айде айде.

Шарков
Шарков
02 май 2023 11:39
Гост

Блажени са вярващите.

Мавродиев
Мавродиев
02 май 2023 11:38
Гост

Страшна драма. Да видим какво ще стане.

Челингиров
Челингиров
02 май 2023 11:38
Гост

Мутренските години се връщат. След като ГЕРБ спечели избори…гласи се да управлява

Владиславов
Владиславов
02 май 2023 11:38
Гост

Дано се установи кой е виновен и да се залови. Но е въпрос, че може да се залови някаква капачка.

Панов
Панов
02 май 2023 11:37
Гост

Сега ще се установи, че е поръчка от Божков или Цветан Василев. На които грам не им дреме за Гешев.

Малинов
Малинов
02 май 2023 11:37
Гост

Сега ще са страшни драми. Сега ще се иска от обществото да се бетонира Гешев и да не говорим против него, защото видиш ли той плаши мафията до степен да иска да го ликвидира. Дааа беее

Буцев
Буцев
02 май 2023 11:36
Гост

Аз познавам отчасти манталитета на ГЕРБ, той е мутренски и е взаимстван от СССР, та няма да се изненадам и сами да са направили някакъв „атентат“ за да излезе Гешев мъченик. Понеже от САЩ могат и да натискат за смяна на Гешев, защото не върши никаква работа. Български манталитет – да измислим схема за да оневиним някой или да изместим фокуса.

Бацев
Бацев
02 май 2023 12:09
Гост

САЩ и СССР бяха съюзници през ВСВ, ако не ме бърка паметта.

Крумов
Крумов
02 май 2023 11:35
Гост

Радвам се, че няма смъртни случай. Но това не променя мнението ми за Гешев, че е нелеп

Кан Ювиги
Кан Ювиги
02 май 2023 12:15
Гост

Въобще социалният типаж Гешев, гешевтари и кортеж е отвратителен!

Сега вече и мъченик – борец срещу организираната престъпност и корупцията.

С други думи борец срещу своите си и едновременно с това – БОГОБОРЕЦ.

Естествено засегнал ОГРОМНИ интереси и настъпил едновременно Путин и Си Дзинпин по мазолите.