Нито един депутат не предложи промени между първото и второто четене на законопроекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Закона за съдебната власт (ЗСВ), по отношение на т. нар. механизъм за разследване на главния прокурор (има предложения по други текстове, какви са те, виж по-долу). Срокът за това изтече вчера, а за четвъртък е насрочено обсъждането му в правната комисия на второ четене.

Заявките на политиците са той да бъде окончателно приет във вида, в който беше внесен, още тази седмица и да влезе в сила незабавно след обнародването му.

Преди това да се случи бившият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов изпрати позиция до медиите, в която предупреждава за опасността от приемане на част от измененията, които засягат Висшия съдебен съвет и председателите на върховните съдилища (виж по-долу).

Както е известно, извън специален ред за разследването на обвинител №1 от ad hoc прокурор, в проекта се предлага и тримата големи в съдебната власт да се избират и освобождават от Пленума на Висшия съдебен съвет с обикновено мнозинство от 13 гласа, а не с квалифицирано изискващо подкрепа от 17 от 25-имата му членове. За председателите на върховните съдилища се предвижда и второ изискване – решението за избора или за освобождаването им да е подкрепено от мнозинство от членовете, избрани пряко от съдиите.

Ако бъде приета, тази промяна може да свали мнозинството насред висяща процедура за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Предстои в четвъртък ВСС да се произнесе по редовността и допустимостта на искането на шестима членове на Прокурорската колегия Гешев преждевременно да бъде отстранен от поста му, заради посещението на израелски експерт на мястото на взрива край колата му. Също за четвъртък е насрочено и заседанието на правната комисия, посветено на второто четене на промените в НПК и ЗСВ. А заявката на мнозинството в НС (направена вчера от доц. Атанас Славов от ПП-ДБ пред БНР) е те да бъдат приети и от пленарната зала до края на седмицата.

Главният прокурор и екипът му многократно са заявявали, че според тях измененията противоречат на Конституцията (виж част от аргументите, изложени от зам.-главния прокурор Красимира Филипова пред „Лекс“ тук). Иван Гешев потвърди и вчера заявката си да ги атакува пред Конституционния съд и няма причина да не го направи незабавно след обнародването им.

Това ще постави самия него и подкрепящите искането за предсрочното му освобождаване в нова ситуация на своеобразно надбягване с времето. Причината за това е разпоредбата на чл. 54, ал. 1, т. 4 от АПК. Тя предвижда, че „административният орган спира производството, когато Конституционният съд е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон“.

Т.е. след влизането на промените в НПК и ЗСВ в сила ще има „прозорец“, в който за предсрочното освобождаване на главния прокурор ще са достатъчни 13 гласа във ВСС (право на глас за освобождаването на Гешев в момента имат 21 членове на ВСС, но самият той вчера направи заявка, че ще поиска отвод на някои от тях, кои и колко, предстои да се разбере). Той обаче ще се затвори в момента, в който КС допусне за разглеждане искането му за обявяването им за противоконституционни, тъй като ВСС ще трябва да спре процедурата, за да изчака решението на съда.

Обичайно КС се произнася по допустимостта на внесените искания за около месец, но този срок варира според спецификата на казуса. Освен това трябва да се отчете, че в момента съдът действа в намален състав – от 10 вместо 12 души, което прави например отсъствието на някои от членовете му съществен фактор за това кога ще насрочи заседание.

Позицията на бившия председател на ВКС

Бившият председател на Върховния касационен съд, понастоящем съдия във Върховния административен съд, Лозан Панов изпрати до медиите позиция, в която критикува остро именно измененията, с които се намалява изискуемото мнозинство за избор и освобождаване на тримата големи в съдебната власт (пълния текст на позицията виж тук) и вижда в него опит за пълно подчиняване на съдебната власт.

„Препоръка за намаляване на изискуемото мнозинство от 17 на 13 гласа действително съществува, но тя касае единствено и само главния прокурор. Съдържа се в Становище №968/19 от 09.12.2019 г. и е обоснована с доминиращата позиция на главния прокурор в структурата на Прокуратурата и голямото му влияние във ВСС. В същото Становището изрично е отбелязано, че разширяването на Механизма за отстраняване по отношение на председателите на ВКС и ВАС, застрашава независимостта на съда“, заявява бившият председател на ВКС.

Той сочи, че е в пълно противоречие с принципите, които следват препоръките на Венецианската комисия, предложението да се ограничи участието на действащи съдии в парламентарната квота на ВСС. Проектът предвижда, че Народното събрание избира във ВСС само „хабилитирани учени по правни науки, адвокати и други юристи с високи професионални и нравствени качества, които не са съдии, прокурори или следователи, съобразно тяхната професионална квалификация и насоченост“. 

„При положение, че не е изпълнена препоръката в Становище №855/16 от 17.10.2017 г. на ВК, която изисква да се засили представителството на съдиите от съдийската квота, законодателят е решил да премахне една съществуваща възможност в състава на ВСС да се включат повече съдии. Аргументът, че по този начин щели да се ограничат контактите им с политици е несъстоятелен, освен ако не е възприето, че представителите на академичната общност и адвокатите са стерилни от подобни взаимодействия“, изтъква Панов.

Той определя предложението в Пленума на ВСС да влязат 11 външни за системата юристи от общо 25 като революционно. „Твърдя го с разбирането, че системата действително не бива да се капсулира. Но такова широко отваряне на вратите на Темида, е неразумно. Има реална опасност към съществуващите вече проблеми да се прибавят нови“, заявява бившият председател на ВКС.

Той сочи, че правителството не дава отговор как ще се справи системата с лобизма, търговията с влияние или възможностите за упражняване на натиск отвън. „Когато на един магистрат му предстои, като изключим колегите в пенсионна възраст, да се върне в системата при своите колеги, това създава известни ограничения в действията му като член на ВСС. В този смисъл подкрепата на представители на академичната общност при избора на настоящия главен прокурор, добре илюстрира проблемите, които смятам, че занапред ще се появят“, заявява Лозан Панов.

Панов нарича тези промени в Закона за съдебната власт вандализъм и пита кому е нужно премахването на изискването за квалифицираното мнозинство при освобождаването на член на ВСС. „В най-новата история на съдебната власт вече има такъв прецедент, в който един главен прокурор се опита да се саморазправи със свой опонент. Струва си да припомня казуса на покойния магистрат Камен Ситнилски, който бе освободен от ВСС, въпреки че Пленумът не успя да събере необходимия брой гласове, необходими за неговото освобождаване“, пише върховният съдия.

И заключава, че изискването за квалифицирано мнозинство при освобождаването на член на ВСС е една допълнителна преграда срещу изкушението на свързаните във ВСС със силните на деня, да накърняват независимостта на свои колеги. Освен това прогнозира, че с тези изменения ще бъде „смазана и без това рехавата опозиция във ВСС“ и ще се стигне до „пълно подчиняване на съдебната власт“.

Следва да се отбележи, че двама депутати, внесоха предложения между първото и второто четене на законопроекта за изменения на НПК, но те не засягат механизма за разследване на обвинител №1. Първите са на Петър Петров от „Възраждане“ и включват част от идеите в проекта на партията за изменения в НПК, който обаче не получи подкрепа на първо четене. Сред тях е и възможността за незабавно обжалване на до 72-часовото задържане.

Венеция Нецова-Ангова от ПП-ДБ пък предлага изменения в другия проект за промени в НПК, който беше приет на първо четене и ще се гледа съвместно с този уреждащ механизма за разследване на главния прокурор. Той е посветен на защитата на децата, извършители или жертви на престъпления. Едно от предложенията на Нецова е да се предвиди, че мярката „задържане под стража“ се взема само по отношение на навършили 16 години и в изключителни случаи. Законопроектът, който тя иска да допълни, ограничава срока на задържането на непълнолетен за тежко умишлено престъпление на 5 месеца и на до една година, когато за деянието се предвиждат най-малко 15 години затвор. Той предвижда, че извън тези случаи арестът на непълнолетен може да е най-много два месеца.

 

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Филип
Филип
23 май 2023 15:09
Гост

Крайно време е да се приемат тези промени.

Асен
Асен
23 май 2023 15:10
Гост

И Гешев да се разкара.

Заки
Заки
23 май 2023 15:08
Гост

Хайде сега да се погрижим и за малолетните престъпници.

Димитров
Димитров
23 май 2023 14:57
Гост

Естествено, че Гешев ще обяви че измененията противоречат на Конституцията.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 май 2023 12:19
Гост

Тези изменения са си изцяло ad hoc за отсраняването на точно определена личност, която по една или друга причина е изпаднала в изолация и е станала неудобна на политическата класа. Жалко за родното ни законотворчество и сега вече разбра, що са турили „Стою“ за шеф на правната комисия в НС, такъв резил надали се преживява лесно, ако въобще го осъзнае, че го използват.

Гешев е ПОЗОР!
Гешев е ПОЗОР!
23 май 2023 10:57
Гост

Сбогом Каскет! Време ти беше. Или подавай оставка без никакви гаранции и бъди доволен от това, или си стой сам и чакай прониза на слънчевия лъч 🙂 С всяко свое изказване Иван Магнитски особено жествоко руши престижа на съдебната власт. Не може един неграмотник, учил за ченге, да бъде изобщо прокурор. В нашата съдебна система ченгетата и техните пагони просто трябва да бъдат премахнати!

Анонимен
Анонимен
23 май 2023 10:42
Гост

Това е резултатът от коалицията на европейската комсомолка с комунистите на Байдън. Визирам само Мария Габриел, защото според 24 часа само тя ще е представител на … Всъщност на кого е представител тя? Единственото що годе читаво на такава изкуствена коалиция е Шенген и Еврозоната. Отвратителното е, че Асен Василев дърпа конците не в ляво, а в най-лявото – по стъпките на Сириза и „Левите“ в ЕП /Европейско обединение на левите/. И има положителни очаквания към Възраждане за отношението им към еврото… Всичко това си личи прекрасно в интервюто на Василев пред Лора Крумова от 9 април. Интервюто обаче трябва… Покажи целия коментар »

Велизара
Велизара
23 май 2023 10:01
Гост

Браво!

Людмилова
Людмилова
23 май 2023 10:00
Гост

Това разделение на властите, което е залегнало при нас още след освобождението, няма как да се случи съвсем, както е в САЩ. Малки смеи сме злобни и хитри.

Хари
Хари
23 май 2023 15:00
Гост

Така е за съжаление.

Попов
Попов
23 май 2023 9:59
Гост

След като с години не успяха ПП да премахнат Борисов, сега вече за тях е късно. Иначе да, държавата има нужда от редовен кабинет, Габриел е чудесен външен министър или министър-председател, Денков също е страхотен специалист, а за мен Асен Василев няма да е лош финансов министър. Поведението в случая на ГЕРБ и ПП е държавническо. Но е лошото, че реабилитира един престъпник, като Борисов, който си пише смс-и с главния прокурор.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 май 2023 12:25
Гост

Покрай него ще бъдат реабилитирани и редица други като Бобокови, Тони Нексото, Цецо Василев, евентуално Божков и въобще цялата олигархична пасмина около тях.

Maslinova
Maslinova
23 май 2023 9:57
Гост

Еми така ще мине, то се бърза вече.

Ървин
Ървин
23 май 2023 9:57
Гост

Аз наистина съм изумен и смятам, че след този кабинет ПП и ДБ пак ще идат в миманса. Защото след разкритията на Гешев става ясно, че Борисов е точно това, което всички си знаем, но някой отричат на инат. Обаче точно сега ППи ДБ решиха да го реабилитират.

Гешев е ПОЗОР!
Гешев е ПОЗОР!
23 май 2023 10:59
Гост

То Гешев и за себе си неволно направи разкритие, като се изобличи един път като лъжец, който подвежда членове на висшия кадрови орган на съдебната власт и втори път се изобличи като лице на висока длъжност, което затаява тайни и потулва разследвания. И това всичкото сам си го направи. Желая му повечко шашки и само лошото 🙂

Ребека
Ребека
23 май 2023 9:56
Гост

Прави впечатление, че сега и ГЕРБ бързат да махнат Гешев и да му запушат устата някак.

Рики
Рики
23 май 2023 15:03
Гост

След като им стана неудобен.

Анонимен
Анонимен
23 май 2023 9:45
Гост

И после политиците не се намесвали в съдебната власт, хахахахах, то не че не е и обратно, но жалко е, Славов си няма хабер от наказателна политика, как правиш нещо с реформа, като не знаеш какво е то, но това е модата в днешно време, хора никога не ходили на конкурс, не се доказали по никакви параметри, единствено в грантовото НПО, правят реформи. Никога не били магистрати, не виждали разследване, не написали един акт, за мен това е подигравка!

Попов
Попов
23 май 2023 9:57
Гост

И да си държим сегашния главен прокурор ли?

Кръстева
Кръстева
23 май 2023 10:00
Гост

Борисов си писал SMS с Гешев. За какво изобщо да говорим. И очакваме, че Гешев би повдигнал обвинения на Борисов?